Hoppá! Az ipar már jobban teljesít, mint a vírus előtt!

Remek híreket közölt a KSH, nézzük a részleteket!

Hoppá! Az ipar már jobban teljesít, mint a vírus előtt!

Dobrev szerint persze ez is a szerencse műve. A valóság ezzel szemben az, hogy a gazdaság és azon belül az ipar fellendülésének az oka a tudatos gazdaságpolitika, az adócsökkentések, a munkahelyteremtő- és a munkahelyvédő kormányzati intézkedések, a magyar gazdaság elmúlt 10 éves erősödése és a magyar dolgos kezek kiváló munkája!

A baloldal végig álhírekkel, rémhírekkel, hazug számokkal, hamis statisztikákkal riogatta az embereket, a gazdasági szereplőket. A baloldal zászlajára tűzte a következő célt: szerintük Orbánt akkor lehet leváltani és a hatalmat megkaparintani, ha gazdasági nehézségek, elbocsátások lesznek. Ők mindent el is követnek ennek érdekében, az általuk bitorolt városokban elbocsátják az önkormányzati dolgozókat, leállítják a fejlesztéseket, százmilliárdokkal a számlákon nem segítik a vállalatokat, az adócsökkentés helyett adóemeléssel sújtanák a gazdaság szereplőt.

Azt is érdemes külön megemlíteni, hogy az ellenzék végig azt hazudta, hogy a kormány nem segít megvédeni a munkahelyeket, közben a magyar gazdaságvédelmi csomag mértéke 9000 milliárd forint (2x annyi, mint amennyi IMF hitelt ők felvettek 2010 előtt) és ez a GDP 9%, és ez hazai forrás. Az iparűzési adó csökkentését sem támogatták és azt hazudták, hogy a kormány azt elveszi, holott a kormány nem vesz el semmit, az adócsökkentés által megmaradt pénz helyben marad, a vállalatoknál.

A munkahelyeket nem csak a vírustól, de a baloldaltól is meg kellett védenünk!

📌 Novemberben a hazai ipari termelés 3,5%-kal haladta meg a 2019. évi bázist. Összességében egy sikeres kilábalásról beszélhetünk: az áprilisi mélyponthoz mérten 63%-kal korrigált felfelé a szektor aktivitása. 2020-ban éves szinten novemberig 7%-os kiesés látható az ipari termelésben azt megelőző évhez mérten.
📌 A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve az elektronikai termékek gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában is csökkent a termelés volumene.
📌 A termelés 2020 első tizenegy hónapjában 7,0%-kal kisebb volt, mint 2019. január-november időszakban. Ennek a tavaszi leállás és az első hullám utáni bizonytalanság az oka.

Elemzők szerint az ipar túl van a legnehezebb időszakon

A tavalyi negyedik negyedévben az ipar teljesítménye stabilizálódni látszik és fékezhette a GDP visszaesését, bár a decemberi leállások hatása még kérdéses – kommentálták a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a tavaly novemberi ipari termelésre vonatkozó pénteken megjelent első becslését az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
Az ipari termelés a tavalyi második negyedévben 4,2, a harmadik negyedévben 0,4 százalékponttal rontotta a gazdasági növekedés éves ütemét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken megjelent első becslése szerint tavaly novemberben 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztítva 1,6 százalékkal emelkedett a termelés. Az előző havitól 1,2 százalékkal elmaradt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, de az áprilisi mélyponthoz képest hatvanhárom százalékkal nőtt.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy látja, hogy a következő hónapokban folytatódhat az ipar stabilizálódása. A tavalyi utolsó negyedévben – részben az egy évvel azelőtti gyengébb bázis, valamint naptárhatás miatt – már éves szinten is növekedést mutathat az ipar. Így pozitívan, akár 1 százalékponttal járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, amivel számottevően mérsékelheti az újabb korlátozások miatt bekövetkezett visszaesést. Már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a Takarékbank elemzői a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre számítanak az ipari termelésben, amit az új kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. Míg tavaly összességében 5,5–6 százalékkal csökkenhetett az ipari termelés, idén bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt érdemi, 14–16 százalékos növekedés is várható, amivel az ipar markánsan, akár három százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP növekedéséhez – vélekedett az elemző.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az ipar egyelőre túl van a legnehezebb időszakon. Novemberben a várakozásoknak megfelelően nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az Európa-szerte tapasztalható második hullám nem okozott a tavaszihoz hasonló kiesést a termelésben. Ugyanakkor ez csak összességében igaz, az egyes alágazatok teljesítménye eltérő módon alakult, ami akár hosszabb távú átrendeződésekre is utalhat. Regős Gábor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az átrendeződés is megjelenik az ipari termelés összetételében. Ez elsősorban attól függ, hogy mely cégek kerülnek ki győztesként és melyek vesztesként a vírushelyzetből, vagyis melyek lesznek azok, amelyek fejlesztések révén tudnak alkalmazkodni a megváltozott gazdasági környezethez – vetette fel a Századvég üzletágvezetője. A decemberi adatot várhatóan nagymértékben meghatározza majd az év végi leállások hossza, míg 2021-ben a külső környezet alakulása és a vírus utáni helyreállás lehet meghatározó.

Novemberben ugyan megtört az ipar lendülete, ugyanis hathavi folyamatos bővülést követően az előző hónaphoz mérve csökkent az ipari termelés, de komoly aggodalomra nincs ok – kommentálta a KSH első becslését Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A havi csökkenés némileg ellentmond a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index alakulásának, amely három hónapja a növekedést jelző ötven pont felett tartózkodik. Vélhetően a nagy súlyú gyártóknál bekövetkezett lassulás felelős az ipar novemberi zsugorodásáért. Előretekintve a legnagyobb kérdés, hogy a szokásos téli karbantartási időszak, a decemberi leállás milyen mértékben veti vissza a termelést. Míg egyes gyártók a szokásosnál rövidebb leállást hajtottak végre, némely nagy gyártó, így a Mercedes december közepétől egy hónapra állította le a termelést. Az ING Bank elemzői továbbra is úgy látják, hogy a negyedik negyedévben újra zsugorodhat a GDP az előző negyedévhez viszonyítva. Az ipar negyedik negyedévre várt összességében jó teljesítménye ellenére a szolgáltatószektor kiszolgáltatottsága komoly féket jelent a gazdasági aktivitásban – jegyezte meg Virovácz Péter.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20210109-az-ipar-egyelore-tul-van-a-legnehezebb-idoszakon
http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipe/ipe2011.html
https://www.facebook.com/szazadveggazdasagkutato/posts/2979987745608833

Példák a baloldal gazdaságellenes lépéseire:
📌 Elbocsátások Tatabányán
https://szamokadatok.hu/Post/2655/Tatabanya_szabad_varos
📌 Elbocsátások Budapesten
https://szamokadatok.hu/Post/2580/Unnepi_meltanyossag_FKF_modra_Budapest_a_haveroke
📌 Áll a Lánchíd felújítása
https://szamokadatok.hu/Post/1376/Orban_Viktor_leiskolazta_az_ellenzeket_az_Orszaggyulesben
📌 Elherdált közvagyon Miskolcon
https://szamokadatok.hu/Post/1354/Elado_fel_Miskolc
📌 Bért csökkentett és kirúgással fenyegette dolgozóit Márki-Zay
https://szamokadatok.hu/Post/926/Csokkentette_az_altala_kivalasztott_onkormanyzati_dolgozok_beret_es_kirugassal_fenyegeti_oket_Marki-Zay_Peter
📌 A baloldal bűnlajstroma (a lista nem teljes)
https://szamokadatok.hu/Post/2351/Megszolalt_a_DK-s_Varju_eladositas_ugyben
📌 Világosan és érthetően fogalmazott Orbán Balázs, az iparűzési adóval kapcsolatosan
https://szamokadatok.hu/Post/2618/Vilagosan_es_erthetoen_fogalmazott_Orban_Balazs_az_iparuzesi_adoval_kapcsolatosan

Címkék: Gazdaság 

Kapcsolódó