“Taotámogatásozók” figyelmébe

“Taotámogatásozók” figyelmébe

Nagyjából fél évvel ezelőtt írtunk a stadionozásról, mint az évtized demagógiájáról (1). Eljött az idő, hogy a taotámogatásozást is leleplezzük.

A TAO-támogatásokról sok tévhit kering, de a legnagyobb probléma a féktelenül terjedő hazugságok garmadája.
A Piac és Profit hosszasan ír (2) a TAO-támogatások működéséről, de a dolog lényege röviden, hogy a cégek társasági adójuk egy részét kiemelt sportágakban tevékenykedő szervezetek, előadó-művészeti szervezetek és filmgyártás részére ajánlhatják fel. Egészen pontosan előadó-művészeti szervezetek 2019-től már nem támogathatók a sok visszaélés miatt (3). A sport támogatása látvány-csapartsportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, vízilabda) esetében lehetséges (4). Nyilván ezek a legköltségesebb sportágak és nem a távolugrás.

A Zoom (5) pontosan összegyűjtötte 2018-ig, majd a 24.hu kiegészítette a pontos 2019-es adattal a sportra vonatkozó TAO-támogatások mértékét (6).
Számításaink szerint összesen 679,3 milliárd forint TAO támogatás jutott sportra a 2012-2019-es időszakban, amely nagyjából 900 milliárd forintra rúg kultúrával és filmgyártással együtt (7).

Ha balliberális újságírók lennénk akkor most orbánoznánk egyet, és szidnánk a magyar focit, de mi inkább megnézzük, hogy mennyi volt a központi költségvetés kiadása összesen az említett 8 évben: 106700 milliárd forint (8).
Azaz 0,64%-ot fordítottak, TAO-támogatást nyújtottak az említett sportágaknak. Ez nyilván az arányok szintjén igaz, mert inkább adóbevétel kiesésről beszélhetünk, ugyanis a bevételi oldalon keletkezett hiány a támogatások miatt. Ha nem lennének TAO-támogatások, akkor a központi költségvetésből kellene fizetni hasonló nagyságrendű összeget.

Ezek alapján kijelenthető, a központi költségvetésből 99,36% másra ment.
Sport esetében pl. profi és amatőr szervezetek is támogathatók. Utánpótlás-nevelésre, versenyeztetésre, személyi jellegű költségekre, tárgyi eszközökre, felújításra, fejlesztésre, képzésre fordíthatók a támogatások (9).

Forrás:
1. https://szamokadatok.hu/Post/899/A_stadionozas_avagy_az_evtized_demagogiaja
2. https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-tao-tamogatasrol-kozerthetoen/
3. https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/asz-ezert-kellett-megszuntetni-a-kulturalis-tao-t
4. https://szamokadatok.hu/Post/2094/Sport_es_a_szegyenteljes_NOlimpia
5. https://zoom.hu/hir/2018/06/24/szazmilliardnyi-tao-penz-kerul-jovore-a-sportegyesuletekhez/
6. https://24.hu/belfold/2020/10/13/tao-2019/
7. https://merce.hu/2018/02/13/a-tao-tamogatasok-rendszeret-csak-megszuntetni-erdemes/
8. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qse007h.html?down=32
9. https://tao-palyazatok.mlsz.hu/a-tao-palyaztatasrol

Címkék: Adó  Vélemény 

Kapcsolódó