Újabb fejlesztések!

(444, telex, hvg, index olvasóknak lefordítjuk az ő narratívájukra: "lopott pénz")

Újabb fejlesztések!

Magyarországot gyermekeinknek építjük, ahogyan apáink is nagyapáink is nekünk építették! Brüsszel azt szeretné, hogy a magyarok által ezer év alatt megtermelt javakat önként és dalolva áadjuk át azoknak, akik sosem éltek itt, sosem dolgoztak itt és sosem adóztak egy büdös vasat sem Európában, Magyarországon.

Nos ez nem fog menni! Ezt a hazát nem adjuk, mert nem indexből nincs másik, hanem Magyarországból nincs másik. Lássuk a mai második adag fejlesztést (annyi hírt kaptunk, hogy a megszokott napi 1 darab "hatos" poszt helyett ma kettő lesz)

📌 1. Befejező szakaszába érkezett a tatabányai városközpont fejlesztése

A projekt keretében a korábbi 125 férőhelyes felszíni parkoló helyén közösségi és rendezvénytér, a tér alatt kétszintes, 279 férőhelyes mélygarázs jön létre, valamint teljesen megújul a Megyeháza előtti tér is.
A városközpont és Dózsakert közösségi tereinek rekonstrukciója című projekt ütemterv szerint halad, ami a város történetének egyik legjelentősebb funkcióbővítő beruházása lesz. Lapunk értesülése szerint a kivitelezés elérte a 75%-os készültségi szintet, a közműkiváltások, a szerkezetépítés, továbbá a helyiségek kialakítása is befejeződött. Sikeresen megoldották a felmerülő nehézségeket. A beruházás megkezdése előtt elvégzett talajmechanikai vizsgálatok során kiderült, hogy a munkaterületen a Gerecse hegység irányából jelentős a rétegvíz, emiatt a kivitelezőnek gondoskodnia kellett a munkagödör vákuumkutas víztelenítéséről.
Egyszerű parkolás, látványos új tér
A korábbi 125 férőhelyes felszíni parkoló helyén egy kétszintes, 279 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki, mely kényelmes parkolást és elektromos töltést is biztosít a tatabányai lakosoknak és a városba látogatóknak. A mélygarázs feletti közösségi teret zöld szigetek, utcabútorok, ivó- és szökőkutak, valamint párakapuk teszik komfortosabbá.
Dózsakert városrész sétálóutcája is megújult
A projekt részeként a dózsakerti sétálóutca és környéke is megújult. Dózsakertben megújult a zöldfelület, valamint zöld közösségi teret alakítottak ki, amit környezetbe illő és minőségi utcabútorokkal színesítettek. Továbbá orszerűsítették a közvilágítást és a közműveket, valamint bővítették a térfigyelő kamerarendszert is.

Forrás, további képek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/11/befejezo-szakaszaba-erkezett-a-tatabanyai-varoskozpont-fejlesztese Magyar Építők 🇭🇺

📌 2. Új és modern tankonyhát adtak át a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikumában!

Koncz Zsófia írta:
A 12 állásos tanműhelyben, olyan modern környezetben sajátíthatják el a szakma fortélyait a diákok, mely környezet a munka világában is várni fogja majd őket. A 75 millió forintos beruházás 100%-ban nemzeti forrásból valósult meg – a konyhában készült első finom falatokat pedig volt szerencsénk meg is kóstolni.

Forrás: https://www.facebook.com/dr.Koncz.Zsofia/posts/331679544914557

📌 3. Átadták az útszakaszt Úrkúton, és megújult a fogorvosi rendelő is

Decemberre ígérték, ám korábban elkészült és már használható az az 1584 méternyi útszakasz, amellyel az úrkútiak régi álma valósult meg, hiszen a most felújított szakasz már-már használhatatlan volt a kátyúktól. Az útfelújítás bruttó 156,3 millió forintba került. Alépítmény-problémák miatt teljes pá­lya­szer­kezetet cserélt a kivitelező az egyik szakaszon, míg másutt két réteg erősítést alakított ki a profilmarás után. Az út szélessége nem változott, hat és fél méter maradt, ugyanakkor kijavították a híd szegélyét, továbbá kicserélték a forgalomtechnikai elemeket is. – Bel- és külterületen a helyieket és az áthaladó forgalmat nagymértékben akadályozó útkárosodásokat kijavították, és a beruházás mindannyiunk örömére elkészült – mondta a helyszíni bejáráson Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere.
– Nagy öröm ez számunkra, hiszen kulturált körülmények között tudunk közlekedni, nagyon köszönjük a Közútnak és a kivitelezőknek is.
A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter azt emelte ki ennek kapcsán, hogy az utak településeket és embereket is összekötnek.
Mindezek mellett örömmel számoltak be a Magyar Falu Program keretein belül megvalósított fogorvosi rendelőről is, amely külső felújítással, szigeteléssel, akadálymentesítéssel és eszközbeszerzéssel (kezelőegység, sterilizáló) is járt, és közel 20 millió forintba került. Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a Magyar Falu Programnak éppen az a célja, hogy a kistelepülésen élők is ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz jussanak, mint egy nagyobb város lakói. Példaként hozta fel az úrkúti fogorvosi beruházást, amelyben a legmodernebb eszközökkel gazdagodott a rendelő. Szerinte fontos a kistelepüléseken a bizalom is egy-egy ilyen beruházás kapcsán, hiszen a humán felkészültség mellett szükség van a modern technikára is. Itt mindez együtt van, fogalmazott Ovádi Péter.

Forrás: https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-az-utszakaszt-urkuton-es-megujult-a-fogorvosi-rendelo-is-4216165/

📌 4. Székesfehérvár: 1,2 milliárd forintból szabadidőpark épült

Vargha Tamás írta:
Sok évtizedes álmunk valósult meg, ugyanis 1,2 milliárd forintból elkészült a Palotavárosi tavaknál egy fantasztikus szabadidő és élménypark sportpályákkal, kondigépekkel, játszótérrel, kutyafuttatóval, sétaúttal és rendezvénytérrel. Ajánlom nem csak a palotavárosiaknak, de minden fehérvárinak, aki kikapcsolódásra vágyik.

ELKÉSZÜLT A SPORT- ÉS SZABADIDŐKÖZPONT A PALOTAVÁROSI TAVAKNÁL
Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez.
A nagyszabású projekt 2019 októberében kezdődött el a Széchenyi 2020 program keretében. A déli tónál rendezvényteret, főzőteret, színpadot, egy kisebb játszóteret, valamint kosárlabda- és focipályát építettek ki, valamint készült egy, a mountain bike-, BMX-közösséget kiszolgáló dirt-bringpark is.
A szabadidőközpontot pénteken délután bejáráson nézte meg Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila és Farkas László.
Az északi tó mellé az István Király Általános Iskolát is kiszolgáló funkciókat telepítettek. Került ide fitnesspark, kondipark - fogyatékkal élők számára is, KRESZ tanpálya, játszótér kicsiknek és nagyobb gyerekeknek egyaránt. Az északi és déli egységet elválasztó Varga-csatornán két gyalogos híd épült az átjárhatóság és a területek bekapcsolása érdekében. A déli tó körül egy vegyes használatú, kerékpározásra, futásra, sétálásra egyaránt alkalmas murvás sétány került kialakításra közvilágítással. A sétány az északi tónál folytatódik, egészen az iskoláig.
Fejlesztették a közműveket is közvilágítással, a sportpályák megvilágításával és kamerarendszerrel. A szabadidőpark területén két vizesblokk épült, melyekben mozgáskorlátozott WC és pelenkázó is biztosított. A piac melletti vizesblokk magában foglal egy piacfelügyeleti irodát is. A meglévő parkolók bővítésével és a Varga-csatorna mellett új szilárd burkolatú parkoló és út kiépítésével bővült a parkolási lehetőség, amely közúti kapcsolata a csomópont körforgalommá történő átépítésével valósult meg.
A kivitelezés során – tekintettel arra, hogy a projekt költségvetése lehetővé tette – további igények merültek fel, így telepítettek játszóvárat, csaknem 300 négyzetméter műfű burkolatot és kettő Petanque pályát is.

Forrás, további képek: https://www.facebook.com/varghatamasjanos/posts/3667507240007745
https://www.szekesfehervar.hu/elkeszult-a-sport-es-szabadidokozpont-a-palotavarosi-tavaknal

📌 5. Látszóbeton toronnyal épült meg Budakeszi új temploma

Az evangélikus egyház új épületének oszlopai az öt kontinenst és a Kárpát-medencét jelképezik, a kivitelezésnél a MEVA eszközeit és szerkezeteit használták.
Budakeszin átadták a település belvárosában újonnan felépített evangélikus templomot. Ahogy azt korábban megírtuk, az építmény Benczúr László tervei alapján, a Wandbau Kft. kivitelezésében, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. anyagaival készült el.
Egy évszázad áldozatai előtt tiszteleg
Az evangelikustemplom.hu oldal beszámolója szerint a korlátozott létszámmal megtartott hálaadó istentiszteleten dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte az igehirdetés szolgálatát, a liturgiát pedig a helyi evangélikus lelkészek és presbiterek vezették.
Az Ybl- és Prima Primissima építész által megtervezett templom többek között azoknak az áldozatoknak állít emléket, akik az elmúlt bő évszázad keresztényüldözései során életüket vesztették.
Közel 20 méter magasra nyúlik a torony
Az új templomot 2017 novemberében kezdték el építeni Budakeszin, a Márity László utcában.
Az építkezésen a vállalkozás a MEVA termékei közül többek között a torony kialakításánál a kézi mozgatású, könnyű AluFix falzsalut használták.
A templom tetejének peremét hat oszlop tartja, melyek az öt kontinenst és a Kárpát-medencét jelképezik. Ezekre az oszlopokra 20 keresztény egyház 72 tagjának nevét vésték fel az ökumené jegyében, akik áldozataivá váltak a XX. és XXI. század vallásos üldözéseinek.
A templom legmagasabb pontja a látszóbeton minőségben épülő 18,5 méter magas tornya, melyet két oldalról vasbetonfal támogat meg a segítséget felülről váró kezeket jelképezve.

Forrás, további képek: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/11/latszobeton-toronnyal-epult-meg-budakeszi-uj-temploma Magyar Építők 🇭🇺

📌 6. Sikeresen befejeződött a Zöld Város kialakítása Derecskén

Derecske - A projekt eredményeként Derecske új, modern és zöld városközponttal gazdagodott, melyet a város lakói örömmel vettek birtokba. Derecske Város Önkormányzata 2016-ban sikeresen pályázott a TOP-2.1.2-15 kódszámú, Zöld város kialakítása című pályázati felhívásra.
A Zöld Város kialakítása Derecskén című és TOP-2.1.2-15-HB1-2016-00007 azonosítószámú projekt megvalósítása 2017. évben kezdődött és 2020. november 10-ig tartott, melynek keretében megújult Derecske város központja.
Felújították a központot körbe ölelő Városházát és Nap utcát. Új, több mint egy hektáros Fórumot alakítottak ki. A Fórum körül a régi épületek szintén megszépültek, illetve új szolgáltatóház és piaccsarnok épült.
Az 1,131 milliárd Ft összköltségű projekt 728,7 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

- A fejlesztés eredményeként, elsőként 2017-ben a Városház utca és a Szováti út útburkolata újult meg 1364 m² felületen. Megépült 669 m² járda, 28 darab parkoló és 400 m² park.
- 2018-ban a Nap utca teljes rekonstrukciója valósult meg. Megépült a fedett csapadékvíz elvezető rendszer, 2206 m² út, 415 m² járda, 127 parkoló és 195 m² zöld felület.
- 2019-ben készült el a Makkay János téren a több generációs multifunkciós Fórum. Kialakítottak egy 9520 m²-es parkot, 4302 m²-nyi járdát, valamint játszótér, futópálya, rendezvénytér, lelátó és szökőkút is gazdagítja a települést. A Fórum használatát nagyszámú pad, szemetes, kerékpártároló és térfigyelő rendszer segíti.
- 2020. évben megépült az új 350 m²-es piaccsarnok.
- Felépült az új szolgáltatóház két épülete, melyben hat üzlethelyiséget, konditermet és konferenciatermet alakítottak ki, összesen 783 m²-en.
- Felújításra és átalakításra került a helyi védelem alatt álló 84 m²-es magtár épülete.
- A művelődési ház és a könyvtár épületét felújították 557 m²-en. Az emeletráépítés keretében inkubátor házat alakítottak ki 326 m² alapterülettel.
- A projekt keretében az egyes projektelemekhez kapcsolódó szemléletformáló kampány rendezvényeit megtartották.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A projektről bővebb információt a http://www.derecske.hu/ oldalon olvashatnak.

Forrás: https://www.dehir.hu/hajdu-bihar/sikeresen-befejezodott-a-zold-varos-kialakitasa-derecsken/2020/11/27/3

ADD TOVÁBB A VALÓSÁGOT!

Címkék: Fejlődés 

Kapcsolódó