Kórházaink folyamatosan fejlődnek

2010 óta közel 100 kórház újult meg teljesen

Kórházaink folyamatosan fejlődnek

Folytatódik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet fejlesztése - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler Miklós közölte, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében további 1,6 milliárd forintot költhet az intézmény két nagyértékű képalkotó berendezés és kilenc ultrahangkészülék vásárlására, és elkezdődhetnek az épületen belüli átalakítási munkálatok is.

A miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban - szintén EBP-forrásból - egymilliárd forintért vásároltak altató- és lélegeztetőgépeket, kardiológiai CT-t, valamint a digitalizált felvételek tárolását, visszakeresését, továbbítását lehetővé tevő informatikai rendszert.

A mostani 1,6 milliárd forintból egy új CT- és MR-készüléket telepítenek az intézménybe, és kialakítják az ezek beüzemeléséhez és kezeléséhez szükséges helyiségeket.

Az átalakítások része egy pacemakerműtő kialakítása is, bővítik az intenzív részleget, továbbá egy érsebészeti műtőblokkot is létesítenek.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet - az Egészséges Budapest Program keretében - megkapott egy, a budapest IX. kerületében lévő ingatlant, amelyhez a kormány közel 1,6 milliárd forint kötelezettséget vállalt.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat erre az évre 727 millió forintot hagyott jóvá a központi költségvetésből, az 1 milliárd 597 millió forintot a jövő évi költségvetésből kell finanszírozni.

A határozat utal arra a 2017 áprilisi kormányrendeletre, amely a közigazgatási hatósági ügyek intézése szempontjából kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította - többek között - a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet (GOKI-t) is. Ebben az szerepel, hogy a meglévő épület ideiglenes működéséhez átalakítás, felújítás, komfortosítás, funkcionális átalakítás, műszaki-technológiai fejlesztés szükséges.

A felnőtt kardiológiai és szívsebészeti részleg a Dél-pesti Centrumkórház új épületébe költözik, majd ezt követően a régi épületet elbontják. A gyermek kardiológiai és szívsebészeti tömb pedig felújításra kerül.

Forrás: https://kormany.hu/hirek/folytatodik-a-kardiologiai-intezet-fejlesztese

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó