10 éve takarítjuk a baloldal által hátrahagyott romokat

Gyurcsányék bezárták az OPNI-t, az épületet hagyták tönkremenni, a Fidesz már 2013-ban létrehozta a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet, most pedig a műemlék épület fog új életre kelni!

10 éve takarítjuk a baloldal által hátrahagyott romokat

🔴 Közben az álhírgyártó libsi propagandamédia ezt a szöveget nyomja: "Megkapja Lipótmezőt a NER elitiskolája, Lázár viszont nem kap kastélyt" Arról egy kumma szó nem esik, hogy kik zárták be az intézményt, meg arról sem, hogy 2013 óta új, modern épületben működik a pszichiátria. Arról sem esik szó, hogy már több mint 1000 nem fizetős iskola újult meg, és arról sem, hogy ma ingyen van a tankönyv mindenkinek. Van viszont "NER, meg közpénz, meg alapítvány, meg a többi baromság... Ugyanezt a narratívát nyomják a Miskolci egykori Avas szálló felújításával kapcsolatosan. https://szamokadatok.hu/Post/2378/Ujjaszulethet_a_miskolci_Avas_szallo
🔴 SzámokVideó: Magyarország megújul (2010-2020)
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/683647472353721
🔴 VIdeó: a kórház igazgatója beszél a tiltakozó tüntetésen 2007-ben, több száz orvost és ápolót rúgtak ki, több száz beteget tettek utcára. https://youtu.be/3AubusFBDhc?t=157

OPNI: élt 139 évet, bezárta a baloldali Gyurcsány-kormány 2007-ben, holott végignézve a mai ellenzéki politikusokat, igény lenne rá ma is.

2007 december 31-ével szűnt meg a betegellátás a Lipótmezőn, az OPNI-ban, avagy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. Az épületet több hullámban ürítették ki. A szó szoros értelmében kibelezték, tönkretették benne még nyílászárókat is. Jellemző tény, hogy a Lipótmező kápolnáját, benne a freskókkal, melyeket a felszámolás előtti hónapokban restauráltatott az erre a célra létrejött alapítvány, hagyták tönkremenni, mivel beázott a tető.

Az OPNI felszámolásakor a Gyurcsány-kormány nem gondolta végig, milyen következményekkel jár ennek a szakmai központnak az eltűnése. 119 szakorvos és több száz ápoló került utcára. Az orvosok körülbelül kétharmada egymástól távol, 19 intézményben kaptak állást, egyharmaduk nyugdíjba ment, vagy külföldre kényszerült. Az országos intézet magasan képzett szakdolgozói, diplomás ápolói nehezen tudnak itthon elhelyezkedni, ezért az orvosoknál is nagyobb számban mennek külföldre – Ausztriától Írországon át Svédországig. Országosan 2006-ban 423 pszichiáter gyógyított, 2009-ben már csak 375. A szakápolók száma ugyanebben az időszakban 675 fővel csökkent.

Már 2007 nyarán pályázatot írt ki az Egészségügyi Minisztérium az OPNI „pótlására”. Ennek keretében 7,5 milliárd forintot osztottak szét a különböző fővárosi kórházak között. Ez a pénz bőven elegendő lett volna a Lipótmező rekonstrukciójára. De ezt az óriási összeget az egyes intézmények többségükben más, sürgős problémáik megoldására fordították, vagyis az összeg úgy folyt el, hogy a pszichiátria szinte semmi hasznát nem látta.

Milliárdos követelések, ellátás nélkül maradt betegek – röviden így összegezhető az OPNI bezárását eldöntő akkor még koalícióban tevékenykedő MSZP és SZDSZ kormány döntésének „profitja”. A felnőtt pszichiátriai ágyak száma a 2006. év szeptemberi állapothoz képest 22 százalékkal, 870-nel csökkent. Az országos intézet bezárásával megszűnt az egyetlen olyan központ, amely a pszichiátriai betegek kezelésének teljes spektrumát tudta nyújtani. A betegek egy része átkerült másik intézménybe, jelentős részük viszont kikerült az egészségügyi ellátórendszerből, sokan hajléktalanokká váltak.

Az épület hasznosítása körül folyamatosak a szakmai viták, de döntés még nem született. 2015-ös állapotáról egy drónvideót találtunk, link mellékelve. https://youtu.be/N4vn57vfREI
https://szamokadatok.hu/Post/198/Az_egeszsegugyi_reform_baloldali_megkozelitese

Új gazdája lesz az egykori lipótmezei elmegyógyintézetnek

A tervek szerint ötéves, bentlakásos, nemzetközi középiskola fog működni az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet II. kerületi épületében. A Hűvösvölgyi úton található, 1868-ban elmegyógyintézetnek épült intézményt 2007-ben zárták be, azóta üresen áll.
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában december 10-én elfogadott módosító javasatból derül ki, hogy a Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe kerülhet a II. kerületi, Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület, amely egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI) adott otthont.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter 2020. november 10-én benyújtott (T/13660. számú) törvényjavaslatban kezdeményezte. Az alapítvány feladata egy középiskola megalapítása, amely „nevelési-oktatási intézménynek, nemzetközi iskolának minősül”, „egy új, regionális iskolázású, a magyar és a szomszédos államokból érkező tanulók számára köznevelési intézmény”, és kollégiummal is rendelkezik.

A törvényjavalat szerint az új iskola tandíjat fog szedni, azonban szociális okokból a tanulók tandíjmentességet kaphatnak. Az intézmény ösztöndíjprogramokat is működtethet. A tervezett új középiskoláról ezt olvashatjuk a dokumentumban: „A létrejövő oktatási-nevelési intézmény a tervek szerint 4+1 előkészítő évfolyamon biztosítana kiemelt színvonalú, középfokú oktatást a diákok számára. Az intézmény»boarding school« (bentlakásos iskola) jellegéből fakadóan a magas színvonalú képzés nyújtása mellett nevelési tevékenységet is végez, a tantermen kívüli foglalkozások a közép-európai (kiemelten kárpátmedencei) identitás erősítése szellemében kerülnek kialakításra, a programok keretében a magyar és regionális értékek, kultúra és hagyományok ismeretének átadása kulcselemként szerepel”.

Ez az intézmény tehát, mint a vagyonjuttásáról szóló előterjesztésből kiderül, az OPNI egykori épületében fog működni.

A II. kerületi, Hűvösvölgyi út 116. szám alatti, 40 hektáros parkban fekvő kórházépület 2007 óta áll üresen. Az épület maga eleve elmegyógyintézetnek épült, Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda néven 1868. december 6-án nyitotta meg kapuit háromszáz beteggel.

Ahogy a pestbuda.hu korábbi cikkeiben már írtunk róla, először a XVIII. század végén, 1791-ben merült fel, hogy fel kellene építeni az első magyarországi tébolydát. A téma akkor vált nagyon időszerűvé, amikor 1812-ben a bécsi, a prágai és a lembergi elmegyógyintézetek bezárták a kapuikat a magyar betegek előtt. A Helytartótanács 1848 elején Schwartzer Ferencet, a bécsi kórház elmeosztályának korábbi munkatársát külföldi körútra küldte, hogy tanulmányozza az európai elmegyógyintézeteket. A tapasztalatai alapján Schwartzer 1848 őszén javaslatot nyújtott be a kormánynak a tébolyda felállításáról. A megvalósítást megakasztotta ugyan az 1848-1849-es szabadságharc, de az 1850-es évektől ismét halaszthatatlannak tűnt a probléma megoldása.

Ekkor vásárolták meg Göbl Lipót budai molnár hűvösvölgyi telkét az országos intézet felépítéséhez (az egykori tulajdonosa után hívták a területet németül Leopoldfeldnek, azaz Lipótmezőnek). Ez a telek ma a Hűvösvölgyi út 116. szám alatt található.

Az építkezést Ferenc József rendelte el, Zettl Lajos építészeti tanácsnok tervei alapján. A kivitelezését 1859-ben kezdték meg és 1868-ra fejezték be, Drasche Henrik irányításával.

A késő romantikus stílusban épült, négyszintes épület kezdetben 500 beteget tudott befogadni. A tébolydában a kórtermek mellett orvosi lakásokat, a személyzet szállásait, konyhát, irodákat, raktárakat is kialakítottak. Kápolna is volt az épületben, a betegek számára színház, szalon zongorával és úszómedence, illetve az orvosok számára egy kutatólabort is létesítettek. Az épületet egy 40 hektáros park veszi körül.

A Lipótmezőn több ismert művész is megfordult, például Gulácsy Lajos festőművész, aki értékes képeket ajándékozott az elmegyógyintézet számára. A legenda szerint maga Erzsébet királyné (Sisi) is itt pihent fia, Rudolf trónörökös elvesztése után.

Az ötvenes években itt hoztak létre az országban elsőként gyermekpszichiátriai osztályt, illetve ekkor kapta az Országos Ideg- és Elmegyógyintézet nevet is. Később ezt a nevet Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetre (OPNI) változtatták.

A Gyurcsány-kormány 2007-ben döntött a kórházi ágyak csökkentéséről és az értékes telken lévő kórházépületek teljes kiürítéséről. Ennek esett áldozatul az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is. A betegeket kiköltöztették, az orvosokat és az ápolószemélyzetet szélnek eresztették, az épület pedig azóta is üresen áll és egyre rosszabb állapotban van.

Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20201211_uj_gazdaja_lesz_az_egykori_lipotmezei_elmegyogyintezetnek
A HVG nyomorúságos hazugságai: https://hvg.hu/ingatlan/20201210_lipotmezo_ner_elitiskola_opni
2015-ös állapotáról egy drónvideót találtunk, link mellékelve. https://youtu.be/N4vn57vfREI
https://szamokadatok.hu/Post/198/Az_egeszsegugyi_reform_baloldali_megkozelitese

Címkék: Baloldali rombolás  Egészségügy 

Kapcsolódó