Jogállamiságról röviden

Jogállamiságról három rövid pontban, egyszerűen és érthetően! ADD TOVÁBB! OSZD MEG!

Jogállamiságról röviden

ūüďĆ 1. A jog√°llamis√°g, mint objekt√≠v sz√≥, a jog uralm√°t jelenti. A joguralmat tekintve Magyarorsz√°g illeszkedik az eur√≥pai norm√°kba, nincs abban hi√°nya, teh√°t Magyarorsz√°gon a jog√°llamis√°g mŇĪk√∂dik! A jog√°llamis√°g objekt√≠v fogalm√°ba viszont az eur√≥pai balliber√°lis oldal belefŇĪzte a saj√°t politikai √©rdekeit √©s azt eszk√∂zk√©nt igyekszik felhaszn√°lni a c√©ljai el√©r√©se √©rdek√©ben. (Jogosan vetŇĎdik fel a k√©rd√©s, kit k√©pvisel val√≥j√°ban √©s mi a c√©lja az Eur√≥pai Bizotts√°gnak?)

Nagyon röviden:
- hatalmi √°gak el vannak v√°lasztva
- jog uralma van, a törvények mindenkire vonatkoznak (akkor is ha Gyurcsány még szabadlábon van)
-sajt√≥szabads√°g √©s sz√≥l√°sszabads√°g van, (mindenki azt √≠r le √©s azt mond amit akar, annak viseli a felelŇĎss√©g√©t)
- a legnagyobb TV √©s internetes port√°lok baloldaliak √©s ellenz√©kiek, v√©lem√©nyt lehet nyilv√°n√≠tania b√°rkinek b√°rmirŇĎl. (Az m√°s k√©rd√©s, hogy diktat√ļr√°t ki√°lt a balliber√°lis oldal, ha valami nem az √©rdekei szerint alakul)

ūüďĆ 2. Az Eur√≥pai Uni√≥ alapszerzŇĎd√©s√©ben, nincs jog√°llamis√°gi mechanizmus le√≠rva, val√≥ban nincs! Egyetlen, a hetes cikkely szerinti elj√°r√°s van, ami egy√©bk√©nt elvileg m√©g most is tart ellen√ľnk, illetve m√°s orsz√°gok ellen is. Viszont ugyanakkor bel√©pt√ľnk az Eur√≥pai Uni√≥ba √©s bizony, az Eur√≥pai Uni√≥ Bizotts√°ga most keresi azt a lehetŇĎs√©get, hogy d√∂nthessen az √°ltala kev√©sb√© kedvelt, nem az √©rdekeinek megfelelŇĎ folyamatokr√≥l.

Az alapszerzŇĎd√©sben foglaltak szerint, nem az Eur√≥pai Bizotts√°g dolga d√∂nt√©st hozni, hanem az Eur√≥pai Tan√°cs az Eur√≥pai Parlamenttel k√∂z√∂sen, p√©ld√°ul a k√∂lts√©gvet√©si k√©rd√©sekben, a Bizotts√°g csak javaslatokat tehet.
(Jogosan mer√ľl fel a k√©rd√©s, hogy akkor a Bizotts√°g val√≥j√°ban t√ļlterjeszkedik √©s nem az alapszerzŇĎd√©s szerint j√°r el?)

A k√∂telezetts√©gszeg√©si elj√°r√°sok gyakran politikai okokb√≥l t√∂rt√©nnek, ilyen p√©ld√°ul a bev√°ndorl√°s, a migr√°ci√≥ k√©rd√©se is, de finansz√≠roz√°si probl√©m√°k, anom√°li√°k ok√°n is lehets√©gesek. (Jogosan mer√ľl fel a k√©rd√©s, hogy mi√©rt nem emelik bele marad√©ktalanul, az objekt√≠v jog√°llamis√°g fogalm√°ba mindezeket?)

ūüďĆ 3. Ebben k√©rd√©sben p√©ld√°ul a Don√°th Anna (Momentum, Renew Europe liber√°lis p√°rtsz√∂vets√©g) √ļgy fogalmaz: ‚Äěam√≠g az Eur√≥pai Uni√≥ nem hoz ‚Äď legal√°bbis v√≠zi√≥ban ‚Äď olyan dolgokat, hogy ŇĎ mit √©rt a jog√°llamis√°g alatt, √©s ez neki mi√©rt fontos √©s ez√©rt mi√©rt k√∂ti p√©ld√°ul a kifizet√©seket jog√°llamis√°gi krit√©riumokhoz, addig a Fidesz narrat√≠v√°ja, Varga Judit narrat√≠v√°ja ‚Äď aki a jog nyelv√©n √©rvel ‚Äď, addig sajnos ez labd√°ba r√ļg, sŇĎt addig v√©g√ľl is nekik van igazuk‚ÄĚ.

Az√©rt mondta ezt, mert tudja, hogy a jog√°llamis√°gnak nincs egys√©ges defin√≠ci√≥ja az Eur√≥pai Uni√≥ban, ez√©rt arra hivatkoznia nem jogszerŇĪ, m√©gis folyamatosan ezt teszi.
Don√°th Anna egy p√°rtcsal√°dba tartozik √©s rendszeresen egyeztet Vńõra Jourov√°val, az Eur√≥pai Bizotts√°g jog√°llamis√°g√©rt felelŇĎs aleln√∂k√©vel, √©s k√∂z√∂s c√©ljuk az Eur√≥pai Bizotts√°g √©rdekeinek a k√©pviselete.

A Momentum vide√≥konferenci√°j√°n √≠gy fogalmazott: "Engem rengetegen keresnek. H√°t a jog√°llamis√°gi k√©rd√©sek hozz√°m tartozn√°nak. Vera Jourov√°val h√°romnaponta besz√©ltem telefonon. Inform√°lisan. Ugye, mert hogy nem tudom, akik n√©znek minket, ti tudj√°tok-e, de Vera Jourov√° egyr√©szt a bizotts√°g egyik aleln√∂ke, m√°sr√©szt pedig az ŇĎ portf√≥li√≥j√°ba tartoznak a jog√°llamis√°gi k√©rd√©sek."

A Momentum eur√≥pai p√°rtcsal√°dja, a Renew Europe, a harmadik legerŇĎsebb eur√≥pai szervezet. A liber√°lis k√©pviselŇĎcsoport t√∂bbs√©g√©ben t√°mogatja a bev√°ndorl√°st, az abortuszt, a gender szubkult√ļr√°t, leg√°lis k√°b√≠t√≥szer-haszn√°latot is. Ezzel szemben a magyar emberek t√∂bbs√©g√©nek a d√∂nt√©seit √©s √©rt√©keit k√©pviselŇĎ legitim korm√°nyunk, k√∂vetkezetesen elutas√≠tja ezeket az √©letellenes t√∂rekv√©seket, nagyon helyesen, r√©szben ez√©rt is alakulhatott ki a feloldhatatlannak tŇĪnŇĎ √©rt√©kk√ľl√∂nbs√©g.

Teh√°t a jog√°llamis√°gi kifog√°s, az √©rt√©kk√ľl√∂nbs√©gen is alapul√≥ hazugs√°g, amely r√©szben azt a c√©lt szolg√°lja, hogy a liber√°lisok √°ltal uralt Eur√≥pai Bizotts√°g, r√°k√©nyszer√≠ti az √©rdekeinek √©s a liber√°lis felfog√°suknak megfelelŇĎ akarat√°t, a vil√°gr√≥l m√°sk√©nt gondolkod√≥ nemzeti orsz√°gokra. A liber√°lis sz√≥t√°rban a jog√°llam annyit tesz, hogy ‚Äěsz√©lsŇĎs√©ges liber√°lis diktat√ļra‚Äú. Aki ezt √≠gy nem hajland√≥ elfogadni ott √ĀL-JOG√ĀLLAMIS√ĀGI v√°dakat fogalmaznak meg vele szemben.

Az √ĀL- JOG√ĀLLAMIS√ĀGI v√°d, napjaink t√∂megpuszt√≠t√≥ fegyvere. Amivel Magyarorsz√°got v√°dolj√°k, az nem a jog√°llamis√°g hi√°nya, hanem a balliber√°lis eszm√©k korl√°tlan terjed√©si lehetŇĎs√©g√©nek a hi√°nya, de ez √≠gy van j√≥l.

Nem enged√ľnk √≥vod√°kba ilyen propagandak√∂nyveket, nek√ľnk a magyar csal√°dok, a magyar gyerekek, a magyar munkav√°llal√≥k az elsŇĎk. √Ėsszegezve: nek√ľnk Magyarorsz√°g az elsŇĎ, nekik nem.

Címkék: Nemzet 

Kapcsolódó