Tények: kétszer olyan gazdagok vagyunk, mint Gyurcsányék idején

Dupla bérek, házak, lakások, autók, megtakarítások, állampapírok - van minden! (Persze csak annak, aki dolgozik!)

Tények: kétszer olyan gazdagok vagyunk, mint Gyurcsányék idején

🔮 2010 elƑtt GyurcsĂĄny, GyurcsĂĄny felesĂ©ge, Dobrev KlĂĄra Ă©s haverjaik milliĂĄrdos oligarchĂĄk lettek, a lakossĂĄg vagyona viszont nem nagyon nƑtt.
🟱 Most a lakosság, a vállalatok, a magyar állam, a magyar vállalkozók mind látványosan jobb helyzetben vannak.

Hangzatos cĂ­mek, megdöbbentƑ, lesĂșjtĂł kĂ©pek. OmladozĂł hĂĄzfalak között zsinegre teregetƑ szegĂ©nyasszony, Ă©telosztĂĄs reklĂĄmszatyrot cipelƑ öregeknek. A Balaton utĂĄni hiĂĄbavalĂł vĂĄgyĂłdĂĄst Ă©rzĂ©keltetƑ, kontrasztos kĂ©p. HiĂĄnyos fogazattal mosolygĂł szakadt suhancok szakadt focilabdĂĄval, fĂ©lig lĂłgĂł drĂłtkerĂ­tĂ©s mögött. Ha nincs mĂĄs kĂ©znĂ©l, mindig akad egy kis nyomor, amivel az emberek lelkĂ©be lehet gĂĄzolni. SajtĂłfotĂł-dĂ­jra aspirĂĄns kĂ©peket az arcunkba tolva Ă©bresztenek szĂĄnalmat szerencsĂ©tlen sorsĂș embertĂĄrsaink irĂĄnt, hogy hamis lelkiismeretfurdalĂĄst keltsenek bennĂŒnk, bĂ­zva abban, hogy minden nyomorĂ©rt a kormĂĄnyt Ă©s annak gonosz vezetƑjĂ©t fogjuk hibĂĄztatni. Egy fillĂ©rt se stadionra, egy forintot se hadseregre, amĂ­g szegĂ©nysĂ©g van MagyarorszĂĄgon, amĂ­g egy gyerek is Ă©hezik! Nem, nem az Ă©n adĂłmbĂłl!

Mi mĂĄs is aggaszthatnĂĄ jobban a magyarokat 2020-ban, mint a szegĂ©nysĂ©g? Hiszen a nyaralĂĄs luxusĂĄt alig pĂĄran engedhetik meg maguknak, a remĂ©nytelen helyzetbƑl kitörni remĂ©nytelen, a magyarorszĂĄgi jobbĂĄgyvilĂĄgbĂłl nincs kiĂșt. Év vĂ©gĂ©re a lakossĂĄg harmada mĂ©ly nyomorban fog Ă©lni - figyelmeztet a baloldalon vilĂĄghĂ­rƱ közgazdĂĄsz -, Ă©s ne felejtsĂŒk el, hogy mindez kinek a hibĂĄja: az utĂłbbi Ă©vek intĂ©zkedĂ©sei csak tovĂĄbb rontottĂĄk a helyzetet.

A hĂĄrommilliĂł szegĂ©ny orszĂĄga c. elbeszĂ©lĂ©s mĂ©lyen beleivĂłdott a köztudatba. Ha rajtuk mĂșlik, örökkĂ© benne is marad. Pont Ășgy, mint a nemzetisĂ©gi feszĂŒltsĂ©gekkel terhelt Magyar KirĂĄlysĂĄg elkerĂŒlhetetlen darabokra szakadĂĄsĂĄnak mĂ­tosza, mint a magyarorszĂĄgi oszmĂĄn hĂłdĂ­tĂĄs csodĂĄs kulturĂĄlis öröksĂ©ge, vagy mint a 19. szĂĄzadi nyelvĂșjĂ­tĂł mozgalom elƑtti magyar köznyelv vĂ©gtelen elmaradottsĂĄga. Ezekben a toposzokban közös, hogy a nemzeti bĂŒszkesĂ©get, a nemzethez valĂł tartozĂĄs örömĂ©t, önazonossĂĄgunk egyik legfontosabb pillĂ©rĂ©t igyekeznek lerombolni. Ki akarna egy olyan nemzettel közössĂ©get vĂĄllalni, ami csupa csĂłrĂł nyomorultbĂłl ĂĄll? Ki ne akarna szabadulni onnan? Ki ne csatlakozna a vilĂĄgmegvĂĄltĂł gondolathoz: fizessenek a gazdagok!

Tudjuk jĂłl: nincs olyan tĂĄrsadalom, ahol ne lennĂ©nek szegĂ©nyek. Mindig lesznek olyanok, akik gyengesĂ©gĂŒk, rossz neveltetĂ©sĂŒk, lustasĂĄguk, önfejƱsĂ©gĂŒk, nehĂ©z csalĂĄdi körĂŒlmĂ©nyeik vagy akĂĄr egy önhibĂĄjukon kĂ­vĂŒli baleset, szerencsĂ©tlen esemĂ©nyek sorozata miatt szegĂ©nysorban Ă©lik le Ă©letĂŒket. Ez persze nem jelenti azt, hogy szegĂ©nykĂ©nt ne lehetne szerĂ©nyen, de bĂŒszkĂ©n, felemelt fejjel Ă©lni. Ha van biztos önazonossĂĄgunk, nemzettudatunk, akkor ez is nagyobb esĂ©llyel fog sikerĂŒlni.

És mit mondanak a szĂĄmok? SzegĂ©nyedĂŒnk-e, vagy sem? Gyarapodik-e a tĂĄrsadalom, vagy sem? Ahhoz, hogy ezekrƑl Ă©rdemben tudjunk vitatkozni tĂĄrsadalmi, nemzetgazdasĂĄgi szinten, mindenekelƑtt relevĂĄns adatokra kell tĂĄmaszkodnunk.

A HÁZTARTÁSOK NETTÓ PÉNZÜGYI VAGYONA
VizsgĂĄlĂłdĂĄsunk tĂĄrgyĂĄul a hĂĄztartĂĄsok pĂ©nzĂŒgyi helyzetĂ©t vĂĄlasztjuk. TesszĂŒk ezt azĂ©rt, mert a gazdagsĂĄg Ă©s szegĂ©nysĂ©g elsƑrendƱ fokmĂ©rƑje a pĂ©nzĂŒgyi helyzetĂŒnk - nem felejtve el a tĂ©nyt, hogy persze nem ez az egyetlen fokmĂ©rƑ. Erre vonatkozĂłan a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) megfelelƑen rĂ©szletes adatsora ĂĄll rendelkezĂ©sre, amellyel nincs mĂĄs dolgunk, mint letölteni a honlapjĂĄrĂłl, megismerni az adatokat, szĂŒksĂ©g esetĂ©n nĂ©hĂĄny szĂĄmĂ­tĂĄst elvĂ©gezni Ă©s felhelyezni Ƒket egy megfelelƑ ĂĄbrĂĄra, amely segĂ­t eligazodni a tĂ©mĂĄban Ășgy, hogy a hatalmon lĂ©vƑ kormĂĄnyok teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t is Ă©rtĂ©kelni tudjuk ez ĂŒgyben.

A FELHASZNÁLT ADATOK
Az MNB rendszeresen közzĂ©teszi a "HĂĄztartĂĄsok rĂ©szletes, negyedĂ©ves pĂ©nzĂŒgyi szĂĄmlĂĄi" c. statisztikĂĄjĂĄt, amelybƑl Ă©rtĂ©kes, nemzetgazdasĂĄgi szintƱ informĂĄciĂłkat tudhatunk meg a magyar hĂĄztartĂĄsok pĂ©nzĂŒgyi vagyonĂĄnak a helyzetĂ©rƑl, egĂ©szen pontosan a nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyonĂĄrĂłl Ă©s annak összetevƑirƑl. Adja magĂĄt a kĂ©rdĂ©s: mibƑl ĂĄll össze a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyona?

Áll egyfelƑl a pĂ©nzĂŒgyi eszközökbƑl (+): kĂ©szpĂ©nzbƑl Ă©s betĂ©tekbƑl, Ă©rtĂ©kpapĂ­rokbĂłl, mĂĄsoknak nyĂșjtott hitelekbƑl, rĂ©szvĂ©nyekbƑl Ă©s vĂĄllalati rĂ©szesedĂ©sekbƑl, biztosĂ­tĂĄsokbĂłl (Ă©letbiztosĂ­tĂĄs, nyugdĂ­jbiztosĂ­tĂĄs), Ășn. pĂ©nzĂŒgyi derivatĂ­vĂĄkbĂłl* Ă©s egyĂ©b követelĂ©sekbƑl (adĂł, jĂĄrulĂ©k, nyugdĂ­jpĂ©nztĂĄri ĂĄtlĂ©pĂ©s miatti követelĂ©s).
Áll mĂĄsfelƑl a pĂ©nzĂŒgyi kötelezettsĂ©gekbƑl (-): hitelekbƑl (ingatlan, fogyasztĂĄsi, egyĂ©b), pĂ©nzĂŒgyi derivatĂ­vĂĄkbĂłl* Ă©s egyĂ©b tartozĂĄsokbĂłl (adĂł, jĂĄrulĂ©k, kereskedelmi hitelek).
Ha vĂ©giggondoljuk a sajĂĄt magunk vagy csalĂĄdunk pĂ©nzĂŒgyi vagyonĂĄt, lĂĄthatjuk, hogy a fenti csoportosĂ­tĂĄs elĂ©g jĂłl leĂ­rja a pĂ©nzĂŒgyi vagyonunk összetevƑit. KĂ©szpĂ©nz, folyĂłszĂĄmlaegyenleg, lekötött betĂ©t, Ă©letbiztosĂ­tĂĄs, nyugdĂ­jbiztosĂ­tĂĄs, ĂĄllampapĂ­r, kft-ben, bt-ben meglĂ©vƑ rĂ©szesedĂ©s, pĂ©nzĂŒgyi kalandokat kedvelƑknĂ©l rĂ©szvĂ©nyek, tƑzsdei befektetĂ©sek a vagyont növelƑ oldalon. LakĂĄshitel, folyĂłszĂĄmlahitel, autĂłhitel, szabad felhasznĂĄlĂĄsĂș hitel, fegyelmezetlenebbeknĂ©l egy kis adĂłtartozĂĄs a vagyont csökkentƑ oldalon.

Összeadva a pĂ©nzĂŒgyi vagyont növelƑ tĂ©nyezƑket (eszközöket), Ă©s abbĂłl kivonva a pĂ©nzĂŒgyi vagyont csökkentƑ tĂ©nyezƑket (kötelezettsĂ©geket), megkapjuk a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyonĂĄt. Ez az adatsor megfelelƑ kĂ©pet fog nyĂșjtani szĂĄmunkra a magyarok szegĂ©nyedĂ©sĂ©rƑl, nyomorĂșsĂĄgĂĄrĂłl vagy ennek ellenkezƑjĂ©rƑl: a gyarapodĂĄsĂĄrĂłl Ă©s gazdagodĂĄsĂĄrĂłl. NĂ©zzĂŒk meg, hogy mikĂ©nt alakult a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyona nemzetgazdasĂĄgi szinten!

SZEMLÉLTETÉS
Az adatsor negyedĂ©ves bontĂĄsĂș, s az adatokat elƑször inflĂĄciĂłval korrigĂĄljuk, tehĂĄt olyan Ă©rtĂ©kre szĂĄmĂ­tjuk ĂĄt, amelyen azok összevethetƑk lesznek egymĂĄssal, fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy idƑben tĂĄvol ĂĄllnak egymĂĄstĂłl. Ebben a szĂĄmĂ­tĂĄsban a mĂșltbeli adatokat korrigĂĄltuk mai Ă©rtĂ©kre**, hogy összehasonlĂ­thatĂłak legyenek az utolsĂł, hozzĂĄnk idƑben legközelebb esƑ vizsgĂĄlt adattal, amely 2020 mĂĄsodik negyedĂ©vĂ©re vonatkozik. Ezt a korrigĂĄlt adatsort mutatja be az alĂĄbbi ĂĄbra:

ÉRTELMEZÉS
A szĂ­nezett terĂŒletek mutatjĂĄk a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyonĂĄnak alakulĂĄsĂĄt 1994 harmadik negyedĂ©ve Ă©s 2020 harmadik negyedĂ©ve között - koncentrĂĄljunk az 1998 utĂĄni idƑszakra!

Az I. OrbĂĄn-kormĂĄny alatti 1998 harmadik negyedĂ©ves Ă©rtĂ©k, tehĂĄt a nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyon mai ĂĄrakhoz korrigĂĄlt Ă©rtĂ©ke 12 094 milliĂĄrd forint volt, amely 22 Ă©v alatt, 2020 nyarĂĄra 52 708 milliĂĄrd forintra hĂ­zott.
SzĂ©p eredmĂ©ny, Ă©s az sem mindegy, hogy mikor, ki szabta meg a kereteket a vagyon gyarapĂ­tĂĄsĂĄra, s azok a keretek milyen lehetƑsĂ©get biztosĂ­tottak a hĂĄztartĂĄsoknak a vagyon növelĂ©sĂ©re. Ennek elemzĂ©sĂ©hez elsƑ körben kĂ©t dolgot kell figyelnĂŒnk: a szĂ­nes terĂŒleteket (logikusan a narancs jelenti a Fidesz-KDNP-t, a vörös az MSZP-SZDSZ-t), valamint a görbe meredeksĂ©gĂ©t a kĂŒlönbözƑ kormĂĄnyzati ciklusokban. Szemmel is lĂĄthatĂł, hogy mely kormĂĄnyok teljesĂ­tettek jĂłl e tĂ©ren: a narancs terĂŒletek 14 Ă©ve alatt a görbe jĂłval meredekebben emelkedik, mint a vörös terĂŒlet 4+8 Ă©ve alatt.

SZÁMOKBAN KIFEJEZVE:
1998-2002 között 46%-kal nƑtt a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyona, ami negyedĂ©vente ĂĄtlagos 348 milliĂĄrd forint növekedĂ©st jelentett.
2002-2010 között 28%-kal nƑtt a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyona, ami negyedĂ©vente ĂĄtlagosan +156 milliĂĄrd forint növekedĂ©st jelentett. Ezen idƑszakon belĂŒl 2007 utolsĂł negyedĂ©ve Ă©s 2009 elsƑ negyedĂ©ve között, tehĂĄt alig több, mint egy Ă©v alatt, a mutatĂł 14%-kal csökkent, Ă­gy negyedĂ©vente ĂĄtlagosan 549 milliĂĄrd forintos pĂ©nzĂŒgyi vesztesĂ©get voltunk kĂ©nytelenek elszenvedni.
2010-2020 között 132%-kal nƑtt a hĂĄztartĂĄsok nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyona, ami negyedĂ©vente +715 milliĂĄrd forint növekedĂ©st jelentett.
TegyĂŒk egymĂĄs mellĂ© az eredmĂ©nyeket: a narancs sarokban +348 Ă©s + 715 milliĂĄrd forint negyedĂ©ves gyarapodĂĄs Ă©s gazdagodĂĄs, a vörös sarokban +156, illetve -549 milliĂĄrd forint negyedĂ©ves gyarapodĂĄs Ă©s szegĂ©nyedĂ©s.

Szegényedik-e a magyar? Megvalósul-e most mår végre a hårommillió szegény orszåga? A nemzeti oldal kormånyzåsånak trendjét nézve aligha, persze az ördög a részletekben rejlik, tartja a mondås. Vannak, akik az ördögnek drukkolnak.
Tovåbbi részletek következnek a cikk folytatåsåban.

Az adatok forrĂĄsa: MNB, MNB.

* pĂ©nzĂŒgyi derivatĂ­vĂĄk: Ășn. szĂĄrmaztatott ĂŒgyletek. Olyan befektetĂ©sek, amelyek Ă©rtĂ©ke mĂĄs, az ĂŒgyletet kötƑ ĂĄltal nem birtokolt termĂ©kbƑl, jellemzƑen Ă©rtĂ©kpapĂ­rokbĂłl szĂĄrmazik. TĂĄrsadalmi szinten a hĂĄztartĂĄsok vagyonĂĄnak elhanyagolhatĂł rĂ©szĂ©t teszik ki.

** inflĂĄciĂłs korrigĂĄlĂĄs: mindannyian tudjuk, hogy 1000 forintbĂłl tĂ­z Ă©vvel ezelƑtt több mindent tudtunk venni, mint ma, hiszen a pĂ©nz Ă©rtĂ©ke - mikor gyorsan, mikor lassan - az idƑvel romlik. AzĂ©rt, hogy a sok Ă©vvel ezelƑtti nettĂł pĂ©nzĂŒgyi vagyon Ă©rtĂ©kĂ©t össze tudjuk hasonlĂ­tani a mai Ă©rtĂ©kkel, a mĂșltbeli Ă©rtĂ©keket egy inflĂĄciĂłs egyĂŒtthatĂłval felszorozzuk. PĂ©ldĂĄul a 2007. Ă©v mĂĄsodik negyedĂ©vi összeget 1,39-cel kell megszorozni annak Ă©rdekĂ©ben, hogy össze lehessen hasonlĂ­tani a 2020. Ă©v harmadik negyedĂ©vĂ©vel. Ez azt jelenti, hogy 2007 Ăłta 39%-kal romlott a pĂ©nz Ă©rtĂ©ke. Az inflĂĄciĂłs egyĂŒtthatĂłkat az MNB ĂĄltal közzĂ©tett negyedĂ©ves inflĂĄciĂłs Ă©rtĂ©kek segĂ­tsĂ©gĂ©vel szĂĄmoltuk ki.

KapcsolĂłdĂł cikkek:
📌 ÁlhĂ­r, hogy a kormĂĄny nem ad semmit az egyedĂŒlĂĄllĂłknak!
https://szamokadatok.hu/Post/2683/Alhir_hogy_a_kormany_nem_ad_semmit_az_egyedulalloknak
📌 A nagy diktatĂșrĂĄban 47 szĂĄzalĂ©krĂłl 20 szĂĄzalĂ©kra csökkent a tĂșlzsĂșfolt lakĂĄsokban Ă©lƑk szĂĄma
https://szamokadatok.hu/Post/2647/A_nagy_diktaturaban_47_szazalekrol_20_szazalekra_csokkent_a_tulzsufolt_lakasokban_elok_szama
📌 EurĂłpai szinten MagyarorszĂĄgon alacsonyak a lakhatĂĄs költsĂ©gei
📌 RezsicsökkentĂ©s: ĂĄtlagosa 1 milliĂłt spĂłrolt ezzel minden hĂĄztartĂĄs. https://szamokadatok.hu/Post/2682/Rezsicsokkentes_-_ime_a_valodi_szamok
📌 kevesebbet adózunk - MINDENKI!
https://szamokadatok.hu/Post/2671/Ha_Gyurcsanyekat_tamogatod_nem_Orbannal_tolsz_ki_hanem_magaddal

ForrĂĄs: https://kontra.hu/szegenyseg-magyarorszagon-ketszer-olyan-gazdagok-vagyunk-mint-gyurcsanyek-idejen/

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó