700 milliárd forint a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire

Eddig 245 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések. Ez ám a "kivéreztetés"!

700 milliárd forint a főváros és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire

Újabb kétmilliárdos eszközbeszerzéssel segíti a kormány a védekezést.

De nézzünk az elején néhány korábbi példát is a program keretein belül megvalósult fejlesztésekről!
📌Új eszközök a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban
https://www.facebook.com/toviziattila/posts/451231839609536
📌Elkészült a Bajcsy Kórház új tömbje
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/11/hatalmas-lepes-a-fovarosi-egeszsegugyben-elkeszult-a-bajcsy-korhaz-uj-tombje
📌Folytatódik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet fejlesztése
https://szamokadatok.hu/Post/2265/Korhazaink_folyamatosan_fejlodnek
📌Új eszközök az onkológiai intézetbe
https://infostart.hu/belfold/2020/10/12/uj-eszkozoket-kap-az-onkologiai-intezet
📌Megépül a a Dél-budai Centrumkórház
https://szamokadatok.hu/Post/2060/Megepul_a_a_Del-budai_Centrumkorhaz
📌23 kórházat és járóbeteg-szakrendelőt érintő fejlesztés zárult le
https://magyarnemzet.hu/belfold/huszonharom-korhazat-es-jarobeteg-szakrendelot-erinto-fejlesztes-zarult-le-8728824/
📌Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát
https://szamokadatok.hu/Post/1091/Romokban_az_egeszsegugy_Vagy_megsem
📌Az Egészséges Budapest Program főbb számai
Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 24 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a Kormány 2017-ben 40 Mrd Ft-ot, 2018-ban 30 Mrd Ft-ot biztosított. A 2019-es büdzsében 41,9 Mrd Ft jutott az EBP-re, 2020-ban pedig 40 Mrd Ft-ból folytatódik majd a Program. Eddig összesen mintegy 245 Mrd Ft hazai és uniós forrásról született döntés.
https://szamokadatok.hu/Post/1465/Az_Egeszseges_Budapest_Program

A kormány újabb kétmilliárd forintos eszközbeszerzéssel támogatta a koronavírus-járvány elleni védekezést az Egészséges Budapest Program keretében - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós közölte, ebből az összegből 735 orvostechnológiai eszközt - köztük kilenc fertőtlenítő mobilrobotot - és berendezést kapott tizenhét intézmény.

Az eszközlistát a koronavírus-járvánnyal összefüggő rendkívüli igényeknek megfelelően állították össze, és kiemelt szempont volt, hogy a szükséges eszközök, berendezések szállítása és beüzemelése azonnal megtörténjen - tette hozzá.

A miniszter elmondta, beszereztek - többek között - tizenkét digitális mobil röntgent, százötven kórházi ágyat, két szülőágyat, tizenkét inkubátort, infúziós állványokat, fertőtlenítő és sterilizáló eszközöket, valamint számos kórtermi berendezési tárgyat. Vásároltak kilenc mobil fertőtlenítő robotot is, amelyek a legnagyobb hatékonysággal, fertőtlenítőszer használata nélkül, UV-fény kibocsátásával pusztítják el az összes ismert vírust, baktériumot és minden egyéb kórokozót, ideértve a koronavírust is.

A robot teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélkül működik, szenzorai segítségével érzékeli és kikerüli az útjába kerülő akadályokat, miközben koncentrált UV-C fény kibocsátásával fertőtleníti a kiválasztott területet. Ezekből a robotokból most kilencet vásároltak, egy robot ára 38 millió forint - ismertette.

Kásler Miklós felidézte: 2017-ben indult el a főváros és Pest megye legjelentősebb egészségügyi fejlesztéseként az Egészséges Budapest Program (EBP). Ennek keretében az intézményrendszer megújítására és az infrastrukturális fejlesztések megvalósítására hazai forrásból 2026-ig 700 milliárd forint jut.

A miniszter kiemelte, hogy a járvány elleni védekezés eddig megtett intézkedései mellett sem állt le az EBP, a fejlesztések folyamatosak: ennek egyik újabb állomása a most bejelentett orvosieszköz-beszerzés.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210118-ujabb-ketmilliardos-eszkozbeszerzessel-segiti-a-kormany-a-vedekezest

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó