2020-ban a magyar bruttó havi átlagkereset meg fogja haladni a 400.000 Ft-ot!

(Ebben a posztban a terjedelem miatt csak a bruttó átlagkeresettel foglalkozunk, a nettó alakulása egy következő írás tárgya lesz)

2020-ban a magyar bruttó havi átlagkereset meg fogja haladni a 400.000 Ft-ot!

ūüďĆ ElŇĎzŇĎ cikk√ľnkben a minim√°lb√©r alakul√°s√°t vizsg√°ltuk az elm√ļlt 20 √©vre visszamenŇĎleg (nagy meglepet√©s nem √©rt, a minim√°lb√©r is a Fidesz korm√°nyz√°sa alatt nŇĎtt, a baloldal idej√©ben stagn√°lt)
https://szamokadatok.hu/Post/2765/Valsagban_is_inflacio_folotti_a_minimalber_emelesenek_merteke

Piroska Szalai munkaerŇĎpiaci elemzŇĎ √≠r√°sa:
A KSH nyilv√°noss√°gra hozta a 2020 novemberi kereseti adatokat: a brutt√≥ √°tlagkereset e h√≥napban 438 ezer forintra emelkedett, amelybŇĎl 376 ezer forint a rendszeres, s 62 ezer forint az nem rendszeres r√©sz volt, azaz a pr√©mium √©s a jutalom. Minden √©v v√©g√©n a december elej√©n kifizetett novemberi √©s a janu√°r elej√©n k√©zhez kapott decemberi fizet√©sek szokt√°k a legnagyobb nem rendszeres r√©szt tartalmazni, s ez√©rt e k√©t h√≥napban a legmagasabbak a havi √°tlagkeresetek.

Minden √©vben az elsŇĎ k√©t h√≥napban egy alacsonyabb emel√©srŇĎl szoktak csup√°n d√∂nteni a munk√°ltat√≥k, ami a minim√°lb√©rek √©s szakmunk√°s b√©rminimumok emelked√©se miatt k√∂telezŇĎ. √Āltal√°ban febru√°r v√©g√©re szokt√°k elfogadni az √©ves k√∂lts√©gvet√©seket az √∂nkorm√°nyzatok is √©s a v√°llalkoz√°sok nagy r√©sze is, s ut√°na v√©gleges√≠tik a b√©reket az adott √©vre, √≠gy azt√°n a rendszeres √°tlagkereseti szint eg√©szen decemberig hasonl√≥ szokott maradni. 2020-ban ez a rendszeres √°tlagkereset emelked√©s a j√°rv√°ny miatt m√°jus-j√ļniusra tol√≥dott. Ez is mutatja, hogy a munk√°ltat√≥k nem igaz√°n mertek elk√∂telezŇĎdni, halasztott√°k a d√∂nt√©seket.

Tavasszal, h√ļsv√©t k√∂rny√©k√©n mindig megn√∂vekednek egy-egy h√≥napban a nem rendszeres kifizet√©sek. √ćgy t√∂rt√©nt 2020-ban is. √Āprilis elej√©n volt h√ļsv√©t, s mivel a b√©remel√©sek cs√ļsz√°s√°t aki tehette kompenz√°lta az √°prilis elej√©n k√©zhez kapott m√°rciusi vagy az azt k√∂vetŇĎ √°prilisi b√©rekben.

2020-ban l√°that√≥ egy rendk√≠v√ľli j√ļniusi nem rendszeres keresetr√©sz emelked√©s is. Ez az eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k egyszeri 500 ezer forintos keresetkieg√©sz√≠t√©s√©nek k√∂vetkezm√©nye. Emiatt a m√ļlt √©vben a k√∂zszf√©r√°ban magasabb volt az √°tlagkereset n√∂veked√©s, mint a versenyszf√©r√°ban. 2020-ban a teljes nemzetgazdas√°gban 9,6%-os √°tlagkereset emelked√©st mutatott ki a KSH az elsŇĎ 11 h√≥napban, ami a versenyszf√©r√°ban 9,5%-ot, a k√∂zszf√©r√°ban pedig 10,6%-ot jelentett. (A k√∂zszf√©r√°ba tartozik a k√∂zigazgat√°s, az oktat√°s, az eg√©szs√©g√ľgy √©s a szoci√°lis ter√ľlet, a versenyszf√©r√°ba pedig a mezŇĎgazdas√°g, az ipar √©s a szolg√°ltat√°sok √°gazatai.) A k√∂zszf√©ra n√∂veked√©s√©hez hozz√°j√°rult m√©g az √°pol√≥i b√©rek novemberi emel√©se √©s a k√∂zfoglalkoztatottak sz√°m√°nak √©s ar√°ny√°nak a cs√∂kken√©se. A k√∂zfoglalkoztatottak b√©r√©t a statisztika a szoci√°lis √°gazatba sorolja, s ez lefel√© szokta h√ļzni ezen √°gazat kereset√©t √°ltal√°ban, most a sz√°muk cs√∂kken√©se miatt azonban emeli az √°gazat √°tlag√°t.

A janu√°r-november havi keresetek √°tlaga nemzetgazdas√°gi szinten majdnem el√©rte m√°r a 400 ezer forintot, 399.300 forint volt. Szinte biztos, hogy a novemberihez hasonl√≥, magas nem rendszeres keresetr√©szt tartalmaz√≥ december fel fogja emelni az √©ves √°tlagot 400 ezer forint f√∂l√©, s ez komoly m√©rf√∂ldkŇĎnek tekinthetŇĎ a magyar munkaerŇĎpiacon. A 2009-2010-es √©vek 200 ezer forintos brutt√≥ √°tlagkeresete egy √©vtized alatt nomin√°lisan megdupl√°z√≥dott. M√°r t√∂rt√©nt a megelŇĎzŇĎ √©vtizedben is ilyen dupl√°z√≥d√°s, de sajnos akkor a fogyaszt√≥i √°rak emelked√©se a n√∂veked√©s k√©tharmad√°t elvitt√©k, s a v√°s√°rl√≥√©rt√©k, azaz a re√°l√©rt√©k akkor mind√∂ssze 33%-kal emelkedett. Ellenben 2010 √≥ta t√∂rt√©nt dupl√°z√≥d√°s eset√©n a re√°l√©rt√©k 58,4%-kal emelkedett, azaz a v√°s√°rl√≥√©rt√©k m√°sf√©lszeres lett.

Figyelemre √©rdemes t√©ny, hogy az elm√ļlt k√∂zel 30 √©vbŇĎl azok az √©vek, amelyekben cs√∂kkent a v√°s√°rl√≥√©rt√©ke az √°tlagkeresetnek szinte mind baloldali korm√°nyokhoz k√∂thetŇĎk. Az Antall korm√°ny utols√≥ 3 √©v√©rŇĎl van nyilv√°nos adat, ezalatt egyszer volt 0,5%-os re√°l√©rt√©k cs√∂kken√©s, de a m√°sik k√©t √©v kompenz√°lta ezt, s √∂sszess√©g√©ben a h√°rom √©vben 6,4%-kal emelkedett az √°tlagkereset v√°s√°rl√≥√©rt√©ke. Majd a Horn korm√°ny alatt √∂sszess√©g√©ben 5%-ot cs√∂kkent, s ebbŇĎl a ‚ÄěBokros csomag‚ÄĚ int√©zked√©seinek hat√°s√°ra 1995-ben -8,9%-ot, 1996-ban pedig -2,6%-ot kellett elszenvedn√ľnk. Az elsŇĎ Orb√°n korm√°ny idej√©n az √°tlagkeresetek nomin√°lisan 80%-kal nŇĎttek, amibŇĎl 32,4% re√°l√©rt√©k n√∂veked√©s volt. Ekkor a lakoss√°g kicsit fell√©legzett, elindultak a lak√°s√©p√≠t√©sek, n√∂vekedtek a megtakar√≠t√°sok. 2002-2010 k√∂z√∂tt a Medgyessy-Gyurcs√°ny-Bajnai idŇĎszak 8 √©v√©bŇĎl h√°romban re√°l√©rt√©k cs√∂kken√©s egyben pedig stagn√°l√°s t√∂rt√©nt, s √≠gy √∂sszes√≠tve is mind√∂ssze 9,7%-kal n√∂vekedett az √°tlagkereset v√°s√°rl√≥√©rt√©ke. 2010-tŇĎl l√©trej√∂tt gazdas√°gpolitikai fordulat f√≥kuszba √°ll√≠totta a foglalkoztat√°s jav√≠t√°s√°t, azaz a munkaerŇĎpiac bŇĎv√≠t√©s√©vel egy√ľtt a keresetek jav√≠t√°s√°t. 2010-tŇĎl az Orb√°n korm√°nyok idŇĎszak√°ban √∂sszess√©g√©ben 58,4%-kal n√∂vekedett az √°tlagkereset re√°l√©rt√©ke, ennyivel t√∂bbet k√∂lthetnek a munkav√°llal√≥k. Ebben az idŇĎszakban egy olyan √©v volt csup√°n, amikor az √°tlagkereset re√°l√©rt√©ke cs√∂kkent, ez a 2012. Ebben az √©vben 4,7%-kal emelkedett a nomin√°l √©rt√©k √©s 5,7-kal a fogyaszt√≥i √°rak. Ez volt az az esztendŇĎ, amikor k√∂zel 20%-kal emelkedett a minim√°lb√©r, de olyan m√©rt√©kben megnŇĎtt a k√∂zfoglalkoztatottak ar√°nya, hogy annak m√°r jelentŇĎs √°tlagcs√∂kkentŇĎ hat√°sa is volt. Kor√°bbi postban bemutattam, hogy az Orb√°n korm√°nyok alatt nŇĎtt a minim√°lb√©rek re√°l√©rt√©ke, a Medgyesy-Gyucs√°ny-Bajnai korm√°nyok alatt pedig cs√∂kkent.

A keresetek re√°l√©rt√©k n√∂veked√©se 2015 ut√°n folyamatosan 5% feletti. EttŇĎl az idŇĎszakt√≥l elmondhatjuk, hogy a foglalkoztatottak l√©tsz√°m√°nak n√∂veked√©se olyan m√©rvŇĪ, hogy a magyar munkaerŇĎ-piac k√≠n√°lati jellege megszŇĪnt, ekkor m√°r j√≥val nagyobb probl√©m√°t jelentett a munkaerŇĎ-hi√°ny, mint a munkan√©lk√ľlis√©g, ami a kereseteket is felfele hajtotta. 2017-tŇĎl a n√∂veked√©shez hozz√°j√°rult tov√°bb√° a 2016 novemberi hat √©vre sz√≥l√≥ b√©rmeg√°llapod√°s, amelynek √©rtelm√©ben t√∂bbek k√∂zt 27%-r√≥l folyamatosan cs√∂kkent a munk√°ltat√≥k √°ltal fizetendŇĎ szoci√°lis hozz√°j√°rul√°si ad√≥ m√©rt√©ke, ami jelenleg m√°r 15,5%. Id√©n m√©g tov√°bbi 2%-os cs√∂kken√©s v√°rhat√≥, ha a 2020 teljes √©ves brutt√≥ √°tlagkereset re√°l√©rt√©k√©nek n√∂veked√©se a versenyszf√©r√°ban el√©ri a 6%-ot. Az elsŇĎ 11 h√≥napban ez megt√∂rt√©nt. A decemberi √©rt√©keket febru√°r v√©g√©n ismerj√ľk meg, addig √©rdemes szurkolni, hogy meg is maradjon a bŇĪv√∂s 6%.

Forr√°s: https://www.facebook.com/piroska.szalai.54/posts/3247792522136968
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ker/ker2011.html

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó