Hazudott, álhírt terjesztett, majd gyáván törölte a cikkét az index

Hazudott, álhírt terjesztett, majd gyáván törölte a cikkét az index

A Pénzügyminisztérium (👍) cáfolta Magyarország legnagyobb és legrégebbi balliberális, propagandisztikus álhírgyártó gépezetének az állításait. A törölt cikket természetesen lementették, az eredeti poszt alatt a képek megtalálhatóak, mi pedig kommentben helyezzük el a képeket. Az index megint a maga szokásos stílusában, nevek nélkül, konkrét esetek nélkül, hasra ütésre ütésre írt egy általánosító cikket, mely azt a hamis látszatot kelti, mintha egy globális problémáról lenne szó. Az álhírgyártás egyik alapszabálya, hogy a cikkeket olyan módon kell megírniuk, hogy azt ne lehessen cáfolni. A cikkekben a következő mondatokkal operálnak:

"Úgy tudjuk, hogy..."
"Lapunk értesülései szerint..."
"Lapunknak nyilatkozó, a neve eltitkolását kérő orvos/vállalkozó/stb azt mondta, hogy...."
"Független források szerint...."
"Lapunk birtokába jutott adatok alapján...."
és még lehetne sorolni.

Ha valaki igazat ír, akkor írja le, hogy Ki mondta, hol mondta, mikor mondta. Ha ezek a részletek hiányoznak egy cikkből, akkor 99,9 százalékban biztosak lehetünk, hogy egy álhírrel van dolgunk. Az index, a telex, a hvg, a 444 és a többi kamugyár cikkei kevés kivétellel ezzel a módszerrel vannak megírva.

"‼️ Ismét álhíreket terjesztett az Index
Az Index „Dühösek a kkv-k: alig csordogál a beígért segítség” címmel ma megjelent – és néhány óra után törölt - cikkében súlyos álhíreket terjesztett, egyetlen adat és állítás sem felelt meg a valóságnak.
Az Index a gazdaságvédelmi célokra átcsoportosított fejlesztési forrásokat vizsgáló írásában azt állította, hogy a pályázati kiírás után majdnem fél évvel még mindig csak 15, 20 a sikeresnek ítélt pályázatok száma. Ezzel szemben a valóság az, hogy a két operatív programon keresztül már közel 4000 vállalkozás nyert el több mint 96 milliárd forint fejlesztési forrást, amely több mint 117 ezer munkahely megtartását támogatja.
A cikkben szintén tévesen írtak 50 milliárd forintos pályázati keretről. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány már 2020 júniusában megduplázta, 100 milliárdra forintra emelte a pályázatok keretét, ahogyan erről a sajtóban is több alkalommal tájékoztatást adtunk.
A cikk tévesen állítja azt is, hogy „a kormányzat 2000 körüli pályázattal számolt”. A valóság ezzel szemben az, hogy a Pénzügyminisztérium a pályázati keretnek megfelelően 4000 cég jelentkezésével számolt, ahogyan ennyi pályázat ténylegesen be is érkezett.
A támogatói döntések előrehaladásáról az adatok nyilvánosak, bárki számára elérhetőek a palyazat.gov.hu oldalon, ezért különösen sajnálatos, hogy a tájékozódást mellőzve súlyos valótlanságokat közöltek.
☝️A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program gazdaságpolitikai szerepét tekintve a 2014-2020 közötti fejlesztéspolitikai időszakban a legnagyobb súlyú operatív program hazai és európai szinten is. A közel 3000 milliárd forintos programból már több mint 2000 milliárd forint került a gazdaság vérkeringésébe, eddig több mint 23 ezer vállalkozást támogatott és közel 680 ezer embert ért el munkaerőpiaci és képzési programon keresztül. Forrásaiból idén több mint 420 milliárd forintot csoportosítottunk át a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére."

Forrás: https://www.facebook.com/penzugyminiszterium.official/posts/210186033847775
Az index törölt cikkének eredeti linkje (természetesen már nem működik, mert gyáván törölték!) https://index.hu/gazdasag/2020/11/19/duhosek_a_kkv-k_alig_csordogal_a_beigert_segitseg/

Címkék: Gazdaság  Média 

Kapcsolódó