Európai szinten Magyarországon alacsonyak a lakhatás költségei

Ez a valóság, itt vannak a számok is! 2010 előtt a fizetésünk 22 százalékát költöttük lakhatásra, most pedig csupán 13,5 százalékát

Európai szinten Magyarországon alacsonyak a lakhatás költségei

📌 Ennek több oka is van, ami nem véletlen, és ami következetes és kitartó munkánknak az eredménye. Nemrég számoltunk be arról, hogy a magyar lakosság 91,7 százaléka saját tulajdonú otthonban él. Ebből következik az is, hogy az emberek jelentős része nem fizet lakbért, ami nagy mértékben csökkenti a lakhatási kiadásokat.
https://szamokadatok.hu/Post/2497/Balliberalis_mantra_30_eve_azt_hazudjak_hogy_nyugaton_kolbaszbol_van_a_kerites
📌 Magyarországon a legalacsonyabbak a rezsiköltségek, 2010-ben mi fizettük az EU-ban a második legdrágább gázt, ma pedig mi fizetjük a legolcsóbbat. 2010-ben mi fizettük az EU-ban a legdrágább áramot, ma pedig mi fizetjük a második legolcsóbbat.
https://szamokadatok.hu/Post/2375/Itt_a_futesi_szezon_nezzuk_a_szamokat
📌 Elérhető mindenki számára egy saját otthon. A fizetésekhez viszonyítva Magyarországon sokkal könnyebb lakást vagy házat venni, mint sok nyugati országban.
https://szamokadatok.hu/Post/463/Hazudik_az_Index
https://szamokadatok.hu/Post/359/Ingatlanarak_a_netto_atlagkeresethez_viszonyitva
https://szamokadatok.hu/Post/276/Dragak_a_lakasok
📌 Családtámogatás: Természetesen ez is kulcsszerepet játszik abban, hogy már a fiatal párok is saját otthonhoz jussanak, Magyarország otthonteremtési programja egyedülálló az egész világon!
https://szamokadatok.hu/Post/2510/Raszallt_a_liberalis_tolerancia_Novak_Katalinra_ezert_most_feladatunk_kiallni_mellette
📌 Gyurcsányék devizahiteles ámokfutása után 155 ezer családnak segített a kormány megmenteni az otthonát.
https://szamokadatok.hu/Post/1142/155_000_bajba_jutott_devizahitelest_mentett_meg_Magyarorszag_Kormanya
📌 Míg tíz évvel ezelőtt hazánk lakosságának 47,2 százaléka élt túlzsúfolt lakásban, addig 2020-ra 20,1 százalékara csökkent a szűkösebb körülmények közötti háztartások száma.
https://szamokadatok.hu/Post/1700/Gombamod_nonek_ki_a_csaladi_hazak_es_a_tarsashazak_ennek_a_szamok_tekinteteben_is_megvan_a_pozitiv_eredmenye

Európai összehasonlításban Magyarországon alacsonyak a lakáshatás költségei: erre a célra tavaly az ország lakossága a rendelkezésére álló jövedelmének 13,5 százalékát fordította, ami az Európai Unióban a harmadik legalacsonyabb érték, míg a listát Görögország vezeti 38,9 százalékkal - közölte az Eurostat legfrissebb adatai alapján az OTP Ingatlanpont.

Az Eurostat december 9-én megjelent összeállítása szerint az EU tagállamai között jelentősek az eltérések a lakhatás viszonyai, költségei és az ingatlanpiaci folyamatok szempontjából is - írták a közleményben.

Az Eurostat vizsgálatából kiderült, hogy az unió lakosainak 70 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, Magyarország a 92 százalékos értékével a dobogó második fokán áll, Románia áll az élen 96 százalékkal. A saját tulajdonú ingatlanok aránya Németországban a legalacsonyabb, 51 százalék.

Az Európai Unióban a lakásállomány 46 százalékát lakások, 53 százalékát pedig a házak adják.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta, hogy Magyarországon a házak vannak túlsúlyban (72 százalék), ami a településszerkezet sajátosságaival magyarázható. Ugyanakkor jelezte, hogy az 5 százalékos lakásáfa visszavezetésével fellendülő lakásépítésnek köszönhetően ez az arány hosszabb távon akár meg is változhat.

Az Eurostat összeállításából kiderült, hogy az unió polgárainak 17 százaléka él zsúfolt lakásokban, ezt a problémát Romániában a lakosság 45,8 százaléka, Cipruson viszont csupán 2,2 százaléka jelezte. Magyarországon a lakosok 20,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy lakhelye zsúfolt, ami javulást jelent 2010-hez képest, amikor ez az arány még 47 százalék volt.

Az Eurostat felmérése vizsgálta a lakóingatlanok minőségét is, például azt, hogy hány ingatlanban nincs zuhanyzó, fürdő vagy WC, hány otthonban okoz nehézséget az ingatlan megfelelő fűtése. Ilyen problémák Magyarországon a lakosság 2,7-5,2 százalékát érintik, míg Európában a fürdő hiányát tekintve Románia, a nem megfelelő fűtésnél pedig Bulgária áll az élen 22,4, illetve 30,1 százalékkal.

Valkó Dávid a közleményben elmondta, hogy a magyarországi ingatlanállomány jelentős része elavult és korszerűtlen, ezen az állapoton változtathat a 2021. január elsejétől elérhető lakásfelújítási támogatás, hiszen hatmillió forintból egy teljes tetőfelújítás vagy fűtéskorszerűsítés is kivitelezhető.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20201218-europai-szinten-magyarorszagon-alacsonyak-a-lakhatas-koltsegei
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/images/pdf/Housing-DigitalPublication-2020_en.pdf?lang=en
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/index.html?lang=en

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó