Mennyi maradt a rezsi kifizetése után most és 2010-ben?

Melyik kormány támogatja a családokat, és melyik büntette azokat?

Mennyi maradt a rezsi kifizetése után most és 2010-ben?

A rosszabb élethez ragaszkodók figyelmébe: ha a baloldalt támogatod, nem Orbánnal tolsz ki, hanem magaddal!

Két egyszerű példát vettünk alapul, és megnéztük, hogy mennyi maradt a fizetésünkből a rezsi kifizetése után 2010-ben és mennyi most.

Az egyik egy átlagbért kereső ember, a másik egy minimálbért kereső ember. TUDJUK, hogy mindenkinek más a bére, de nem tudunk mindenkire személyre szabott kalkulációt készíteni, viszont megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen kiszámolható ez egyénileg is.

A 2010-es és a 2021-es bérkalkulátort használtuk, a KSH átlagbér adatait, illetve az egyik olvasónk számláit. (olvasónk egy Budapesti 66 négyzetméteres panellakásban lakik) A számlakat ebben a cikkben mutattuk be, a képen is szerepelnek és kommentben is elhelyeztük nagy méretben.
https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/253106416166499

A következő tanulságokat vonhatjuk le:

📌 1. Gyurcsányék azon túl, hogy "európai" rezsiárakat vezettek be, egyáltalán nem támogatták a családokat. Jól látható, hogy az egy- és a kétgyermekesek nettó bére változatlan, a háromgyerekeseké pár ezer forinttal volt több.
📌 2. A rezsi kifizetése után Gyurcsányék idejében az átlagbért keresők zsebében sem sok maradt, hiszen a fizetés harmadát elvitte a rezsi, a minimálbért keresők pedig éheztek, a szó legszorosabb értelmében. Gyurcsányék idejében a minimálbért kereső szülők NEM TUDTÁK igénybe venni a 3 gyerek esetében járó 12 000 Ft adókedvezményt, mivel az adómentes volt, így a Gyurcsány kormány volt a "gazdagok kormánya" (1 és 2 gyerek esetében NEM VOLT adókedvezmény)
📌 3. Az embereket a Gyurcsány-kormány taszította nyomorba, a kormány felelőtlen politikája miatt gyakori volt az áramlopás is, hiszen aki nem tud enni adni a gyerekeinek, az bármire képes.
📌 4. Ezzel szemben az Orbán-kormány csökkentette a rezsi árát, és bőven infláció felett emelte a béreket. A rezsi kifizetése után marad pénzünk, és egy átlagbért kereső egyedülálló szülő is fel tudja nevelni a gyerekeit.
📌 5. A családokat adókedvezmények, ingyenes tankönyvek, ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés, lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások segítik. A támogatások alapja a munka, a segélyalapú társadalmat felváltotta a munkaalapú társadalom.
📌 6. (!) A minimálbért kereső szülők is igénybe tudják venni a teljes adókedvezményt, hiszen azt megosztva is tudják igényelni, és a járulékok terhére is folyósítható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két minimálbért kereső szülő nettó bérének összege 3 gyerek esetén 107.065+107.065+99.000 Ft lesz, azaz 313.130 forint. A példánkon egy ember bérét vettük, ezért nem teljes a 99 ezer forintos adókedvezmény. A valóságban az nem életszerű, hogy egy 5 tagú családot (2 felnőtt és 3 gyerek) 1 fő, minimálbért kereső szülő tartson el, hiszen ekkor éheznének a gyerekek. Az ilyen módon biztosított ADÓKEDVEZMÉNY mindkét szülőt munkára ösztönözi. Ha ezt a pénzt segély formájában kapnák meg, akkor nem biztos, hogy dolgoznának.

Összegezve tehát: Aki dolgozni akar, az ma dolgozni tud, és sokkal jobban él, mint Gyurcsány idejében. Akik vigyorognak a hasonló adatokon, azok vagy nem értik a világot, vagy értik, csak pénzért orbánfóbiát mutatnak a közösségi médiában.

A számításban nem szerepel a családi pótlék, de mivel "a zorbán nem emelte azt 10 éve", ezért nincs is jelentősége. tetszés szerint mindenki odaképzelhet 12 200, 26 600 illetve 48 000 forintot 1, 2 illetve 3 gyerek esetében.

Éves családi adókedvezmény mértéke:
📌 Gyurcsány kormányzása idejében
- 1 gyermek esetében 0 Ft
- 2 gyermek esetében 0 Ft
- 3 gyermek esetében 144 000 Ft (már ha igénybe tudták venni!)
📌 Orbán kormányzása idejében
- 1 gyermek esetében 120 000 Ft
- 2 gyermek esetében 480 000 Ft
- 3 gyermek esetében 1 188 000 Ft

📌 Bérkalkulátor 2010: https://nettober.com/index.php?p=berkalk20100101
📌 Bérkalkulátor 2021: https://nettober.com/index.php?p=berkalk20210101
📌 KSH adatok:
- Minimálbér: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli041.html
- Átlagbér: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qli001.html
- A jelenleg ismert legfrissebb átlagbér: https://ado.hu/munkaugyek/397-400-forint-volt-a-brutto-atlagber-oktoberben/

További cikkek:
📌 Tények: kétszer olyan gazdagok vagyunk, mint Gyurcsányék idején
https://szamokadatok.hu/Post/2704/Tenyek_ketszer_olyan_gazdagok_vagyunk_mint_Gyurcsanyek_idejen
📌 Hogyan adózik egy 25 év alatti fiatal?
https://szamokadatok.hu/Post/2703/Hogyan_adozik_egy_25_ev_alatti_fiatal
📌 Jövedelemadó most és Gyurcsány idejében. Mindenki jól járt Orbánnal! https://szamokadatok.hu/Post/2671/Ha_Gyurcsanyekat_tamogatod_nem_Orbannal_tolsz_ki_hanem_magaddal
📌 A rosszabb élethez ragaszkodók figyelmébe!
https://szamokadatok.hu/Post/2671/Ha_Gyurcsanyekat_tamogatod_nem_Orbannal_tolsz_ki_hanem_magaddal
📌 Rezsicsökkentés - íme a valódi számok
https://szamokadatok.hu/Post/2682/Rezsicsokkentes_-_ime_a_valodi_szamok

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó