Fiatal hősök a frontvonalon!

Már mintegy 5200 hallgató vett részt a járvány elleni védekezésben

Fiatal hősök a frontvonalon!

Önként, hivatásból, hazaszeretetből.
KÖSZÖNJÜK! 🇭🇺

Nem igaz az, hogy az összes fiatal kormányellenes és nemzetellenes. Igenis vannak patrióta fiatalok, akik tudták, érezték, hogy most szükség van rájuk is! Ezt soha ne felejtsük el, és bár név szerint nem ismerjük őket, de mindig is emlékezzünk arra, hogy ott voltak 5200-an, és a hazát szolgálták!

Schanda: már mintegy 5200 hallgató vett részt a járvány elleni védekezésben

Schanda Tamás tájékoztatása szerint a hallgatók kivették a részüket a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók decemberi országos szűréséből, januárban pedig szintén a pedagógusok, illetve a szociális dolgozók szűrésében segítettek.
Csaknem ezer fiatal 64 különböző kórházban dolgozik vagy dolgozott, őket ezekre a helyszínekre kirendelték a kormányhivatalok - tette hozzá.
Kiemelte: sok százan dolgoztak és dolgoznak most is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon, az Országos Mentőszolgálat kötelékében pedig 17 757 műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 fiatal.
Közölte: az orvos és egészségtudományi egyetemek közül a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói láttak el egészségügyi feladatokat. A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató - akár sofőri - feladatokból vették ki a részüket hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez.
Schanda Tamás hangsúlyozta: voltak olyan napok, hetek, amikor a mentőknél egyszerre több mint 500 hallgató dolgozott. Tájékoztatása szerint hétköznaponként átlagosan 200-250 hallgatót tudnak bevonni a védekezésbe, de hétvégén is száz körüli hallgató "áll csatasorba" a mentőszolgálatnál a járvány megfékezése érdekében.

Az államtitkár úgy fogalmazott: köszönet illeti a védekezésben részt vevő hallgatókat, akik pár évvel az érettségijük után kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példamutató és felelős polgárai Magyarországnak.
Mivel a hallgatók a vizsgaidőszak alatt is segítik a járvány elleni védekezést, a kormány kötelességének érzi, hogy támogassák őket a tanulmányaikban és anyagilag is - emelte ki Schanda Tamás.
A védekezésben részt vevő hallgatók az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetés, illetve ösztöndíj mellett krediteket is kapnak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni. Hozzátette: emellett a kormány lehetővé tette azt is, hogy az egyetemek saját forrásaikból is nyújthatnak plusz támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak egyaránt.
Schanda Tamás kitért arra is, hogy míg az egyetemisták a vírushelyzet miatt nehezebbé vált körülmények közt is tanulnak, teljesítik a követelményeket az adott szakokon, valamint erőt és energiát nem kímélve önzetlenül küzdenek a többi ember egészségéért, mások csak hátráltatják a védekezést.
Azt mondta: vannak olyanok, akik egyszerűen a közbizalmat próbálják álhírekkel, kamuvideókkal aláaknázni, mások "egészségügyi Mekk mesterként" félrevezetik az egyébként jóhiszemű embereket, bagatellizálják a vírust vagy a védelmi intézkedések megszegésére buzdítanak, illetve teljesen abszurd összeesküvés-elméletekkel "bombáznak" mindenkit az online térben. Ezt Schanda Tamás a legkárosabb és legfelelőtlenebb magatartásnak nevezte, amit egy járványhelyzetben el lehet követni.
Az államtitkár hozzátette: bár az elhibázott brüsszeli központi beszerzés miatt egyelőre kevés oltóanyag van Magyarországon, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy más forrásokból pótolni tudják ezt a hiányt.
Megjegyezte: a magyar emberek fegyelmezettségének és a megfelelő intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon eddig eredményesen harcoltak a vírus ellen. "Ne most adjuk fel, bírjuk ki a hátralevő időszakot, mert együtt sikerülni fog" - mondta a szabályok betartására kérve mindenkit.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/schanda-mar-mintegy-5200-hallgato-vett-reszt-jarvany-elleni-vedekezesben

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó