Februártól nő a minimálbér, júliustól további emelés várható

De ez nem mindenkinek tetszik. Politikai nyomásgyakorlás, a választásra való "felkészülés" állhat a háttérben

Februártól nő a minimálbér, júliustól további emelés várható

ūüďĆ Tegnapi cikk√ľnkben r√©szletesen foglalkoztunk a jelenlegi emel√©s m√©rt√©k√©vel √©s az elm√ļlt 20 √©v emel√©seivel, most erre nem t√©r√ľnk ki, akit √©rdekel olvassa el, r√∂viden annyit lehet elmondani, hogy a Fidesz megdupl√°zta a minim√°lb√©r RE√ĀL√ČRT√ČK√ČT, a baloldal pedig befagyasztotta azt.
https://szamokadatok.hu/Post/2746/4_lesz_a_minimalber_kovetkezo_emelese

Febru√°rt√≥l n√©gy sz√°zal√©kkal, majd j√ļliust√≥l v√°rhat√≥an tov√°bbi egy sz√°zal√©kkal nŇĎ a minim√°lb√©r √©s a garant√°lt b√©rminimum √∂sszege. Az errŇĎl sz√≥l√≥ meg√°llapod√°st v√°rhat√≥an al√°√≠rja h√©tfŇĎn a munkaad√≥i oldal √©s a szakszervezetek t√∂bbs√©ge is.

Hosszas, elh√ļz√≥d√≥ egyeztet√©seket k√∂vetŇĎen √ļgy tŇĪnik, meg√°llapodnak a munkaad√≥i k√©pviseletek √©s a szakszervezetek a minim√°lb√©r √©s a garant√°lt b√©rminimum √∂sszeg√©nek emel√©s√©rŇĎl. A b√©rmeg√°llapod√°s al√°√≠r√°s√°ra h√©tfŇĎn ker√ľlhet sor. A meg√°llapod√°s tervezete szerint

febru√°rt√≥l n√©gy sz√°zal√©kkal emelkedne a minim√°lb√©r √©s a garant√°lt b√©rminimum √∂sszege. ElŇĎbbi brutt√≥ 161 ezer forintr√≥l 167 400 forintra, ut√≥bbi 210 600 forintr√≥l 219 ezer forintra nŇĎne.

J√ļliust√≥l automatikusan tov√°bbi egy sz√°zal√©kkal emelkedne a k√∂telezŇĎ legkisebb keresetek √∂sszege, ha a szoci√°lis hozz√°j√°rul√°si ad√≥ (szocho) tov√°bb cs√∂kken. Ebben az esetben j√ļliust√≥l a minim√°lb√©r brutt√≥ 169 ezer, a b√©rminimum 221 200 forint lehet.

A munkáltatók által fizetett járulék a 2016-os, 2022-ig szóló bérmegállapodás szerint akkor csökkenhet további két százalékponttal, ha 2020-ban a versenyszféra reálbér-növekedése meghaladta a hat százalékot.

Nyáron még egyszer emelkedhet a két minimálbér
A k√©plet szerint a szocho-m√©rs√©kl√©sre ‚Äď a kor√°bbi √©vek gyakorlata szerint ‚Äď j√ļliust√≥l van lehetŇĎs√©g, mivel a felt√©telek teljes√ľl√©s√©t igazol√≥ adatok √©v elej√©n m√©g nem √°llnak rendelkez√©sre.

√Ābra: https://bit.ly/3a12d8k

‚Äď Megvan r√° a re√°lis es√©ly, hogy a versenyszf√©r√°ban a brutt√≥ re√°lkereset n√∂veked√©se 2020-ban is el√©rte a hat sz√°zal√©kot. EgyelŇĎre a janu√°r √©s az okt√≥ber k√∂z√∂tti √©rt√©keket ismerj√ľk, ebben az idŇĎszakban el√©rte ‚Äď mondta a Magyar Nemzet √©rdeklŇĎd√©s√©re Szalai Piroska munkaerŇĎpiaci szak√©rtŇĎ.

Eml√©keztetett, hogy janu√°r 14-√©n a K√∂zponti Statisztikai Hivatal nyilv√°noss√°gra hozta, hogy a fogyaszt√≥i √°rak √©ves n√∂veked√©se alacsonyabb volt tavaly, mint az elsŇĎ t√≠z h√≥nap √°tlaga, teh√°t ez is kedvezŇĎen hat a v√°s√°rl√≥erŇĎ n√∂veked√©s√©re.

Nem szólt bele a képviseletek alkudozásába a kormány
A meg√°llapod√°shoz elengedhetetlen a munkaad√≥i √©s a munkav√°llal√≥i k√©pviseletek kompromisszumk√©szs√©ge: a v√°llalatok k√©pviselŇĎi legfeljebb az infl√°ci√≥ m√©rt√©k√©vel megegyezŇĎ, vagyis h√°romsz√°zal√©kos b√©remel√©st t√°mogattak volna, m√≠g a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartott√°k az √∂t sz√°zal√©kn√°l kisebb felz√°rk√≥ztat√°st.

Az inform√°lis megbesz√©l√©seken ugyanakkor m√°r kor√°bban felmer√ľlt a n√©gysz√°zal√©kos emel√©s lehetŇĎs√©ge. A korm√°ny az egyeztet√©sek sor√°n mindv√©gig jelezte, nem hirdet ki √ļj √∂sszegeket, mert a szoci√°lis partnereknek kell egyezs√©gre jutniuk.

Ez√©rt p√©ld√°tlan m√≥don janu√°rt√≥l nem v√°ltozott a k√∂telezŇĎ legkisebb kereset, valamint a minim√°lb√©r √∂sszege alapj√°n sz√°molt szoci√°lis juttat√°sok sem nŇĎttek.

Nincs béremelés, ha nincs megállapodás
Janu√°rban a Munk√°stan√°csok Orsz√°gos Sz√∂vets√©ge kezdem√©nyezte, hogy a szakszervezeti oldal egyezzen bele a n√©gysz√°zal√©kos emel√©sbe, ellenkezŇĎ esetben befagyn√°nak a k√∂telezŇĎ legkisebb b√©rek √©s a szoci√°lis juttat√°sok.

A h√°rom szakszervezeti konf√∂der√°ci√≥ k√∂z√ľl, √ļgy tudjuk, a Liga Szakszervezetek is a meg√°llapod√°s h√©tfŇĎi al√°√≠r√°sa mellett d√∂ntenek. Noha az emel√©s m√©rt√©k√©vel tov√°bbra sem √©rtenek egyet, elfogadj√°k annak √©rdek√©ben, hogy ne a tavalyi √∂sszeg√©rt dolgozzanak az √©rintettek, ezzel re√°lb√©rcs√∂kken√©st elszenvedve.

A Magyar Szakszervezeti Sz√∂vets√©g kor√°bban elfogadhat√≥nak tartotta a kompromisszumos alkut, √°m legut√≥bb Kord√°s L√°szl√≥ eln√∂k m√©gis elutas√≠totta az egyezs√©get. Ahogy kor√°bban √≠rtuk, Kord√°s szoros kapcsolatot √°pol a Gyurcs√°ny csal√°ddal, √≠gy d√∂nt√©se m√∂g√∂tt politikai okok is megb√ļjhatnak. A baloldalhoz k√∂thetŇĎ Maszsz 2018-ban √©s 2015-ben sem √≠rta al√° a b√©rmeg√°llapod√°st.

Ha h√©tfŇĎn megsz√ľletik a meg√°llapod√°s, a munkav√°llal√≥k fizet√©se febru√°rt√≥l emelkedne, ugyanakkor a minim√°lb√©r alapj√°n sz√°molt juttat√°sokn√°l a t√∂bbletet a korm√°ny √≠g√©rete szerint janu√°rra is megkapj√°k az √©rintettek.

A baloldali kormányok alatt csökkent a vásárlóérték
Re√°l√©rt√©ken csak a jobboldali korm√°nyok idej√©n nŇĎtt √©rdemben a minim√°lb√©r. A legkisebb keresetŇĪek v√°s√°rl√≥ereje r√°ad√°sul a baloldali-liber√°lis korm√°nyz√°s alatt nemhogy nem emelkedett √©rdemben, hanem a legt√∂bb esetben cs√∂kkent. Egyre kevesebben keresnek minim√°lb√©rt 2010 √≥ta. Az √©rintettek most 200-250 ezer fŇĎ k√∂r√ľl lehetnek, r√°ad√°sul t√∂bbs√©g√ľk feket√©n, zsebbe kapja j√∂vedelme tov√°bbi r√©sz√©t. A visegr√°di orsz√°gok k√∂z√ľl egyed√ľl n√°lunk van k√©tf√©le minim√°lb√©r: a k√∂z√©pfok√ļ v√©gzetts√©ghez k√∂t√∂tt garant√°lt b√©rminimum m√°r j√≥val t√∂bbeket √©rint, k√∂zvetlen√ľl mintegy egymilli√≥ munkav√°llal√≥t.

Forr√°s: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/februartol-no-a-minimalber-juliustol-tovabbi-emeles-varhato-9266717/

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó