Gazdaságfehérítés

A polgári kormányzás 10 éve – 28. rész

Gazdaságfehérítés

A Nézőpont Intézet a gazdaságfehérítéssel zárta az eredmények taglalását:
„Ahhoz, hogy a gazdaságélénkítő intézkedéseknek és presztízsberuházásoknak is legyen költségvetési fedezete, nagyban hozzájárult többek között a szürkegazdaság ellen 2013-ban indított küzdelem. A gazdasági tevékenységek minél szélesebb körének kifehérítésével nemcsak a verseny lett igazságosabb, de az állami adóbevételek is jelentősen növekedtek, az intézkedések 2014 és 2018 között mindössze 1400 milliárd forintos többletbevételt eredményeztek az állam számára. Ezt az összeget pedig a Kormány további piaci ösztönzésre és kedvezményekre tudta fordítani, az adócsökkentések legbiztosabb fedezetének számít a gazdaságfehérítés. 2017-ben Magyarország volt az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője, az adóterhelés nálunk csökkent GDP-arányosan a legnagyobb mértékben.”

Kiegészítve:
A gazdaságfehérítő tevékenységek két csoportba oszthatók: adócsökkentés, egyéb intézkedések (1) (2).

Az utóbbi csoportból kiemelendő:
- az online pénztárgépek bevezetése,
- a közúti áruszállítás online ellenőrzőrendszere, valamint
- az online számlázás.

Az online pénztárgép (3) és az online számla (4) célja, hogy minden beütött összeg, minden kiállított száma eljusson a NAV-hoz. Ezek a rendszerek fokozatosan, szegmensenként kerültek bevezetésre. Innentől kezdve a NAV tisztában lett/van a blokkokat, számlákat kiállító cégek forgalmával, bevételével.

Míg az adóelkerülés mérőszáma, az áfa-adórés a Gyurcsány korszakban 21%-ot is kitett, addig az adóelkerülés 9,1%-ra csökkent az utóbbi években (5). Tehát ennyire és ilyen mértékben csökkent a nem befizetett ÁFA mértéke az intézkedések hatására.

A magyar adóterhek a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában (6). A balliberális álhírgyártó média folyamatosan próbálja ennek ellenkezőjét állítani, de talán csak fejre álltak és ezért látják fordítva a grafikont. Ehhez párosul a magas, ha nem legmagasabb reálbérnövekedés (7).

Továbbra is a fogyasztás megadóztatása hangsúlyos, mivel az ellenőrizhető az online pénztárgépek és online számlázás segítségével. Ezért is magasabb az ÁFA, mint a környező országokban, amivel párhuzamosan a munkát terhelő adókat drasztikusan csökkentették (8), hogy egyszerűen ne vagy kevésbé érje meg a munkabérekkel való trükközés. Ha kicsit utánaszámolunk, akkor láthatjuk, hogy a munkát terhelő adók mérséklése sokszorosa volt 2%-os általános ÁFA-kulcs növekedésének.

Fontos, hogy a koronavírus járvány okozta gazdasági „válságot” nem Gyurcsányista, balliberális módon kezeli a Fidesz-KDNP, hanem további adókönnyítéseket eszközölt (9). Nemcsak az állampolgárok, hanem a cégek adóterhelése is csökken, lásd társasági adó (10), (11).

A libernyák segélyezés és alapjövedelem helyett a tisztességes megélhetés biztosítása, munkahelyteremtés került célkeresztbe (12).

Vége.

Részletek:
1. https://www.vg.hu/gazdasag/adozas/jelentos-tobbletbevetelt-hozott-a-gazdasag-feheritese-2045226/
2. https://piacesprofit.hu/gazdasag/elegedett-az-allam-jol-halad-a-magyar-gazdasag-feheritese/
3. https://www.nav.gov.hu/nav/ado/online_penztargepek_friss
4. https://onlineszamla.nav.gov.hu/home
5. https://szamokadatok.hu/Post/409/Az_adocsokkentes_politikaja_kifeheriti_a_gazdasagot
6. https://szamokadatok.hu/Post/1421/Mese_a_Kirivo_magyar_adoterhelesrol
7. https://szamokadatok.hu/Post/425/Realbernovekedes_Magyarorszagon_es_az_Europai_Unio_tobbi_tagallamaban
8. https://szamokadatok.hu/Post/171/Szamok_-_a_szemelyi_jovedelemado
9. https://szamokadatok.hu/Post/1196/Ujabb_adocsokkentesek_jonnek_20200701-tol
10. https://szamokadatok.hu/Post/176/Tarsasagi_ado
11. https://szamokadatok.hu/Post/42/SZAMOK_-_TARSASAGI_ADO
12. https://szamokadatok.hu/Post/2137/Ingyenpenz_helyett_tisztesseges_munkat_es_novekvo_bereket

Forrás:
https://nezopont.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve-1.pdf

Előző rész:
https://szamokadatok.hu/Post/2094/Sport_es_a_szegyenteljes_NOlimpia

Címkék: Adó  Gazdaság 

Kapcsolódó