A magyarok többsége szerint Gyurcsány a felelős a rendőrattakért és távoznia kell a közéletből

A magyarok többsége szerint Gyurcsány a felelős a rendőrattakért és távoznia kell a közéletből

🔴 Ezt a vért sosem mossátok le magatokról!!
A magyarok többsége szerint Gyurcsány a felelős a rendőrattakért és távoznia kell a közéletből. Varjú szerint 2006-ban lehetett tüntetni, ma nem lehet! Értik? Tehát ma nem lehet, de 2006-ban lehetett! Ilyen pofátlan módon hazudik a DK!

🔴 Varju László szerint 2006-ban, a Gyurcsány kormány idején demokrácia volt, és nyugodtan lehetett tüntetni, ma pedig erre nincsen lehetőség. A DK-s politikust a 2006-os brutális rendőri túlkapásokról kérdezte a Hír TV Informátor című oknyomozó műsora, Varju szerint akkor szabadon lehetett tüntetni. A stáb arra lett volna kíváncsi, hogy a Gyurcsány-párti politikus mit mondana 14 év távlatából azoknak az embereknek, akiket 2006-ban megvertek a rendőrök, vagy kilőtték a szemét
🔴 Videó: https://magyarnemzet.hu/belfold/a-dk-szerint-a-demokraciaban-lehetett-tuntetni-8853146/

A magyarok 63 százaléka szerint a volt kormányfőnek távoznia kellene a közéletből – írta meg a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legújabb, ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatására hivatkozva.
A Nézőpont Intézet a szomorú évforduló alkalmából közvélemény-kutatásban vizsgálta a történtek társadalmi megítélését. A civil áldozatokkal járó rendőri beavatkozást ennyi év távlatából a magyarok 40 százaléka tartja jogszerűtlennek; ez az arány már 2016-ban is hasonló volt. Érdekes, hogy míg 2016-ban a magyarok 34 százaléka nevezte jogszerűnek a történteket, idén már csak 24 százalék mondta ezt.

A rendőri erőszak felbolygatta a magyar politikát és meghatározó generációs élménnyé vált
– mutat rá a Nézőpont, hozzátéve: a harminc év alatti fiatalok ma már nem emlékeznek a történtekre, 53 százalékuk a jogszerűség kérdését sem tudta megítélni.

Idén ősszel a magyarok 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Gyurcsány Ferencet, illetve az általa vezetett kormányt tartja felelősnek azért, „hogy a 2006. október 23-i megemlékezés után több civil is megsérült”. A brutális fellépést egyes rendőrök követték el, azonban azonosító számok híján nagyon lassan és szerény eredményekkel zajlott a jogi felelősségre vonás. Az akkori kormányfő értelmezése – miszerint a Fidesz keltette politikai hangulat és a ­rossz helyszínválasztás okolható a történtekért – ma már csak a válaszadók hét százalékát győzi meg, a megkérdezettek 26 százaléka pedig mindkét felet felelősnek tartja.

A Nézőpont Intézet kutatáshoz készült elemzéséből kiderül:

Gyurcsány Ferenc ekkor vesztette el tartósan társadalmi támogatottságát,
hiszen a 2006-os választás után váratlanul bevezetett megszorító intézkedések, az őszödi beszéd morális és kulturális mélypontja után a rendőrség alkalmazása a politikai ellenféllel szemben az akkori kormányfő tartós népszerűségvesztéséhez vezetett. Ma a magyarok 63 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferencnek „vissza kellene vonulnia a politikától”, és csupán 20 százalékuk ellenzi ezt.

Az intézet szerint érdekes fordulat, hogy a Gyurcsány melletti tábor két év alatt is jelentősen csökkent, ugyanis 2018 szeptemberében még a magyarok 30 százaléka tartotta szükségesnek Gyurcsány politikai szerepvállalását. A rendőrség ezzel szemben nem szenvedett tartós károkat, a magyarok a politikai döntéshozókra és nem a döntések végrehajtóira neheztelnek – hangsúlyozza az elemzés.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország büszke lehet-e a rendőrségére, a kérdezettek 62 százaléka felelt igennel és csak 25 százalékuk nemmel.
A rendszerváltozás utáni politikatörténet fekete napja volt 2006. október 23-a. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján az akkori legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz által szervezett emlékező nagygyűlésnek a rendőrség – a szélsőjobboldali randalírozók elleni fellépésre hivatkozva – könnygázzal, gumibottal és lovasrohammal vetett véget – idézi fel az intézet. Mint írják, 1990 után nem fordult elő, hogy a hatalom erőszakot alkalmazzon békés tüntetők ellen, az csak a posztkommunista kormány alatt következett be, éppen a fontos évfordulón.

A „rendőrattakként” elhíresült botrányért legalább a politikai felelősség Gyurcsány Ferencet és kormányát terheli, s ezelől tizennégy évvel az események után sem tud menekülni.
A Nézőpont Intézet emlékeztet: ekkor szerveződött újjá a Jobbik is, amely zászlajára a Gyurcsány-ellenes politikát írta, így különösen abszurd, hogy a mai Jobbik Gyurcsány Ferenc szövetségese.

A válaszadók többsége tehát Gyurcsány Ferencet teszi meg felelősnek a 2006-ban történtekért. Ennek tudatában érdekes az, hogy vajon Varju László miért nyilatkozik olyat a HírTV Informátor stábjának, hogy akkoriban demokrácia volt, és nyugodtan lehetett tüntetni – ellentétben manapság. Ráadásul még ő vádolta meg a csatornát felbujtással, megpróbálván a TV stábra hárítani a pártelnökének a felelősségét a 14 évvel ezelőtti utcai eseményekért.

Forrás: https://888.hu/gazemberek/a-rendorattakert-gyurcsany-ferencet-tartjak-felelosnek-a-magyarok-tobbsege-4279451/

Címkék: Baloldali rombolás  Gyurcsány 

Kapcsolódó