Hadiipar-fejlesztés Magyarországon: Honvédelem, üzlet, munkahelyek!

Soha nem látott beruházások érkeznek!

Hadiipar-fejlesztés Magyarországon: Honvédelem, üzlet, munkahelyek!

Összeszedtük az elmúlt időszak hadiipari bejelentéseit, és azt látjuk, hogy ezek nem "elszigetelt" esetek, itt egy komoly szándék áll háttérben, egy új iparág van kialakulóban Magyarországon.

Abban nagyjából nincs vita talán még a baloldallal sem, hogy a hadseregünket fejlesztenünk kell, hiszen azon túl, hogy a Magyar Honvédség Magyarország szuverenitását és biztonságát védi, ez még NATO-tagságbeli kötelezettségünk is. A Honvédség korábban külföldön gyártott eszközökkel fejlődött, a Zrínyi 2026 program keretein belül több tucat fejlesztés valósult meg, ezekről teszünk ki linkeket a cikk végén.

Korábban buszok, szolgálati Vitara gépkocsik és RÁBA teherautókat kapott a Honvédség, ezek úgyszintén hazai gyártásúak, de a komolyabb "cuccok" külföldről jöttek (pl. helikopterek, harckocsik, légvédelmi rendszer, radarok, stb) A cél tehát az, hogy egyrészt a Magyar Honvédséget lássuk el Magyarországon gyártott járművekkel és fegyverekkel, másrészt a hadiipar egy hatalmas üzlet is: olyan időket élünk, amikor kulcsfontosságú a modern és harcképes hadsereg megléte minden ország számára, az EU több tagállama tervezi modernizálni hadseregét, és ez egy remek lehetőséget teremt Magyarország számára. Nézzük mi épült eddig, és milyen üzemek kezdik meg a termelést a közeljövőben.

📌 1. Vadi új katonai járművek gyártása indul meg Magyarországon

Új katonai jármű gyártása indul meg Magyarországon
A mai nap egyezett meg a Rheinmetall Hungary és a HT Division Zrt. arról, hogy egy közös leányvállalatot hoznának létre, melynek a célja katonai gépjárművek fejlesztése és gyártása lenne Magyarországon egy meg nem nevezett külföldi befektető bevonásával. A HT Division Zrt. az a vállalat, amely a Nurol Makinával, egy török hadiipari céggel tárgyalt újfajta kerekes harcjárművek beszerzéséről, így jó eséllyel a bejelentésben meg nem nevezett harmadik fél a Nurol Makina.
Kétféle harcjármű-típus beszerzése merült fel a török féltől a közelmúltban: az egyik az NMS 4x4, egy könnyű páncélozott, többcélú katonai jármű, a másik pedig az Ejder Yalcin, egy nagyobb, MRAP-konfigurációban működő 4x4-es kerekes páncélos.
A társaságok megegyezéséről egy rövid közlemény jutott el hozzánk, melyben azt írják, hogy a katonai járművek fejlesztése és gyártása a 2021-es év folyamán kezdődhet meg.
VALÓSZÍNŰLEG TEHÁT ARRÓL VAN SZÓ, HOGY NEM EGY AZ EGYBEN „LEMÁSOLJUK” A NUROL MAKINA KATONAI JÁRMŰVEIT, HANEM AZOK CSUPÁN ALAPJÁT KÉPEZIK MAJD EGY HAZAI (ÉS EURÓPAI) IGÉNYEKNEK MEGFELELŐEN KIALAKÍTOTT HARCJÁRMŰ-CSALÁDNAK.
Minden eddigi haderő-fejlesztési bejelentésnél fontos szempont volt a beszerzésre kerülő harcjárművek hazai igényeknek megfelelő kialakítása, erre kiváló példa a nemrég Magyarországra érkezett Leopard 2A4HU család. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ez már a sokadik haderőfejlesztési megállapodás a Rheinmetal-lal idén, amely ipari együttműködéssel is párosul, hiszen a német cég nagy kaliberű lőszergyárat és egy harcjárműgyárat is épít Magyarországon, illetve radarokat is vásárlunk a vállalattól. Szintén érdekes tényező a projekttel kapcsolatosan, hogy egy 4x4-es jármű fejlesztését ez a vállalkozás kipipálja, tehát a szerdán bejelentett Rheinmetall-lal partnerségben megvalósuló, következő generációs katonai jármű valószínűleg egy 6x6-os vagy egy 8x8-as kerekes jármű lesz, így jó eséllyel igaza lesz azoknak, akik egy Boxerhez hasonló fejlesztést képzeltek el a bejelentés kapcsán

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201218/breking-vadi-uj-katonai-jarmuvek-gyartasa-indul-meg-magyarorszagon-462484

📌 2. Elkezdődött a gyulai Airbus-gyár építése.

A napokban elkezdődött az Airbus gyulai üzemének építése – tájékoztatott dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere. Mint megtudtuk, a gyár várhatóan 2022-ben már meg is kezdi a termelést. A gyárban kétezer féle, magas hozzáadott értékű alkatrészt állítanak majd elő, a zöldberuházás részeként létrejövő gyár 25 százalékban fenntartható forrásból származó energiát használ majd. GYULÁN TÖBB MINT KÉTSZÁZ, MAGASAN KÉPZETT DOLGOZÓNAK ADNAK MAJD MUNKÁT, A TERMELÉS FELFUTÁSA 2022-BEN VÁRHATÓ, TOVÁBBÁ EGY REPÜLŐGÉPIPARI AKADÉMIA IS LÉTESÜL AZ ÚJ AIRBUS ÜZEM SZAKEMBER-UTÁNPÓTLÁSÁNAK KÉPZÉSÉRE. Az új létesítmény az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában fog működni. Az Airbus birtokolja majd a részvények többségét, és a cég lesz felelős az üzem operatív irányításáért is. Mivel a Magyar Honvédség is Airbus helikoptereket használ, ez az üzem stratégiailag fontos beruházás számunkra.

Forrás: https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/elkezdodott-a-gyulai-airbus-gyar-epitese-3524938/
https://www.origo.hu/gazdasag/20190528-az-airbus-helicopters-es-a-magyar-allam-helikopteralkatreszgyarat-epit-gyulan.html

📌 3. Hadiipari üzem épül Zalaegerszegen. 218 Lynx a Magyar Honvédségnek készül majd ebben az üzemben.

Letették a Zalaegerszegen épülő Lynx gyár alapkövét december 17-én, csütörtökön. A projekttel az ország legnagyobb hadiipari beruházása valósul meg
Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is részt vett a zalaegerszegi Lynx gyár alapkőletételén.
A kormány augusztusban írt alá megállapodást a német Rheinmetall céggel, amelynek értelmében a Lynx gyalogsági harcjárművek előállítására vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon. Szeptemberben Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Magyar Honvédség részére összesen 218 darab Lynx KF41 harcjármű gyártásáról írt alá szerződést. A kontraktus azt is tartalmazza, hogy a járművek nagy többségét, 172 darabot a Zalaegerszegen felépülő gyárban készítik el.
Az alapkőletételen Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kormány számára a magyar emberek biztonsága az elsődleges. Ezért elkötelezett a Magyar Honvédség fejlesztésében, és vallja azt, hogy egy erős nemzeti hadsereg nélkül nincs nemzeti önmegbecsülés és érdekérvényesítés. A tárcavezető rámutatott: mind Zala megyének, mind Magyarországnak hatalmas előrelépés a mai nap.
„A Lynx gyár mai alapkőletétele egy olyan nagyszabású beruházás, fejlesztés nyitánya, amely nem csak a város és a térség, hanem az ország egésze szempontjából fontos. Mára elértük azt, hogy a NATO szövetségeseink felnéznek ránk, példaértékűnek tekintik mindazt a folyamatot, ami nálunk történik” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a Lynx gyár nem az első, de nem is az utolsó hadiipari beruházás az országban, s a továbbiakban is keresik a hosszútávú lehetőségeket, hiszen a hadiipar fejlesztése további ipari ágazatoknak is lendületet adhat.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az idei év legizgalmasabb beruházási eseményének nevezte a Lynx gyár építésének kezdetét. Mint mondta, a Rheinmetallal kötött együttműködési megállapodás, illetve a Rheinmetall Hungary Zrt. létrehozása a harcjárművek gyártása mellett azok tesztelésére és fejlesztésére is kiterjed majd. „Ezzel nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy hazánk NATO-nak tett vállalásait teljesíteni tudjuk. Régi adósságunkat törlesztjük azáltal, hogy helyreállítjuk a szárazföldi haderő nehézfegyverzetét” – fogalmazott Palkovics László.

Forrás: https://honvedelem.hu/hirek/lynx-megkezdodott-az-epitkezes.html
🔴 Videó: https://youtu.be/Wq4jV_Ix8n0

📌 4. Nemzetközi színvonalú magyar fegyvergyár üzemel Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza határában található a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. Magyarország egyetlen fegyvergyárában jelenleg azokat a pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat szerelik össze, amelyek már a Magyar Honvédségben szolgáló katonák egyéni felszerelésében is megtalálhatók. De a nemzetközileg elismert üzem előtt temérdek lehetőség mutatkozik…
A honvedelem.hu-nak adott interjújában a gyár történetének kezdeteit felidézve Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a HM Arzenál Zrt. története a kilencvenes években megszűnt FÉG, vagyis hazánk egyetlen ipari jellegű kézilőfegyvergyárával kezdődött. Hiszen a vállalat után maradt űrt kívánta kitölteni Magyarország kormánya a 2010-es évek elején. Bár az újrakezdés gondolata már ekkor megszületett, 2017-ben állt rendelkezésre az a pénzügyi fedezet, amellyel az építkezés megkezdődhetett. „Cseh, német, osztrák és svájci mérnököket hívtunk segítségül, a velük folytatott közös munka eredménye az a gyár, ami ma Kiskunfélegyházán áll” – mondta Maróth Gáspár. Kiemelte: az elsődleges célkitűzés az volt, hogy „Magyarország mindenkor képes legyen saját fegyvert gyártó kapacitás biztosítására, ami tulajdonképpen egyfajta politikai szuverenitási kritérium is. Ugyanakkor azt mondtuk, hogy ha már létrehozunk egy gyárat, próbáljuk meg a legmodernebb eszközökkel felszerelni.” Mindemellett már a kezdetektől fogva elvárás volt, hogy a hazai igények kiszolgálásán túl a gyár helyt tudjon állni a nemzetközi piacon is. „Ezért is hoztuk ide a lehető legmodernebb technológiát, hogy olyan színvonalon tudjuk az itt készülő fegyvereket előállítani, amik megállják a helyüket egy nemzetközi versenyben” – húzta alá a kormánybiztos.
Mindössze három év alatt a HM Arzenál Zrt. a tervező asztaltól odáig jutott, hogy összeszerelő részlege már teljes egészében üzemel és az alkatrészgyártó munkaállomásokon is folyik a próbaüzem. Utóbbi kapcsán Zaja Gábor, a vállalat fegyvergyártási divízió igazgatója kiemelte: a tervek szerint rövidesen megkezdődhet az alkatrészek sorozatgyártása is.
A látványos fejlődés és fejlesztés nem kerülte el a nemzetközi szereplők figyelmét sem. Az elismerésre méltó színvonalnak köszönhetően már a bajor Unique Alpine AG TPG-3 A4 típusú mesterlövészfegyverét, valamint AR-10 és AR-15 elnevezésű gépkarabélyait is a magyar gyár állítja elő. Bérgyártás tekintetében azonban már a Magyar Honvédség számára szánt CZ-fegyvercsalád licenszét biztosító cseh vállalat, valamint várhatóan a belga FN Herstal is számít a magyar üzem képességeire.
Mindezen túl rendkívül fontos a hazai fejlesztés megteremtése is, amely kapcsán Maróth Gáspár kormánybiztos hangsúlyozta: „Kötelességünk, hogy új fejlesztéseket is végrehajtsunk. A magyar mérnököket arra bíztattuk és bíztatjuk, hogy invesztáljanak bele, hiszen egy olyan gyárat hoztunk létre, ami megvalósíthatja a legvadabb álmaikat is.”
A világ legmodernebb eszközeivel felszerelt gyár 21. századi szemlélet szerint épült meg. „A gyárat már az eredeti tervezési fázisban is egy elég magas automatizáltsági fokkal terveztük meg. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészgyártás jellemzően automatizált gépekkel és egy kisebb létszámú, de nagyon jól képzett szakemberállománnyal történik, míg a gyár összeszerelési oldalán jellemzően nagyobb létszámot igénylő gyártás folyik majd” – mondta Zaja Gábor.
A modern szemlélet és az egyre növekvő képességek eredményét a Magyar Honvédség katonái is tapasztalhatják, hiszen a hazai előállítás számos előnyt jelent a külföldi lehetőségekkel szemben. „Minden haditechnikai eszköznél azt látjuk, hogy a megrendelés leadásától fogva évekbe kerül, míg hozzájutunk a kézzel fogható eszközökhöz. Ezért azt gondolom, hogy alapvető érdek, hogy a katonák egyéni felszerelésének gyártását saját körben biztosítsuk, a lehető legrövidebb szállítási határidővel” – jelentette ki Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Forrás: https://honvedelem.hu/hirek/nemzetkozi-szinvonalu-magyar-fegyvergyar.html
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201013/itt-az-ujabb-hadiipari-bombabejelentes-raketafegyverek-es-pancelzatok-gyartasaba-fog-magyarorszag-452660
https://www.origo.hu/itthon/20201106-\-\magyarorszagra-hozza-egyik-legmodernebb-fegyverenek-gyartasat-a-unique-alpine.html
https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-magyar-fegyverek-a-rendorsegnek-7726724/
🔴 Videó: https://youtu.be/XXtyTnyzp30

📌 5. Harcjárműveket gyárthatnak Kaposváron

Katonai célú fejlesztési együttműködést kötött a Rheinmetall ipari csoporttal a magyar kormány.
A katonai célú járművek merőben újszerű, következő generációjának közös létrehozását célzó projektről állapodott meg a német Rheinmetall ipari csoport és Magyarország kormánya - közölte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az aláírt egyetértési nyilatkozat értelmében kutatás-fejlesztés, prototípusépítés, tesztelés, majd tervezetten sorozatgyártás valósul meg Magyarországon.
Úgy értékeltek: "mivel a civil szektort követően a katonai célú járművek terén is forradalmi változások körvonalazódnak, a projekt időzítése kedvező lehetőséget teremt a kibontakozó hazai védelmi ipar számára, hogy a világ technológiai élvonalához csatlakozzon". A közleményben idézik Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztost, aki azt mondta: a termék szellemi tulajdonának meghatározó elemei a Zalaegerszegen működő Rheinmetall Hungary Zrt. közös vállalatot illetik majd meg, továbbá várhatóan (a kutatás-fejlesztést követően) 2026-tól kezdődő sorozatgyártása szintén Magyarországon, Kaposváron valósul meg. Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke úgy fogalmazott: "ez a kezdeményezés is bizonyítja Magyarország katonai és politikai döntéshozóinak elkötelezettségét, hogy hazájuk iparát a szárazföldi erők technológiáinak európai élvonalába emeljék. Ennek érdekében a magyar kormány szisztematikusan modernizálja a védelmi ipart és befektet kulcsfontosságú technológiákba".

Forrás: http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2020-12-16/harckocsikat_gyarthatnak_kaposvaron.html

ADD TOVÁBB!

Címkék: Gazdaság  Nemzet 

Kapcsolódó