Kormánydöntés: újabb jelentős támogatást kap a budapesti járműbeszerzés, új trolik és villamosok jöhetnek

(Közben Karácsony tovább hazudozik az adófizetők pénzéből fenntartott Facebook oldalán)

Kormánydöntés: újabb jelentős támogatást kap a budapesti járműbeszerzés, új trolik és villamosok jöhetnek

ūüďĆ Rovarhotel m√°r van, most m√°r Dar√°zs-gar√°zs is, de seg√≠ts√©g a budapesti v√°llalkoz√≥knak az nincs. D√∂m√∂t√∂r Csaba kiv√°l√≥ besz√©de (vide√≥)
https://www.facebook.com/domotor.csaba.gov/videos/646419196238971

A Sz√°mok:
ūüďĆ 61 milli√°rd forint √©rt√©kben 51 √ļj troli √©s 51 √ļj villamos v√°s√°rl√°s√°t t√°mogatja a korm√°ny.
ūüďĆ 2022-ig √∂sszesen 1052 vadonat√ļj metr√≥, villamos, busz, troli √°llhat forgalomba a budapesti t√∂megk√∂zleked√©sben
ūüďĆ 2010 √©s 2021 k√∂z√∂tt a korm√°ny √∂sszesen t√∂bb mint 1330 milli√°rd forinttal t√°mogatja a fŇĎv√°rosi t√∂megk√∂zleked√©st
ūüďĆ Budapest FŇĎv√°ros √Ėnkorm√°nyzata jelentŇĎs, 224 milli√°rd forintos szabadon felhaszn√°lhat√≥ likvid p√©nz√°llom√°nnyal rendelkezik

A fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzatnak a korm√°ny t√°mogat√°sa alapj√°n van m√©g szabadon felhaszn√°lhat√≥ 61 milli√°rd forintnyi hitelkerete az Eur√≥pai Beruh√°z√°si Bankn√°l.
A Magyar K√∂zl√∂nyben szerd√°n megjelent a korm√°ny elŇĎzŇĎ nap hozott hat√°rozata a k√∂rnyezetbar√°t budapesti j√°rmŇĪbeszerz√©s t√°mogat√°s√°r√≥l. A kabinet d√∂nt√©s√©ben lesz√∂gezi: a korm√°ny kifejezetten t√°mogatja, hogy Budapest FŇĎv√°ros √Ėnkorm√°nyzata megl√©vŇĎ 61 milli√°rdos, szabad felhaszn√°l√°s√ļ hitelkeret√©bŇĎl 100 √ļj trolit √©s villamost v√°s√°roljon a budapesti t√∂megk√∂zleked√©s fejleszt√©se r√©szek√©nt.

A korm√°nyhat√°rozat meg√°llap√≠totta, hogy a korm√°ny intenz√≠v t√°mogat√°s√°val 2022-ig √∂sszesen 1052 vadonat√ļj metr√≥, villamos, busz, troli √°llhat forgalomba a budapesti t√∂megk√∂zleked√©sben. A korm√°nyd√∂nt√©s azt is r√∂gz√≠ti, hogy 2010 √©s 2021 k√∂z√∂tt a korm√°ny √∂sszesen t√∂bb mint 1330 milli√°rd forinttal t√°mogatja a fŇĎv√°rosi t√∂megk√∂zleked√©st. A korm√°ny a Magyar √Āllamkincst√°r adatszolg√°ltat√°sa alapj√°n r√∂gz√≠tette, hogy Budapest FŇĎv√°ros √Ėnkorm√°nyzata jelentŇĎs, 224 milli√°rd forintos szabadon felhaszn√°lhat√≥ likvid p√©nz√°llom√°nnyal rendelkezik. A p√©nz√ľgyminiszter jelent√©se alapj√°n a korm√°ny azt is megerŇĎs√≠ti, hogy a fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzatnak a korm√°ny t√°mogat√°sa alapj√°n van m√©g szabadon felhaszn√°lhat√≥ 61 milli√°rd forintnyi hitelkerete az Eur√≥pai Beruh√°z√°si Bankn√°l. A korm√°nyd√∂nt√©s legfontosabb rendelkez√©se lesz√∂gezi, hogy a korm√°ny kifejezetten t√°mogatja, hogy a fŇĎv√°ros a 61 milli√°rdos, szabadon felhaszn√°lhat√≥ hitelkerete terh√©re halad√©ktalanul beszerezzen 51 opci√≥s jog alapj√°n megv√°s√°rolhat√≥ k√∂rnyezetbar√°t trolibuszt √©s 51 villamost.

Varga Mih√°ly p√©nz√ľgyminiszter az MTI-nek elmondta, j√≥ h√≠r a budapestieknek, hogy a vil√°g legnagyobb hitelminŇĎs√≠tŇĎ int√©zete, az amerikai Moody's szeptember v√©g√©n j√≥ bizony√≠tv√°nyt adott a fŇĎv√°ros p√©nz√ľgyi-k√∂lts√©gvet√©si helyzet√©rŇĎl. A Moody's lesz√∂gezte, hogy Budapestnek nagyon szil√°rd a likvidit√°si helyzete √©s ellen√°ll√≥k√©pes a gazdas√°ga, ez√©rt stabilr√≥l pozit√≠vra minŇĎs√≠tette fel p√©nz√ľgyi √©rt√©kel√©s√©t. Varga Mih√°ly lesz√∂gezte, hogy nagyon sok v√°ros √∂r√ľlne annak, ha 224 milli√°rd forintnyi szabad p√©nz√°llom√°nya lenne, ahogy azt Budapest eset√©ben a Magyar √Āllamkincst√°r adatai r√∂gz√≠tik. ‚ÄěBudapestnek van 224 milli√°rd forint szabad p√©nz√°llom√°nya, 61 milli√°rdos fejleszt√©si hitele √©s a korm√°ny m√©g 60 milli√°rd forint budapesti v√°rosfejleszt√©s mag√°ra v√°llal√°s√°ra √©s megval√≥s√≠t√°s√°ra is javaslatot tett a v√°rosvezet√©snek. √ćgy bŇĎs√©gesen meg van a fedezete a j√°rmŇĪbeszerz√©si program folytat√°s√°nak, √ļj trolik √©s villamosok megv√°s√°rl√°s√°nak‚ÄĚ ‚Äď fogalmazott Varga Mih√°ly. F√ľrjes Bal√°zs, Budapest fejleszt√©s√©√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r elmondta, hogy a korm√°ny megerŇĎs√≠tette elk√∂telezetts√©g√©t Budapest fejleszt√©se, a budapesti k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©s √©s a fŇĎv√°rosi j√°rmŇĪbeszerz√©si program t√°mogat√°sa ir√°nt.

Az √°llamtitk√°r lesz√∂gezte, hogy a budapesti k√∂zleked√©s fejleszt√©s√©vel a korm√°ny h√°rom c√©l el√©r√©s√©t t√°mogatja: az emberek gyorsabban √©s k√©nyelmesebben jussanak el c√©ljukhoz, legyen kevesebb a dug√≥ √©s legyen tiszt√°bb a levegŇĎ, kevesebb a k√∂rnyezetszennyez√©s. F√ľrjes Bal√°zs eml√©keztetett: mivel a fŇĎv√°rosnak van a korm√°ny t√°mogat√°s√°val kor√°bban felvett, szabadon felhaszn√°lhat√≥ 61 milli√°rd forint kedvezŇĎ hitele az Eur√≥pai Beruh√°z√°si bankt√≥l, ez√©rt semmi sz√ľks√©g √ļj hitel felv√©tel√©re. ‚ÄěA korm√°ny megerŇĎs√≠tett t√°mogat√°s√°val folytat√≥dhat a budapesti j√°rmŇĪpark korszerŇĪs√≠t√©se. A v√°rosvezet√©s megkapta, amit k√©rt, √≠gy beszerezheti a trolikat √©s villamosokat, a korm√°ny t√°mogatja ebben. Politikai vit√°k ide vagy oda, a budapestiek √©rdek√©ben kutya k√∂teless√©g√ľnk az egy√ľttmŇĪk√∂d√©s‚ÄĚ ‚Äď mondta.

Forr√°s: https://mandiner.hu/cikk/20201104_uj_trolik_es_villamosok_johetnek_budapestre_a_kormanydontes_alapjan

Címkék: Budapest 

Kapcsolódó