Nem jött össze az ingatlanmutyi

Megmenekül Márványmenyasszony és a Wichmann-kocsma épülete

Nem jött össze az ingatlanmutyi

👉 Gulyás Gergely műemléki védettségi eljárást rendelt el két épülettel kapcsolatban!

Közismert dolog, hogy a balliberálisok a javadat akarják: a pénzedet, az ingatlanodat, a megtakarításaidat, a kötvényeidet, a cégedet, a kocsidat, az ékszereidet, stb. Ez vonatkozik a közvagyonra és a műemlék épületekre is, betegesen vonzódnak az ingatlanokhoz és az azokkal kapcsolatos zavaros ügyekhez. "Jut is, marad is..."

Az utolsó pillanatban megmenekülhet Márványmenyasszony és a Wichmann-kocsma épülete

L. Simon László írta:
”A jog eszközeivel nem megakadályozható a két épület elpusztítása, papíron minden elvágólagosan szabályos. Akiknek ilyesmi hatalmukban állt, úgy intézték, hogy sem a kerületi, sem a fővárosi önkormányzatnak nincs beleszólása a bontásba.” - Ez egyszerűen nem igaz. Az önkormányzat helyi védettséget tehet egy épületre. Az ugyan kevésbé erős, mint az országos műemléki védettség, de ahhoz bőven elég, hogy ne tudják elbontani azt, amit az önkormányzat, a polgármester vagy a helyi főépítész településképi szempontból védendőnek tart. Létezik a változtatási tilalom intézménye is. Ha az önkormányzat változtatási tilalmat tesz egy ingatlanra (három évre teheti rá), akkor az építésügyi hatóságnak el kell utasítania az építési kérelmet. Ha már van jogerős építési engedélye a beruházónak, akkor ez már nem működik, Az építésiengedély-kérelem benyújtása előtt, ha nem tudott megegyezni egy építtető befektetővel, ezzel az eszközzel élhet. Egyébként pedig a helyi építési szabályzatot az önkormányzatok hozzák, az építésügyi hatóságok pedig ezek alapján értékelik az építési kérelmeket, az engedélyes terveket. Az engedélyeztetés hatósági kérdés. Bizonyos szempontból indifferens, hogy a járási kormányhivatal, vagy a helyi hivatal adja ki az engedélyt, hiszen azt nézi, hogy az országos és a helyi szabályoknak megfelel-e a benyújított terv. Ráadásul a kerületi és fővárosi vezetőknek vannak politikai eszközeik is a fenti vagy más fővárosi ingatlanok védelme érdekében. És nem csupán annyi, hogy a kormányra, a kormányoldalra mutogatnak... Ha ezekkel az eszközökkel sem élnek, akkor vélelmezhetően nem zavarják őket ezek a sajnálatos változások."

Szombaton is dolgozik a Miniszterelnökség.
Dacára a hétvégének, a kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely azonnali hatállyal műemléki védettségi eljárást rendelt el két épülettel kapcsolatban:
👉 az egyik az I. kerületi Márvány utca 6-8. alatti, a Márványmenyasszony étteremnek otthont adó ház
👉 a másik a VII. kerületi Kazinczy u. 55. alatti Wichmann-kocsmát befogadó ingatlan.
A procedúrát gyorsított ütemben folytatják majd le, addig az ingatlanokon tilos bontani, építeni.

Január elején futótűzként járta be a hír a magyar lapokat,
miszerint eltűnhet a magyar kártyaként ismert játék szülőháza, ami az elmúlt másfél évszázadban bordélyháznak, a furcsa tanokat valló, soraikban világhírű tudósokat és művészeket tudó teozófusoknak, valamint a kilencszeres kenuvilágbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamás (1948-2020) legendás kocsmájának is otthont adott.

A 2018-ban a Rum Garden tulajdonába került épületre a tulajdonos 2019. december 23-án egy tizenkét szobás, 5+1 emeletes szállodaépület és egy lift engedélyeztetési eljárását indította meg, s 2020 augusztusában engedélyt is kapott. Mivel a ház nem kapott műemléki védettséget, úgy tűnt, nincs mód a megmentésére.

🔴Niedermüller mutyija miatt került veszélybe a Wichmann épülete

– Niedermüller parkolóhely-megváltási mutyija nyitotta meg a lehetőséget a Wichmann-kocsma épületének elbontására, a DK-s polgármester most már nem emlékszik a saját aláírására – áll a Fidesz-frakció Bajkai István országgyűlési képviselő által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A frakció felidézi, hogy a napokban bejárta a sajtót a VII. kerületi Kazinczy utca 55. számú épület bontásának ügye. Ennek kapcsán az önkormányzat is megszólalt, és a kormányhivatalt, illetve a Fideszt hibáztatta az épület bontása, valamint a szállodaberuházás kapcsán.

– Niedermüller Péter és csapata csak egy alapvető dolgot felejtett el megemlíteni. Mégpedig azt, hogy az építési engedélyezés előszobájának tartott parkolóhely-megváltási megállapodást ő maga hagyta jóvá a veszélyhelyzet első időszakában – húzta alá a Fidesz-frakció.

A közleményből az is kiderül, hogy előterjesztést még az akkori jobbkeze és párttársa, az áramlopáson kapott Borka-Szász Tamás vezette Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság véleményezte.
– Niedermüllerék vélhetően szabálytalanul jártak el a parkolóhely-megváltás kapcsán.

A baloldali vezetésű bizottság előterjesztése szerint a hotelberuházást egyszerűen „diákszállóként” értelmezték, amellyel a leendő tulajdonos sokkal jobban járt anyagilag, de a kerületet kár is érhette – írták. A frakció szerint a törvényi előírások alapján hotelberuházás esetén 11 db parkolóhelyet kellett volna létesíteni, illetve megváltani, míg ez diákszálló esetén csupán 3 db parkolóhelyet jelent.

– A Niedermüller-féle önkormányzat hozzájárult ahhoz is, hogy az építtető valójában csak egy darab parkolóhelyet építsen meg az egyébként is parkolóhelyek szűkében lévő kerületben, a másik 2 parkolóhelyet pedig megváltsa. Így lett a parkolóhely-megváltás végösszege csupán 5 588 000 forint a 30 734 000 Ft helyett, csaknem 25 millió forinttal megrövidítve Erzsébetváros költségvetését. Bár a műszaki leírásból egyértelműen látszik, hogy nem diákszállóról van szó, az előterjesztés mégis a kedvezményes, diákszállókra vonatkozó díjjal számolt, amelyet Niedermüller a veszélyhelyzet alatt egyszemélyi döntéssel, felelőtlenül jóvá is hagyott. Ennél is érdekesebb, hogy Niedermüllerék néhány hét múlva megemelték a parkolóhely-megváltási díjakat, így darabonként 2,2 millió forint helyett már 4 milliót kellett volna fizetni érte. Ez azt jelenti, hogy akár az eredeti bevétel tízszeresét, majd 56 millió forintot is beszedhetett volna a kerület – magyarázta a Fidesz-frakció.

Hangsúlyozták: – Jól látszik az egész folyamatból, hogy Niedermülleréknek a vállalkozó felé hajlott a keze, a vállalkozó jól járt, a kerület pedig veszített Niedermüllerék eljárása miatt.

Hozzátették: – Úgy tűnik, hogy Niedermüller Péter és csapata kollektív amnéziában szenved, és a sárdobálás közben megfeledkeztek róla, hogy valójában az ő parkolóhely-megváltási mutyijuk tette lehetővé ezt a diákszállónak álcázott hotelberuházást.

– A Fidesz felszólítja Niedermüller Pétert, hogy haladéktalanul tegyen meg minden lépést és vegyen igénybe minden lehetséges jogi és nem jogi eszközt a kulturális, építészeti és történeti értelemben is rendkívüli értékű, legendás épület megmentése érdekében

– írja a Fidesz-frakció, hozzátéve: ehhez Bajkai István, a Fidesz választókerületi elnöke felajánlja segítségét az erzsébetvárosi önkormányzat számára.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-niedermuller-mutyija-miatt-kerult-veszelybe-a-wichmann-epulete-9228698/
https://mandiner.hu/cikk/20210115_megmenekulhet_a_wichmann_kocsma

Címkék: Baloldali rombolás  Budapest 

Kapcsolódó