Újabb fejezet a "megsarcolt és ellehetetlenített ellenzéki városok" című meséből

Új egészségügyi központ Szombathelyen

Újabb fejezet a "megsarcolt és ellehetetlenített ellenzéki városok" című meséből

🔴 További egészségügyi fejlesztések a videónkban!
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/405415033875363

dr. ‎Puskás Tivadar, Szombathely előző, Fideszes polgármestere és csapata pályázott, nyert, tervezett, előkészítette a telket, letették az alapkövet és elindították a beruházást, s miután a kivitelező végzett a munkával, az új városvezetés gondoskodott az eszközbeszerzésről és átadta a létesítményt. Ebben az esetben kivételesen nem titkolták és nem tagadták le az előző vezetés által elvégzett munkát, ezért jár egy piros pont.

Komoly milliárdokat fordított az egészségügyre Szombathelyen a kormány. Február 1-jén megnyitotta kapuit az új Egészségügyi Alapellátó Központ: négy háziorvos, hat felnőttfogorvos és négy gyermekfogorvos fogadja mától 21. századi körülmények között betegeit a Markusovszky utcai épületben. Itt kapott helyet, külön bejárattal, a fogorvosi ügyelet is.

Az örök szkeptikusok talán sosem ismerik be, hogy rossz úton járnak, amikor a sportberuházásokat az egészségüggyel állítják szembe. Pedig a számok nem hazudnak, Szombathely kórházára például kormányzati és különféle EU-s forrásokból mintegy 20 milliárd forintot sikerült fordítani az elmúlt években.

A Markusovszky Kórház fejlesztéseinek sorából kiemelkedik az új belgyógyászati, valamint sebészeti tömb megépítése, az új PET CT, MR és CT, az elektromos intenzív ágyak beszerzése, a molekuláris labor korszerűsítése, vagy éppen a nővérszálló felújítása.
Az újabb mérföldkövet az imént átadott, új szombathelyi egészségügyi alapellátó intézet jelenti, amelyben megvalósul az egy orvos/egy rendelő elve. A volt városi strand területének hasznosítása az utóbbi 30 évben folyamatosan a levegőben lógott, mígnem nyilvánvalóvá vált, hogy a Március 15. téri rendelőintézetben és a Wesselényi utcai fogászati ügyeleten igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásoknak új helyet kell találni. Az önkormányzat jelenleg két eltérő helyszínen elöregedett, de karbantartott, ám építészetében és eszközparkjában a mai kor követelményeinek alapvető feltételeit nehezen teljesítő épületet, épületrészt tart fenn kötelező egészségügyi alapellátási feladatainak teljesítéséhez.

Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is támogatták az új egészségügyi központ megépítését. A folyamat el is kezdődött, 2015 novemberében a Savaria Városfejlesztési Kft. már egy megvalósíthatósági tanulmányt tett le a közgyűlés elé, amit a képviselők el is fogadtak, decemberben pedig a kormány is biztosította támogatásáról a városi projektet, amelyhez 686,5 millió forintot rendeltek. Ezt követően némi késedelmet szenvedett a beruházás, mivel több közbeszerzési eljárás is eredménytelenül zárult.

2019 szeptemberében tették le az új intézmény alapkövét, s azóta folyamatosan zajlott a munka. A 4 háziorvosi, 6 felnőtt és 4 gyermek fogászati rendelőnek, valamint fogászati ügyeletnek és vérvételi eljárásnak otthont adó helyiségek kialakításához szükséges bútor- és eszközbeszerzést pótlólagosan, 238 millió forint értékben az önkormányzatnak kellett biztosítania. Az épület rendkívül korszerű lett, ami azt jelenti, hogy egyrészt a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített lett, másrészt pedig gyakorlatilag a nullához közelít az alapellátó szén-dioxid-kibocsátása a téli fűtés és a nyári hűtés során. 75 parkolót alakítottak ki az épület mellett

Szintén az előző városvezetés munkájának eredményeként az egészségügyi alapellátó szomszédságában egy új bölcsőde is létesül a jövőben, amit már régóta óhajtottak a kórház dolgozói.

Forrás:
Alapköletétel: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letettek-az-egeszsegugyi-alapellato-alapkovet-szombathelyen-3292923/
https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/magasabb-szintu-ellatas-bekoltoztek-az-orvosok-a-markusovszky-utcai-uj-epuletbe-4626829/

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó