Megbukott a tömeges tesztelés Szlovákiában

Vele bukott az ellenzékünk tesztelési mantrája is

Megbukott a tömeges tesztelés Szlovákiában

Hiába a tömeges tesztelés Szlovákiában, a napi új fertőzöttek száma nem csökkent számottevően. Úgy sem, hogy a gyorstesztekkel párhuzamosan korlátozásokat is bevezettek. Ez mutatja, hogy az ellenzék által vizionált tesztcunami nem csodaszer.

Szlovákiában 3,6 millió antigén tesztet végeztek október 31-én szombaton és november 1-én vasárnap. Ebből 38359 teszt lett pozitív. Hangsúlyozzuk, hogy ezek megbízhatatlan antigén gyorstesztek voltak és nem PCR tesztek, ugyanis PCR tesztekből képtelenség több millió darabot elvégezni és kiértékelni belátható időn belül. A tesztelést folytatták november 7-8-án is, amikor 2,44 millió tesztet végeztek és 13509 fertőzöttet találtak.

Megnéztük a szlovák napi fertőzések grafikonját, és a tömeges tesztelés után csak apró visszaesések láthatók, majd rövid időn belül visszatértek a magas napi új fertőzöttségi értékek.

Mindeközben október 15-től szigorú bezárások és korlátozások léptek érvénybe, sőt október 24-től november 1-ig kijárási tilalmat is bevezettek, amelyet később meghosszabbítottak.

Nehéz megmondani, hogy a közben bevezetett korlátozó intézkedések és a tömeges tesztelések nélkül most milyen számokat produkálna Szlovákia. Annyi biztos, hogy a védekező lépések hatása egy-két hét után már látszódni szokott, de a tömeges tesztelés hatását még jó indulattal sem tudjuk felfedezni. Október 31. óta már közel két hét eltelt. Bizonyítottan hatásos védekezési módszer a kontaktusok számának csökkentése (korlátozásokkal, kijárási tilalommal), így valószínűsíthető, hogy a számok stagnálása ennek köszönhető és nem a tömeges tesztelés javára írható. Elméletünket a Mandiner cikke is megerősíti.

Ezek a számok egyértelműen bebizonyítják, hogy az ellenzéki politikusaink továbbra is azt a liberális gondolkodást követik, hogy ha A-t tapasztalnak, akkor B-t követelnek és fordítva. Mi továbbra is a szakembereknek hiszünk.

Ahogy Magyarországon, úgy Szlovákiában is sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen. Az antigén tesztek által kimutatott néhány tízezer fertőzöttnél sokkal több aktív fertőzött lehet Szlovákiában.

Több millió ember azonban negatív teszteredményt kapott, így kérdéses, hogy csoportpszichológiai szempontból ez milyen viselkedést eredményez. Leginkább az álnegatív eredmények vetnek fel kérdéseket ebből a szempontból. Azonban ehhez a témához nem értünk, csak gondolatébresztőnek szántuk az utolsó bekezdést.

Forrás:
https://szamokadatok.hu/Post/2253/A_36_millio_szlovak_tesztrol
https://telex.hu/koronavirus/2020/11/09/szlovakia-koronavirus-teszteles-igor-matkovic-kevesebb-fertozott
http://pandemia.hu/szlovakia-koronavirus/
https://korona.gov.sk/hu/
https://ujszo.com/kozelet/november-14-ig-marad-ervenyben-a-kijarasi-tilalom
https://mandiner.hu/cikk/20201112_az_orszagos_teszteles_es_a_szlovak_nemzeti_felkeles#

Címkék: Egészségügy  Külföld 

Kapcsolódó