Az ukrán nacionalisták nem akarnak jószomszédi viszonyt - ez a napnál is világosabb

Az ukrán nacionalisták nem akarnak jószomszédi viszonyt - ez a napnál is világosabb

Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor olvastuk az adott cikket, azt hittük ez valamilyen vicc! Szijjártó Péter saját Facebook oldalán szavazásra biztatta a Kárpátaljai magyarokat, múlt hétvégén helyhatósági választás volt. Mi ezzel a gond, gondolná bármelyik épeszű ember? A világ legtermészetesebb dolga, hogy az anyaország külügyminisztere ezekkel a fontos és szép szavakkal támogatja az ország határain túl élő több mint 100 ezer tagú magyar közösséget.

Nem így látják az ukránok, szerintük ez "beavatkozás az ő választási rendszerükbe". Egy olyan országtól, ahol Sorosék erőszakos hatalomátvételt hajtottak végre, ahol üldözik az embereket vallási, etnikai, nyelvi alapon, ahol templomokat einstandolnak és tiltják az anyanyelv használatát, ahol 14 ezer embert öltek meg polgárháborúban, ahol a balliberálisok hatalmi vágyai miatt jelentősen csökkent az ország területe, beszakadt a gazdasága, 300%-os infláció következett be, több millió ember veszítette el a munkahelyét - semmin sem lepődünk meg. Banánköztársaság lett az egykori legerősebb és legiparosabb szovjet tagköztársaságból.

Hiába keménykedik Kijev, Szijjártó nem sértett törvényt

Ukrajna szerint hazánk törvénysértő módon avatkozott be az ukrajnai választásokba Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésével, de ez sehogyan sem állja meg a helyét.
A kijevi külügy dörgedelmes nyilatkozatban ítélte el, hogy Szijjártó Péter a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választások során közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.
(Babják Zoltán győzött, nem kicsit - nagyon! https://www.facebook.com/szamokadatok/posts/210424460434695 Ezek szerint ezt nem képesek feldolgozni az ukrán nacionalisták)

Ukrajna „kemény reakciót” helyezett kilátásba,
és közölte, csalódott; továbbá szerinte ez az, ami aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokal. Ez, és természetesen nem a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás, média és közügyekben való nyelvhasználat kivéreztetése Kijev által.

A közleményben olyan dolgok mellett, mint „alattomos csapás”, „elfogadhatatlan magyar kijelentések”, „jogállamiság és a jószomszédi kapcsolatok elveinek figyelmen kívül hagyása”, „érzelmek túlfűtése magyar részről”, valamint, hogy „elfogadhatatlan Budapestről »súgni« a választóknak”, szerepel egy jogi kitétel is, miszerint Szijjártó „megsérti az ukrán jogszabályokat”, ezért „Ukrajna jogszabályainak megfelelően”, valamint a bevett nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az ukrán félnek ezért nem marad más választása, mint hogy keményen reagáljon, hiszen magyar részről „az ukrán állampolgárok arra való provokálása, hogy ne tartsák be Ukrajna alkotmányát és törvényeit, kudarcra van ítélve”.

Semmilyen törvényi alapja nincs

Az önmagában egy dolog, hogy Ukrajna úgy tesz, mintha bármiféle joghatósággal rendelkezne a magyar külügyminiszter Facebook-posztjait illetően; ez olyan, mintha valaki azt mondaná nekünk, hogy mivel nála papucsban szokás járni otthon, mi megsértettük a házirendjét, mert papucs nélkül flangáltunk – a saját lakásunkban.

A másik probléma mindezzel, hogy semmilyen ukrán jogszabályt nem sért a Facebookon való agitáció a kampánycsend ideje alatt
– utóbbira Fedinec Csilla, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa hívja fel figyelmünket.

„A választások előtti napon és a választások napján kampánycsend van érvényben. Viszont Ukrajnában nem létezik törvény, amelyik a Facebookon zajló agitációval foglalkozna, pedig minden más esetben ezt szabályozzák, beleértve az online médiát is” – mondja. „2019 óta az országban a Facebook címkézi a fizetett politikai hirdetéseket (és hét évig megőrzi), így ezekből következtetni lehet az ebben a térben elköltött kampánypénzekre és összehasonlítani azzal, amit az egyes politikai szereplők ezzel kapcsolatban bevallanak. Azonban egyetlen bíróság sem, beleértve a Legfelsőbb Bíróságot a Facebookról származó semmilyen információt – szöveget, képet, videót – nem fogad el bizonyítéknak, semmilyen ügyben, polgári peres ügyekben sem, és semmilyen másban sem” – teszi hozzá.

Azaz, ha bárkit meg lehet fogni kampánycsend-sértés miatt, azok csupán azon kárpátaljai sajtóorgánumok lehetnek, amelyek akár az MTI-re hivatkozva átvették és közölték saját felületükön ezt a bejegyzést, „annak ellenére, hogy újságcikkekről van szó, nem pedig direkt politikai hirdetésekről”. Szijjártó Péter nyilatkozataira viszont az ukrán államnak és jognak nincsen semmilyen ráhatása.

Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20201026_ukrajna_kijev_szijjarto_diplomacia_karpatalja
Szijjártó Péter "sértő" bejegyzése: https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/209477177211507

Címkék: Politika 

Kapcsolódó