A világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra

Szijjártó Péter mérlege

A világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra

1 676 milliárd forintnyi új, külföldről érkező beruházás,
1 433 milliárd foritnyi beruházás támogatása
12 603 új munkahely létrehozásának a támogatása
264 595 munkahely megvédése.

Ezek a számok. Köszönjük, Miniszter úr! 🇭🇺

A világjárvány alatt 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra. Emlékezzünk arra, hogy Gyurcsány felesége, Dobrev asszony azt mondta, hogy "Orbánnak szerencséje volt végig 10 éven keresztül, mert nem volt válság, és ezért alakult minden jól"
Nos a Gyurcsány-Dobrev páros által okozott válságból pont a Fidesz és Orbán Viktor húzták ki Magyarországot, de volt még egy vörösiszap-katasztrófa és egy migránsválság is, most pedig a válságot még egy járvány is kiséri, és mint látjuk, senki sem hal éhen, a munkahelyeket megőriztük és bővítjük is.

Gyurcsány felesége szerint pusztán a csillagok szerencsés együttállásának köszönhetjük, hogy a -6% recesszióból és a 12%-os munkanélküliségből 5% gazdasági növekedés és 3% munkanélküliséggel "vártuk" ezt a járványt. Mivel előnyös (Európában a legjobb) helyzetben ért bennünket a járvány és a gazdasági válság, ezért az esés sem lett annyira fájdalmas, a gazdaságunk pedig már megint növekedési pályára állt, főleg az ipar.

Tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Szijjártó Péter hozzátette, a befektetések előtt a vállalatok olyan szempontokat mérlegelnek, mint a munkaerő, a politikai stabilitás, a pénzügyi szempont, illetve a logisztikai, infrastrukturális kérdés.

A miniszter szerint ezért fontos, hogy Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló politikai stabilitás van, hiszen egy politikai erő, demokratikus felhatalmazás alapján kétharmados többséggel kormányoz, valamint, hogy itt kell fizetni európai összevetésben a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadót és a legalacsonyabb egykulcsos társasági adót.

Kiemelte, Magyarország mind a négy szempontot tekintve megerősítette pozícióját, ezt mutatja, hogy az amerikai befektetésekkel foglalkozó Site Selection magazin egymás után harmadszor választotta Magyarországot a világ 10 legkedveltebb befektetési helyszíne közé.

Mindezek mellett megjegyezte, a keleti nyitás startégiája is helyes volt: 2019-hez hasonlóan 2020-ben is nem egy nyugati, hanem egy keleti országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, 2019-ben Koreából, 2020-ban pedig már Kínából.

Közölte, a nagyberuházás ösztönzési programokból alapvetően új gépek, gépsorok vásárlására, új technológiák meghonosítására adtak támogatást, így a magyar vállalatok most ki tudják szolgálni azt a piaci keresletet, amely azért alakult ki, mert a világgazdaság változásai miatt egyes vállalati kapacitások bezártak vagy csökkentek

A magyar gazdaság állapotát mutató számokban a második negyedévben már éreztetni kell a hatásukat azoknak a nagymértékű beruházások, amelyek most megvalósultak vagy megvalósulnak a nagy beruházásösztönzési programok nyomán - mondta a miniszter, aki egyúttal jelezte, jelenleg 13 milliárd eurónyi nagyberuházásért versenyeznek, a cél, hogy azok Magyarországra érkezzenek.

A műsorvezető az amerikai eseményekről is kérdezte a tárcavezetőt, aki úgy fogalmazott: „mi a külpolitikánkat a kölcsönös tiszteletre alapozzuk és ennek a kölcsönös tiszteletnek a része az, hogy mi nem kommentáljuk más országok belpolitikai viszonyait (...), mi azért szurkolunk, szorítunk, hogy minden ország a lehető legjobban tudja intézni a saját belső ügyeit, szurkolunk azért, hogy a nehézségeken minden ország túllegyen. Nekünk az az érdekünk, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fenn tudjuk tartani az eddigi jó együttműködést.”

📌 A bejelentett beruházok (lista, nem teljes)
https://szamokadatok.hu/Post/2640/Ujabb_150_munkahely_most_Jaszberenyben
📌 A FIDESZ sokkal jobb válságkezelő
https://szamokadatok.hu/Post/2622/Fidesz_sokkal_jobb_valsagkezelo
📌 Dobrev Klára szerint az elmúlt 10 év folyamatos gazdasági növekedése kizárólag a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető.
https://szamokadatok.hu/Post/808/Gazdasagi_novekedes_oka_Gyurcsanyne_szerint_es_valojaban
📌 Az ipar már jobban teljesít, mint válság előtt.
https://szamokadatok.hu/Post/2656/Hoppa_Az_ipar_mar_jobban_teljesit_mint_a_virus_elott

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210110-a-vilagjarvany-alatt-1676-milliard-forintnyi-beruhazas-erkezett-magyarorszagra

Címkék: Gazdaság 

Kapcsolódó