Folyamatosan vegzálják a Kárpátaljai magyarokat, de a liberálisok itthon és Brüsszelben csendben vannak

Folyamatosan vegzálják a Kárpátaljai magyarokat, de a liberálisok itthon és Brüsszelben csendben vannak

Úgy látszik, hogy csak a szexuális kisebbségek fontosak nekik, a Kárpátalján élő közel 150 ezer magyar ember sorsa nem érdekli azokat, akik a demokráciát féltik, akik kiállnak az emberi jogokért, a jogállamiságért aggódnak, akik Orbánt és Magyarországot diktatúrázzák.

Miközben bennünket vádolnak homofóbiával és antiszemitizmussal, a liberálisok most épp Szájer szexuális beállítottságával és vallásával vannak elfoglalva, most teljesen normális ez a jelenség és elfogadottak az ilyen jellegű kirohanbások. Közben pedig házkutatást tartanak a KMKSZ irodáiban, a szövetség elnökének otthonában, és most már a KMKSZ pártengedélyét is be akarják vonni. A liberálisok csendben vannak, hiszen ez egy magyarellenes akció, amit ők hallgatásukkal támogatnak.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség pártengedélyének beszüntetését kezdeményezte az ukrán igazságügyi minisztérium – írta Vitalij Glagola újságíró szerdán Telegram-csatornáján. A publicista szerint az ukrán törvénykönyv politikai pártokról szóló cikkelye szerint, ha egy adott párt 10 éven át nem indít egyetlen jelöltet sem a parlamenti és elnöki választásokon, indítványozhatják a bejegyzési igazolásának visszavonását.

A helyzet viszont az, hogy a KMKSZ indított jelöltet az elmúlt 10 évben, tehát a vád, és maga az állami indítvány alaptalan, azon tú, hogy maga a törvény sem feltétlenűl van összhangban a "jogállamisággal"

Az utóbbi időben nem ez az egyetlen magyarellenes akció az országban. Nemrég nem engedték be az ország területére Grezsa Istvánt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosát, aki által az elmúlt években jelentős mennyiségű humanitárius segélyhez jutott Ukrajna.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az Ukrajna és Magyarország közötti kapcsolat súlyosbodása esetén történő kárpátaljai magyarok ellen irányuló provokációkat akár már hagyományosnak is nevezhetjük. Gondoljunk csak a beregszászi fáklyás felvonulásra, a magyar zászló többszöri meggyalázására Beregszászban, egyes radikális politikai erők képviselői szervezett fellépéseire, és sok más akcióra, ideértve a nagyszabású médiakampányokat is.

Koholt szeparatista vádakkal kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat

Házkutatások a KMKSZ elnökénél, valamint a szervezet irodáinál és alapítványainál – mi is történt valójában?

November 30-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatást tartott Brenzovics Lászlónál, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöknénél, valamint a nevéhez köthető szervezeteknél: a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány székházában és a Szövetség ungvári székházában.

Az említett nap reggelén több internetes portálon is megjelent hír, mely szerint a felsorolt épületeknél ismeretlen, fegyveres személyek, Brenzovics László házánál pedig felfegyverkezett, civil ruhás személyek jelentek meg.

A beregszászi főiskola munkatársainak elmondása szerint az SZBU dolgozói körülbelül fél kilenckor jelentek meg a felsőoktatási intézményben. A 15 személyből álló csoport egyenruhás, felfegyverkezett katonákból és civil ruhás nyomozókból állt. Miután bejelentették az épület teljes lezárását, arról érdeklődtek, hogy hol található a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány, azonban kérdésükre mindaddig nem kaptak választ, amíg a helyszínre ki nem érkezett a jogászcsoport Farkas-Kordonec Gabriella és Kozák Andrea jogtanácsos, valamint Vajdics Jaroszláv ügyvéd személyében. A hatóságok átadták a jogászoknak a házkutatási engedélyt, melyet a Zaporizzsja megyében található Zsovtnevi kerületi bíróság állított ki még november 23-án. Érdemes megjegyezni, hogy a törvények értelmében a dokumentumot egy kárpátaljai bíróságnak kellett volna kiállítania, hiszen mind Brenzovics László, a jótékonysági alapítvány elnöke, mind pedig Vass Ilona igazgató asszony kárpátaljai lakos. Érdekes módon, ez nem így történt.

A jogászokból álló munkacsoport az akció végéig jelen volt, elmondták, hogy az SZBU képviselői alaposan átvizsgálták az ott lévő dokumentumokat és számítógépeket, ezt követően pedig több merevlemezt és okmányt is lefoglaltak. Mivel a hatóságok nem kerestek konkrét okmányokat és senkit nem vontak felelősségre, a jogászcsoport úgy véli, valószínűleg politikai indíttatású lehet a házkutatás, mely elsősorban az alapítvány, s az azt irányító személyek ellen irányul.

„Jelenleg ellenőrzik a külföldi alapítvány Ukrajna szuverenitásának megsértését célzó tevékenységekben való részvételéről szóló információkat. Különösen ellenőrzik Ukrajna belügyeibe való esetleges beavatkozást, továbbá Ukrajna állambiztonságának károsítását Magyarország jogszabályainak hamis terjesztése és állami szerveinek hazánk egyes területein működő joghatósága révén.

A bíróságot megelőző nyomozás során kivizsgálják egyes ukrán közszereplők külföldi államnak nyújtott segítségének tényét is. Az említett személyeket a szomszédos ország állami hivatalainak támogatásával, Ukrajna ellen irányuló tevékenységgel, hazaárulással gyanúsítják” – olvasható az SZBU honlapján.

A hatóságok kijelentették azt is, hogy a házkutatás során „több dokumentumot is felleltek, melyek a Nagy-Magyarország kifejezést, valamint az etnikai autonómia Kárpátalján való megteremtését népszerűsítik. Lefoglaltak továbbá számítógépes berendezéseket és egyéb anyagokat, amelyeket a nyomozók a vádlottak illegális tevékenységének bizonyítékaként vizsgálnak majd”.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes online kiadványok (köztük a nyíltan magyarellenes publikációiról ismert madyar.info oldal) még azelőtt, hogy megjelent volna bármilyen hivatalos információ az esettel kapcsolatban, hazaárulással és autonóm törekvésekkel vádolták az ismert politikust. Forrásokra való hivatkozás nélkül azt állították, hogy a rendvédelmi szervek állítólag vitathatatlan bizonyítékokkal rendelkeznek Brenzovics László Magyarország javára folytatott ukránellenes tevékenységéről.

Darcsi Karolina, a KMKSZ kommunikációs titkára elmondta, hogy a szervezet mélységesen elítéli az SZBU fellépését a régió magyar irodáival és szervezeteivel szemben. „Ma reggel fegyveres személyek jelentek meg több irodánk előtt is. […] Másfél évvel ezelőtt az SZBU már indított egy büntetőeljárást alapítványaink ellen szeparatizmus vádjával […] Egyelőre nem ismert, hogy a mai házkutatások összefüggésben vannak-e azzal az üggyel” – közölte.

Barta József, a KMKSZ alelnöke közölte, hogy a házkutatás teljesen zárt ajtók mögött folyt, a bent lévőkkel lehetetlen volt felvenni a kapcsolatot. Hozzátette, hogy jelenleg a történtek okai és indokai nem ismertek, viszont érdekes az a tény, hogy az elkövetkező héten kellene üléseznie az újonnan megalakuló megyei tanácsnak, s az akció összefüggésben lehet a politikai erők tárgyalásaival a koalícióra lépést illetően. Elmondása szerint ahhoz, hogy kiderüljön a történtek valós oka, több információ és idő szükséges.

A KMKSZ nyilatkozatban fejezte ki felháborodását az üggyel kapcsolatban. A szervezet példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából.

„A zaporizzsjei bíróság egy régebben szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján végrehajtott akció során olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul” – közölte a szervezet vezetősége.

„A KMKSZ úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl, a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése. A Szövetség ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra. Úgy véljük, hogy ezek a cselekmények károsan hatnak nemcsak az ukrajnai magyar kisebbségre, de az ország nemzetközi megítélésére is, s nagyban hátráltatják Ukrajna és Magyarország jószomszédi viszonyának helyreállítását” – olvasható a nyilatkozatban.

Az ügy kapcsán még aznap felszólalt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. „Az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles »békülési törekvések« ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség” – mondta el. A miniszter kijelentette, hogy minden nemzetközi fronton kiáll a kormány a kárpátaljai magyarokért, ezért NATO külügyminisztereinek ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatások ügyét, továbbá behívatták Ukrajna magyarországi nagykövetét is a történtek miatt.

Számos ismert kárpátaljai politikus is kifejezte felháborodását a rendvédelmi szervek fellépése miatt, többek között Viktor Baloga, Olekszandr Kamenyas és Olekszandr Ledida is politikai nyomásgyakorlásnak véli az SZBU akcióját.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy néhány nappal a házkutatások előtt halálosan megfenyegette a Jobb Szektor (Правий сектор) egyik aktivistája a kárpátaljai magyarságot egy YouTube-ra feltöltött videóban, melynek szerb nyelvű címet adtak. A felvétel Beregszász névtáblájánál készült. A maszkos férfi közölte: „Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok […] Tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek.” A felvétel végén ultimátumot adott: ha a magyarok nem mondanak le az autonómiához fűzött reményekről, ők eljönnek a magyarok gyermekeiért. A felvételt azóta törölték a csatornáról.

Forrás: https://kmksz.com.ua/2020/12/02/inditvanyoztak-a-kmksz-partengedelyenek-bevonasat-ukrajnaban-video/
https://kmksz.com.ua/2020/12/02/hazkutatasok-a-kmksz-elnokenel-valamint-a-szervezet-irodainal-es-alapitvanyainal-mi-is-tortent-valojaban/
https://szamokadatok.hu/Post/2414/Koholt_szeparatista_vadakkal_karpataljai_magyar_intezmenyeknel_tartott_hazkutatast_az_ukran_biztonsagi_szolgalat

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó