Hazánk és Közép-Európa legjobb, valamint Európa egyik legjobb agráregyetemét hozzuk létre!

Befektetés a jövőbe

Hazánk és Közép-Európa legjobb, valamint Európa egyik legjobb agráregyetemét hozzuk létre!

ūüďĆCsak √ļgy z√°r√≥jelben jegyezz√ľk meg, hogy az agr√°rp√°ly√°t v√°laszt√≥ hallgat√≥k nem hisztiznek a strukt√ļrav√°lt√°s miatt, nem boh√≥ckodnak, nem csin√°lnak showmŇĪsort, nem lesznek a DK vez√©relt aktivist√°i, mert ŇĎk tanulni mentek, ŇĎk szakm√°t saj√°t√≠tanak el, ŇĎk most alapozz√°k meg a saj√°t- √©s a nemzet√ľnk j√∂v√∂j√©t. A Sz√≠nh√°z- √©s FilmmŇĪv√©szeti Egyetemen k√≠v√ľl az √Āllatorvostudom√°nyi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy MŇĪv√©szeti Egyetem, a Neumann J√°nos Egyetem, a Soproni Egyetem √©s a Sz√©chenyi Istv√°n Egyetem mŇĪk√∂dik tov√°bb alap√≠tv√°nyi strukt√ļr√°ban. EzekbŇĎl csak az SzFE hallgat√≥i rendeztek balh√©t, vajon mi√©rt?
Zárójel bezár.

A korm√°nynak hossz√ļt√°v√ļ strat√©gi√°ja van, az oktat√°sba, a mezŇĎgazdas√°gba, az iparba, a kutat√°s-fejleszt√©sbe, az eg√©szs√©g√ľgybe √©s a csal√°dt√°mogat√°sba fektet!

Febru√°r elsej√©tŇĎl oktatnak az √ļj, korszerŇĪ agr√°regyetemen.

A felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek p√©ld√°tlan √°talak√≠t√°s√°nak r√©szek√©nt a Magyar Agr√°r- √©s √Člettudom√°nyi Egyetem is alap√≠tv√°nyi fenntart√°sba ker√ľl, amivel a korszerŇĪ modell- √©s gener√°ci√≥v√°lt√°s mellett az elm√©leti √©s a gyakorlati k√©pz√©sek integr√°ci√≥j√°t is biztos√≠tj√°k. Lapunk k√©rd√©s√©re azt is hangs√ļlyozta az egyetem vezet√©se, hogy ‚Äď ak√°rcsak egy kiv√©tel√©vel a t√∂bbi int√©zm√©nyben ‚Äď itt is z√∂kkenŇĎmentes volt az √°talak√≠t√°s.

T√∂bb mint k√©t √©ve dolgozunk a g√∂d√∂llŇĎi Szent Istv√°n Egyetem √°talak√≠t√°s√°n, amelyben a nemzetk√∂zi szakemberek mellett 150 munkat√°rs is r√©szt vett ‚Äď nyilatkozta a Magyar Nemzet k√©rd√©s√©re Cs√°nyi S√°ndor az √ļj agr√°regyetem l√©trehoz√°s√°r√≥l sz√≥l√≥ sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n. A felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny vezet√©s√©√©rt felelŇĎs Magyar Agr√°r- √©s √Člettudom√°nyi Egyetem√©rt Alap√≠tv√°ny kurat√≥riumi eln√∂ke lapunknak azt is k√∂z√∂lte: nem volt olyan, a k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s keret√©ben megk√©rdezett tan√°r, illetve hallgat√≥, aki megk√©rdŇĎjelezte volna az egyetem √°talak√≠t√°s√°t.

Gazdasági és digitális tanítás
Cs√°nyi S√°ndor, az OTP Bank eln√∂k-vez√©rigazgat√≥ja elmondta: az egyes egyetemek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ campusainak √∂sszeolvad√°s√°b√≥l l√©trej√∂vŇĎ, febru√°r elsej√©tŇĎl elindul√≥ Magyar Agr√°r- √©s √Člettudom√°nyi Egyetemen (MATE) nemcsak kiv√°l√≥ agr√°rszakembereket, hanem kiv√°l√≥ vid√©ki szervezŇĎket k√≠v√°nnak kinevelni. ‚Äď Nemcsak a hagyom√°nyos mezŇĎgazdas√°gi ismeretek √°tad√°sa a c√©l, hanem az is, hogy nagyon erŇĎs legyen a gazd√°lkod√°si √©s a digit√°lis tan√≠t√°s az egyetemen ‚Äď jelezte a kurat√≥riumi eln√∂k, aki a MATE-n hossz√ļ t√°von legal√°bb 13 ezer hallgat√≥ra sz√°m√≠t. Arr√≥l is besz√©lt, hogy az int√©zm√©ny alap√≠t√°sa elŇĎtt felt√©rk√©pezt√©k, hol tart a magyar felsŇĎoktat√°s az agr√°rium ter√ľlet√©n. ‚Äď C√©lunk, hogy haz√°nk √©s K√∂z√©p-Eur√≥pa legjobb, valamint Eur√≥pa egyik legjobb agr√°regyetem√©t hozzuk l√©tre, √©s nem titok, hogy hossz√ļ t√°von t√∂reksz√ľnk arra, hogy a vil√°g legjobb agr√°regyetemei k√∂z√∂tt is ott legy√ľnk.

A h√©tfŇĎn megalakult alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak tagja Cs√°nyi S√°ndor mellett Nagy Istv√°n agr√°rminiszter, Horn P√©ter rector emeritus, a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia (MTA) rendes tagja, BedŇĎ Zolt√°n, az MTA rendes tagja √©s L√°z√°r J√°nos orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ, a mezŇĎhegyesi Nemzeti M√©nesbirtok √°llami feladatainak koordin√°l√°s√°√©rt felelŇĎs korm√°nybiztos.

A hazai oktatás összehangolását is segíti
Nagy Istv√°n agr√°rminiszter kijelentette: a robotiz√°ci√≥, a prec√≠zi√≥s gazd√°lkod√°s korunk nagy kih√≠v√°sa, amelyre a j√∂vŇĎ nagy agr√°rm√©rn√∂keinek kell megfelelŇĎ v√°laszt adniuk. ‚Äď Arra t√∂reksz√ľnk, hogy a magyar mezŇĎgazdas√°gban megt√∂rt√©njen a gener√°ci√≥v√°lt√°s. Ennek √©rdek√©ben p√°lyaorient√°ci√≥s rendszert k√≠v√°nunk l√©trehozni, hiszen az integr√°ci√≥nak fontos szerepe lesz az egyetem felemelked√©s√©ben ‚Äď tudatta a t√°rcavezetŇĎ. Megjegyezte: ez az √°talak√≠t√°s az oktat√°s magas szintŇĪ √∂sszehangol√°s√°ra is lehetŇĎs√©get ad.

A modellv√°lt√°s fontos m√©rf√∂ldkŇĎ a hazai felsŇĎoktat√°sban, hiszen a b√ľrokratikus k√∂vetelm√©nyek laza kezel√©s√©t √©s tudom√°sulv√©tel√©t egy hat√©konyabb oktat√°si rendszer v√°ltja fel.

BedŇĎ Zolt√°n kiemelte, hogy rem√©nyeik szerint Magyarorsz√°g nemcsak az oktat√°s, de a kutat√°s √©s az innov√°ci√≥ vezetŇĎ t√©rs√©g√©v√© is v√°lik majd.

Kiemelten fontosnak tartotta a kutat√≥i √©s a transzferkapcsolatok erŇĎs√≠t√©s√©t, a partnerekkel val√≥ szoros egy√ľttmŇĪk√∂d√©s elm√©ly√≠t√©se pedig m√°r megkezdŇĎd√∂tt az eur√≥pai t√©rs√©gben. A kurat√≥riumi tag nem elhanyagolhat√≥ szempontnak nevezte az ELTE Kutat√≥i H√°l√≥zattal t√∂rt√©nŇĎ szoros munkakapcsolat kialak√≠t√°s√°t.

Horn P√©ter szerint a gyakorlati k√©pz√©st szorosan integr√°lni kell az elm√©leti k√©pz√©shez. ‚Äď Ez√°ltal az agr√°rhallgat√≥k a legsokoldal√ļbban k√©pzett szakemberekk√© v√°lnak majd, sok ter√ľleten tartanak ig√©nyt r√°juk ‚Äď fogalmazott a kurat√≥rium tagja.

Példátlan átalakítás
Ma az Eur√≥pai Uni√≥ban haz√°nk rendelkezik a legjobb mezŇĎgazdas√°gi adotts√°ggal, ami a v√≠z √©s a termŇĎf√∂ld minŇĎs√©g√©t illeti ‚Äď kezdte besz√©d√©t L√°z√°r J√°nos korm√°nybiztos. √ögy v√©lte, nemcsak kereten bel√ľl kell v√°ltoz√°sokat kieszk√∂z√∂lni, hanem mag√°t a keretet kell megv√°ltoztatni: az √°llamban √©s a v√©grehajt√≥ hatalomban meg kell lennie a sz√°nd√©knak. A korm√°nybiztos a f√ľggŇĎs√©gi k√©rd√©sekre adott megfelelŇĎ v√°laszk√©nt a szuverenit√°st nevezte meg. ‚Äď Honnan vesznek a magyarok √©lelmiszert? ‚Äď tette fel a k√∂ltŇĎi k√©rd√©st L√°z√°r J√°nos, majd megjegyezte: Litv√°ni√°ban, √Čsztorsz√°gban, Lengyelorsz√°gban v√©grehajtott√°k a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyek reformj√°t a mezŇĎgazdas√°g fellend√≠t√©se √©rdek√©ben. ‚Äď Erre n√°lunk is megvan a politikai akarat.

A r√°nk b√≠zott k√∂zp√©nz pedig nem fogja elvesz√≠teni a k√∂zp√©nzjelleg√©t sem most, sem a j√∂vŇĎben ‚Äď tette hozz√° a korm√°nybiztos.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora azt hangs√ļlyozta, hogy ekkora √°talak√≠t√°sra a hazai felsŇĎoktat√°sban m√©g nem volt p√©lda, ugyanakkor ennek fenntart√°s√°hoz √°tfog√≥ moderniz√°ci√≥ra, az ingatlan- √©s eszk√∂z√°llom√°ny megteremt√©s√©re van sz√ľks√©g.

Az agr√°r-felsŇĎoktat√°s √©lre ker√ľl√©s√©hez pedig h√°rom felt√©telt nevezett meg: meg√ļjul√≥ infrastrukt√ļra, kiv√°l√≥ oktat√≥i √©s kutat√≥i g√°rda, valamint az anyagi h√°tt√©rt√°mogat√°s megteremt√©s√©t. ‚Äď Arra t√∂reksz√ľnk, hogy t√≠z √©ven bel√ľl K√∂z√©p-Eur√≥pa legjobb agr√°rf√≥kusz√ļ egyetem√©v√© v√°ljunk ‚Äď mondta a rektor, aki lapunk k√©rd√©s√©re azt is hozz√°tette, az egyetem √°talak√≠t√°sa t√∂bbl√©pcsŇĎs folyamat. ‚Äď Az volt a c√©lunk, hogy a hallgat√≥k az √°talak√≠t√°s sor√°n ne √©rezzenek negat√≠v v√°ltoz√°st, p√©ld√°ul az √°llami helyek nem cs√∂kkentek. Ezenk√≠v√ľl teljes√≠tm√©nyorient√°lt √©s azt d√≠jaz√≥ oktat√°si rendszert biztos√≠tunk a hallgat√≥knak ‚Äď z√°rta gondolatait Gyuricza Csaba.

Még hét egyetemen zajlik a modellváltás
Nem ez az egyetlen felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny, amelynek alap√≠t√≥i √©s fenntart√≥i joga a modellv√°lt√°s, valamint a hat√©kony √©s korszerŇĪ oktat√°s biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben a k√∂zvetlen √°llami k√©zbŇĎl vagyonkezelŇĎ alap√≠tv√°nyokhoz ker√ľl. M√°r j√ļniusban k√∂zz√©tette az Innov√°ci√≥s √©s Technol√≥giai Miniszt√©rium, hogy h√©t int√©zm√©nyben, az √Āllatorvostudom√°nyi Egyetemen, a Moholy-Nagy MŇĪv√©szeti Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Neumann J√°nos Egyetemen, a Sz√©chenyi Istv√°n Egyetemen √©s a Soproni Egyetemen, illetve a Sz√≠nh√°z- √©s FilmmŇĪv√©szeti Egyetemen (SZFE) megy v√©gbe az oktat√°s minŇĎs√©g√©nek korszerŇĪs√≠t√©se. Az eml√≠tett int√©zm√©nyek k√∂z√ľl egyed√ľl az ut√≥bbin√°l kifog√°solt√°k a t√°rca d√∂nt√©s√©t.

Forr√°s: https://magyarnemzet.hu/belfold/februar-elsejetol-oktatnak-az-uj-korszeru-agraregyetemen-9180476/
https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/posts/856971311701663
https://www.agroinform.hu/gazdasag/letrejott-a-magyar-agrar-es-elettudomanyi-egyetemert-alapitvany-46954-001

Címkék: Oktatás 

Kapcsolódó