Nem, ez nem egy 5 csillagos szálloda. Ez a Szent György Kórház szülészete!

A 2018-ban kezdődött projekt eredményeként az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti osztálya jött létre (ingyenes, állami intézmény!)

Nem, ez nem egy 5 csillagos szálloda. Ez a Szent György Kórház szülészete!

❤️ Nem, ez nem egy 5 csillagos szálloda. Ez a Szent György Kórház szülészete! (ingyenes, állami intézmény!) A 2018-ban kezdődött projekt eredményeként az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti osztálya jött létre
📌 "Romokban az egészségügy" További képek: https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/posts/4431710096903549

❤️ Összesen 97 kórház szülészetének fejlesztése zárult le vagy van folyamatban
Több részletben fejlesztik a hazai egészségügyi intézmények szülészeteit: cél az anya- és bababarát szülészetek, kórházak, ellátások biztosítása. Első ütemben 6,4 milliárd forintból 44 kórházat fejlesztettek, másodjára 3,3 milliárd forintból 53 kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból, jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Forrás: https://csalad.hu/csaladban-elni/meg-tobb-korhazban-lesz-csaladbarat-szuleszet

Egy családbarát kormány számára az az egyik legfontosabb fejlesztendő pont egy kórházban, ahol a gyermekek világra jönnek. Székesfehérváron 200 millió forintból teljesen megújult a Szent György Kórház szülészeti osztálya. Szögezzük le: ez nem magánkórház, nem valami, ami fizetős, ez egy mindenki számára elérhető állami kórház.

Persze sokan elfelejtették honnan indultunk 2010-ben: 600 milliárdot vontak el az egészségügytől Gyurcsányék, eladták a kórházakat a Hospinvestnek, majd csődbe vitték azokat, elbocsátottak 3000 orvost, 6000 egészségügyi dolgozót, bezártak több tucat kórházat, 16000 aktív kórházi ágyat számoltak fel, és privatizálni akarták az egészségpénztárat is - csak közbejött a 2010-es választás, ahol kétharmados többséggel elküldtük őket a sunyiba.
🔴Szánjanak rá 3 percet erre a videóra.
https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/3135464329915452

ELKÉSZÜLT A SZENT GYÖRGY KÓRHÁZ SZÜLÉSZETI OSZTÁLYÁNAK TELJES FELÚJÍTÁSA
Pénteken adták át a felújított családbarát szülészeti-nőgyógyászati osztályt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Megújultak a szülőszobák, a gyermekágyas szobák és az ahhoz tartozó helyiségek - mosdók, öltözők, zuhanyzók - valamint alternatív szüléstámogató helyiség kialakítására és felszerelésére is sor került.

A legmodernebb technológiával felszerelt XXI. századi szülészet-nőgyógyászati osztály berendezése is otthonos hangulatot áraszt a felújításnak köszönhetően.

A kórház 200 millió forintot nyert el a Családbarát Szülészet Pályázati Program keretében, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is hozzájárult a felújításhoz. A nyertes pályázathoz kapcsolódóan az építkezés tavaly decemberben indult a Szent György Kórházban, felújították a szülőszobákat a vizesblokkokkal együtt, valamint olyan alternatív szülőszobát is kialakítottak, ahol lehetőség lesz a vízben szülésre is. A szülészet-nőgyógyászati osztály épületben kapott helyet három műtővel az egynapos sebészeti ellátást szolgáló centrum is.

Az eseményen Dr. Bucsi László Phd. főigazgató köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy igazi örömünnep a projekt lezárása a kórház számára.

A felújításért köszönetet mondott a kormánynak, hogy elindította a Családbarát Szülészet Pályázati Programot és Székesfehérvár polgármesterének is, kiemelve, hogy Székesfehérvár Önkormányzata jelentős összeggel egészítette ki a pályázati forrást. A főigazgató szólt arról is, hogy az USA-tól Ausztráliáig számos kórházban fordult meg és a most kialakított centrum ezen tapasztalatok tükrében is világszínvonalúnak nevezhető.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a kormánynak, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának a "jó gyakorlatért", hogy hozzájárul a mindenkori fejlesztésekhez.

Szólt arról is, hogy a családbarát szülészeti ellátás sikerének alapfeltétele, hogy a kórházban nyugodt, családias környezetet teremtsenek a szülő nők és párjuk számára, kiegészítve azt a szakmai hátteret, ami biztosítja szükség esetén a megfelelő ellátást a csecsemő és az édesanya számára. Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott a kórház minden dolgozójának azért is, hogy a tavasz óta tartó járványhelyzetben helytállnak és óvják, védik, gyógyítják a fehérváriakat és Fejér megyeieket.

Az átadáson dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormány családbarát pályázatáért és azért, hogy biztosították a fejlesztés megvalósításához szükséges forrást. Ugyancsak megköszönte a kivitelezők, a tervezők munkáját.

Köszönő szavakkal illette Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos több évtizedes fehérvári tevékenységét és a nagyszabású fejlesztés szakmai irányítását is, valamint Dr. Csernavölgyi István korábbi és Dr. Bucsi László jelenlegi főigazgatót, hogy kórházvezetőként segítették a fejlesztés megvalósítását.

Dr. Hagymásy László főorvos, a szülészet- nőgyógyászati osztály vezetője kiemelte, hogy a mostani fejlesztés tovább segíti a természetes szülés gyakorlati megvalósítását és a családközpontú szülészeti, újszülötti és koraszülötti ellátást.

Szólt az egynapos sebészeti ellátás fontosságáról is, kiemelve, hogy nagyon sok laparoszkópos műtétet végeznek az osztályon, ezen műtétek mintegy 60%-át ennek keretében tudják elvégezni. A főorvos felidézte, hogy mintegy 20 éve dolgoznak már a családközpontú szülészeti elvek szerint. Hosszú évek óta a Szent György Kórház újszülött osztályán 24 órán át lehet együtt a baba és anyukája az úgynevezett rooming-in ellátásnak köszönhetően, ahol igény szerinti a szoptatás, az újszülöttet önállóan gondozhatja édesanyja. Ebben mind a csecsemő és újszülött nővérek, mind pedig a szülésznők is támogatják, segítik őket. A főorvos örömét fejezte ki, hogy már 35 orvos dolgozik az osztályon és közöttük sok a fiatal: ez is jelzi, hogy az új orvosgeneráció számára is vonzó az a szakmai munka, amit a Szent György Kórházban végeznek. Dr. Hagymásy László elmondta, hogy 2019-ben 2614 újszülött látta meg a napvilágot a Szent György Kórházban. Történelmi távlatot adva a családbarát szülészetnek, szólt a korábbi „dehumanizált” szülészeti ellátásról is, ahol az édesanyák közös szülőszobákban hozták világra gyermeküket.

A kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-dunántúli Térségi Igazgatósága részéről Lőrincz Krisztina idézte fel a projekt születésének kezdeteit és a megvalósulás időszakát. Elmondta, hogy a 2018-ban kezdődött projekt eredményeként az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti osztálya jött létre, ami a jövő elvárásai felé mutat irányt.

Az ünnepségen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatósági tanácsnoka, valamint Spányi Antal megyéspüspök is, aki megáldotta a megújult szülészet-nőgyógyászati osztályt.

KÖSZÖNJÜK, KÁSLER ÚR! ❤️❤️❤️

Forrás: Magyarország Kormánya https://www.facebook.com/kormanyzat/posts/4554204104652274
https://www.szekesfehervar.hu/elkeszult-a-szent-gyorgy-korhaz-szuleszeti-osztalyanak-teljes-felujitasa

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó