Orbán–Lihacsov találkozó: a paksi beruházás ütemterv szerint halad

Orbán–Lihacsov találkozó: a paksi beruházás ütemterv szerint halad

Az Országos Atomenergia Hivatal megadta a létesítési engedélyt, az új paksi atomerőműblokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak és biztonsági követelményeknek. Paks II. garantálja hosszútávon a megfizethető energiát Magyarország számára.

Kamu klímaveszélyhelyzet, nagy szavak, Facebook profilkép-keretek, soha meg nem valósuló választási ígéretek helyett valódi intézkedések.
🇭🇺 2050-re klímasemlegesek leszünk, ennek ára 50 000 milliárd forint. Teljes lista klímavédelem ügyben!
https://szamokadatok.hu/Post/2076/Ujabb_olcso_ballib_propaganda_65_oran_at_demonstral_a_Greenpeace_Orban_hivatalanal

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt a karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Közlése szerint a találkozón részt vett Alekszandr Merten, a Roszatom tanácsadója, a Rusatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke, Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete, a magyar kormány részéről pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Az egyeztetésen elhangzott:

az új paksi atomerőműblokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak és biztonsági követelményeknek.
A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra.

Megállapították: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta hazai forrásból.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a csütörtöki tárgyaláson a felek értékelték a Paks II. projekt előrehaladását; egyetértettek abban, hogy a beruházás ütemterv szerint halad. Elhangzott: az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új atomerőművi blokk előkészítésében, így júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), illetve novemberben megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét.

A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is.
A kormányfő sajtófőnökének tájékoztatása szerint a felek áttekintették a közeljövő főbb feladatait, ezek sorában kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái – a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása –, melyek 2021 első felében kezdődhetnek el.

A találkozón elhangzott az is, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése; ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái – mondta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Forrás: https://888.hu/ketharmad/orban-lihacsov-talalkozo-a-paksi-beruhazas-utemterv-szerint-halad-4287580/
https://szamokadatok.hu/Post/2394/Magyar_-_orosz_miniszteri_sajtotajekoztato_videoval
https://szamokadatok.hu/Post/2352/Paks_II_-_szuverenitasunk_nem_lehet_alku_targya
https://szamokadatok.hu/Post/1758/Zold_demagogia_kontra_szamok
https://szamokadatok.hu/Post/210/5328_hektar_termofold_ti_mit_ultetnetek_ra

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó