Bizonyíték és számok az ellenzék COVID-hazugságairól

Bizonyíték és számok az ellenzék COVID-hazugságairól

Az utóbbi hetekben sokszor négy-ötezres nagyságrendű új koronavírus fertőzöttet jelentettek Magyarországon. Kíváncsiak voltunk, hogy európai összehasonlításban hogyan állunk. Valós-e a libernyák sivalkodás, vagy máshol is magasak a számok?

Fontos, hogy ne abszolútértékben nézzük a fertőzöttek számát, hanem lakosságszámhoz viszonyítva! November 21-i adatokat figyelembe véve európai szinten vizsgáltuk az egymillió főre jutó fertőzöttek számát. A grafikon szerint középmezőnyben vagyunk, ha a sorrendet nézzük, azaz a vizsgált 31 európai országból a 18. helyen állunk. Ha az egymillió főre vetített fertőzöttek számát nézzük, akkor Magyarországon 17646 fő jut egymillió lakosra, míg a vizsgált 31 ország átlagában 22984 fő. Ez minden, csak nem kirívóan magas.

Bárhonnan nézzük persze, szomorúak ezek a számok és az is szomorú, hogy ilyen statisztikákkal is foglalkoznunk kell. De egy biztos: a fertőzöttségi adatainkat nézve nincs alapja az ellenzék sivalkodásának, ugyanis sokan körülöttünk lényegesen rosszabb helyzetben vannak nálunk.

Világszinten is gyorsul a járvány. Néhány héttel ezelőtt 400 ezer új fertőzöttet regisztráltak naponta, addig az utóbbi napokban már 600 ezer fölé emelkedett ez a szám.

Világszintű összehasonlításnak azonban már nincs értelme. Azért mert az európai országok nagyjából ugyanúgy statisztikáznak, még ha ismertek is eltérések a számok megállapítása és beküldése terén. Egy tőlünk távoli kontinensen sem a körülmények, sem a statisztikai módszerek nem feltétlenül egyeznek meg az európaival.

Ha visszanézünk az október 16-i hasonló posztunkra, ott ugyanezeket a következtetéseket vontuk le. Akkor csak EU-tagállamokat néztünk, most a legkisebb országokat és a nagyon keletieket kivéve az összes európai országot górcső alá vettük.

Forrás:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://szamokadatok.hu/Post/2101/Magyarorszag_jol_vedekezik_a_masodik_hullamban_is

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó