Építőipari Nívódíjban részesült a műemlékké nyilvánított, restaurált, több mint 100 éves kaposvári vasútállomás

A múltat nem eltöröljük, hanem megőrizzük!

Építőipari Nívódíjban részesült a műemlékké nyilvánított, restaurált, több mint 100 éves kaposvári vasútállomás

"A múltat végképp eltörölni" - éneklik a baloldal "karizmatikus" vezetői. 📌 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/796369740895863

Na pont ennek az ellenkezőjét teszi a Fidesz-KDNP kormány, az építőiparban a műemlék épületeinket felújítják, eredeti állapotukat, eredeti pompájukat adják vissza ezeknek.
Az egyik remek példa erre a pár éve felújított kaposvári vasútállomás.

A cikk végén lesz egy hivatkozás további képekkel, érdemes megnézni. Kommentben pedig elhelyezünk egy képet (előtte/utána)

A kaposvári vasútállomás Építőipari Nívódíjban részesült 2019-ben. Kedden pedig ünnepélyesen felavatták az épület elismerését hirdető táblát.
Az eseményen felszólalt Nyiszter Tamás Antal, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. elnöke, Dr. Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Pallay Tibor, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elnöke.

3000 négyzetméteres épület újult meg
Peresztegi Imre beszédében elmondta: nem volt egyszerű feladat az épület teljes felújítása, már csak nagysága miatt sem, hiszen az állomás több mint 3000 négyzetméteres. Az elnök kiemelte: fontos organizációs és logisztikai feladatokat is végeztek a projekt során, ugyanis a felújítás alatt a zavartalan vasúti forgalmat is fenn kellett tartani.

A szakember hangsúlyozta továbbá az épület pinceszerkezetének megerősítésének feladatát, mint jelentős kihívást. A beszédek után az emlékplakettek átadása következett, melyből a generálkivitelező mellett az alvállalkozók is részesültek. Név szerint
a ZALA-ELEKTRO Kft. (Zalaegerszeg)
a PK-É.H.K. Építészeti Hídépítési és Kereskedelmi Kft. (Pécs)
és a Kapos-Kész Kft. (Kaposvár)

Restaurálhatóvá vált az eredeti építészeti formavilág
A Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában díjat nyert vasúti létesítményről korábban a ZÁÉV projekt főmérnökével, Diós Andrással készítettünk interjút. A szakember számos érdekes részletet elárult az értékmentő munkáról. A Pfaff Ferenc tervezte jellegzetes hármas tagozódású főépület állaga az eltelt évszázad alatt leromlott, a világháború során még bombatalálat is érte. Így a MÁV Zrt. felújítási programjában az elsők között kezdődött meg az állomás rendbetétele.

A rekonstrukció tervezői jelentős műemléki kutatást végeztek, és több tervet, eredeti fotót és rajzot találtak, amelyek felhasználásával autentikussá tették a felújítást.

A falkutatás több olyan részletet is feltárt, amelyekkel restaurálhatóvá vált az eredeti építészeti formavilág és a díszítőfestés. Mind emellett megújult a mai kornak megfelelően az épületgépészet és villamosság, a vasútüzem biztonság technológia, valamint a kormányablakkal új funkcióval is bővült a létesítmény.

📌 Forrás, további képek: Magyar Építők https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2020/10/idoutazas-a-vasuti-varoban-emlektablat-kapott-kaposvar-nivodijas-epulete

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó