Visszanyal a fagyi: Az “összefogás” igazi arca

Magánrepülő, verés, idegengyűlölet, orosz kapcsolatok

Visszanyal a fagyi: Az “összefogás” igazi arca

Emlékeznek, mennyire fel voltak háborodva a balliberális álhírgyárók, amikor Szijjártó Péter miniszter időhiány miatt helikopterrel volt kénytelen az egyik helyszínről a másikra utazni? Napokig nyomták címlapon, hogy a "NER helikopterezik". Szijjártó épp munkahelyeket teremtett, közben az összeborulás logói alatt indult Szabó Balázs olyan útra ment magánrepülővel, aminek semmi köze nincs képviselői teendőihez. Mindenzt orosz pénzből.
🔴 Itt van egy videó, amiben Szijjártó reagált a "helikopterezésre"
https://szamokadatok.hu/Post/1967/Helikopterezos_kerdes_a_valoban_fontos_kerdesek_helyett

Orosz pénzen magánrepülőzött a jobbikos képviselő, az út költsége legalább 5 millió forint lehetett.

Szabó Balázs korábban felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg tunéziai fiatalokat.
Szabó Balázs, újpesti jobbikos képviselő választási megfigyelőként utazott Közép-Afrikába egy Párizsból induló magángépen – írja a HVG-re hivatkozva a Magyar Nemzet. Vele tartott a pártból nemrég kilépő Samu Tamás Gergő, volt országgyűlési képviselő is.

„Irány Afrika!” – írta december 26-án az Instagramon megosztott képéhez Samu, amelyen egy repülőgép bőrfotelében ülve látható. A politikus tavaly novemberben lépett ki a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője, valamint a Békés Megyei Közgyűlés tagja, ugyanis a mandátumát nem adta vissza.

Samu Instagram-bejegyzéséből világossá vált, hogy a repülő a franciaországi Le Bourget repülőtérről indult szenteste után két nappal. A repülőgép útvonalát a légi közlekedést figyelő Flightradar segítségével nagyjából Csádig lehetett követni. December 27-én Samu egy újabb képet tett közzé, de ez alkalommal már a Közép-afrikai Köztársaságból. Ezt követően két nappal pedig már a fővárosban, Banguiban két egyenruhás, fegyveres férfivel pózolt. Másnap Csád fővárosa fölött járva tett közzé egy légi felvételt Samu, ekkor már Franciaország felé utazott.

🔴 Orosz szálak
Az ügy pikantériája, hogy a HVG értesülései szerint egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén utazott Afrikába Samu és Szabó. A választás, amelyet megfigyeltek, kiemelten fontos Oroszország számára. Moszkva az elmúlt időszakban komoly titkosszolgálati kapacitásokat mozgatott meg azért, hogy befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban.
A berlini szervezet, amely az utat finanszírozta, lengyel ágon Mateusz Piskorski lengyel politikushoz tartozik, akit azzal vádolnak, hogy az oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.
A HVG Szabó Balázst az afrikai úttal kapcsolatos orosz szálról is megkérdezte. A képviselő elmondta, hogy naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

🔴 Korábbi ügyek
Szabó Balázs neve egyébként nem először került a figyelem középpontjába, ugyanis a képviselő és társai sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg tunéziai fiatalokat, akiket közben „takarodjatok az országból” felkiáltással szidalmaztak. A II. és III. kerületi bíróság 2020. február 5-én két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte három rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt az ellenzéki képviselőt és vádlott-társait.

🔴 Több millió forintba kerülhetett a jobbikos képviselő orosz pénzen történő magánrepülőzése

Az összeget természetesen a gyanús orosz kapcsolatokkal rendelkező cég fizette.
Nyilvánosan elérhető adatok alapján legalább 5 millió forintba került a jobbikos politikus afrikai útja – írja az Origo. Az összeget természetesen nem Szabó Balázs, újpesti jobbikos képviselő és társa, a volt jobbikos Samu Tamás Gergő fizették, hanem a gyanús orosz kapcsolatokkal rendelkező cég. A Samu által posztolt képek szerint egy luxuskategóriás Falcon 100-as géppel utaztak, amelynek bérlése óránként legalább 900 ezer forint.

🔴 Gyanús orosz cég
Ahogy korábban megírtuk, a választás, amelyet a Közép-afrikai Köztársaságban megfigyeltek, kiemelten fontos Oroszország számára. Moszkva az elmúlt időszakban komoly titkosszolgálati kapacitásokat mozgatott meg azért, hogy befolyást szerezzen az aranyban, gyémántban és urániumban gazdag Közép-afrikai Köztársaságban.
A berlini szervezet, amely az utat finanszírozta, lengyel ágon Mateusz Piskorski lengyel politikushoz tartozik, akit azzal vádolnak, hogy az oroszoknak és kínaiaknak kémkedett.
A HVG Szabó Balázst az afrikai úttal kapcsolatos orosz szálról is megkérdezte. A képviselő elmondta, hogy naiv lenne, ha még csak nem is sejtené, hogy emögött állhat orosz pénz vagy befolyás.

🔴 Magánrepülő
A járműről, amellyel utaztak, Samu az Instagram-oldalán közölt képeket. Ezeket később letörölte a felületről, de a képeket a Ripost lementette. A repülőn jól látható a Harmony Jets felirat, így tudni lehet, hogy melyik cég szolgáltatásait vették igénybe az utazáshoz. Ez esetben egy máltai vállalkozásról van szó, amely privát jetek üzemeltetésével foglalkozik, így a gépei gyakran tűnnek fel afrikai célállomásokon, például a líbiai Bengáziban vagy Tripoliban.
A Harmony honlapján található információk szerint a cég négy gépet kínál kölcsönzésre, három Falcon 100-ast és egy Falcon 50-est. Samuéknak a képek alapján egy Falcon 100-assal utaztak, feltehetően annak egy hétszemélyes változatával. Mivel az oldalon árajánlatot nem lehet találni, más oldalak árai alapján lehet tájékozódni az ügyben.

A paramountbusinessjets.com-on azt írják, hogy óránként 2950 dollárba került (870 250 forint) egy ilyen gép bérlése. Ez természetesen csak egy körülbelüli összeg, mivel a Falcon 100-ason belül többféle típus is létezik. Szabó Balázsék a Közép-Afrikai Köztársaságba repültek, így az út akár három óráig is eltarthatott. Ennek fényében a jobbikos Szabó Balázs és az ex-jobbikos Samu Tamás Gergő utazásának ára megközelíthette az ötmillió forintot: az odaút nagyjából 2,5 millió forint lehetett, de mint Samu bejegyzéséből kiderült, visszafelé is magánrepülővel mentek.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20210113_orosz_penzen_maganrepulozott_a_jobbikos_kepviselo
https://mandiner.hu/cikk/20210113_tobb_millio_forintba_kerulhetett_a_jobbikos_kepviselo_orosz_penzen_torteno_maganrepulozese

Címkék: Politika 

Kapcsolódó