"Oktatásegészségügyezők" - Figyelem!

Már zajlik a betegellátás a Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában. A régi épület pedig 21 milliárd forintból épp megújul!

"Oktatásegészségügyezők" - Figyelem!

A második építési fázisban egy új központi épület létesül a kórház udvarán, a kivitelezést a Grabarics Kft. végzi el.

Már zajlik a betegellátás a Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
Mi épül?Grabarics Kft.Budai Irgalmasrendi KórházBudapestkórházfejlesztésegészségügyegészségügyi fejlesztés
Már zajlik a betegellátás a Budai Irgalmasrendi Kórház új épületszárnyában
MTI2020.10.09. 11:25 -Almási Krisztina

A második építési fázisban egy új központi épület létesül a kórház udvarán, a kivitelezést a Grabarics Kft. végzi el.
Befejeződött a költözés a Budai Irgalmasrendi Kórház új, Vidra utcai épületszárnyába, amelyet tavasszal, az intézmény beruházásának első ütemében adtak át, a fejlesztést a Grabarics Kft. végezte el. A modern létesítményben már zajlik a betegellátás, több kórházi részleg a végleges helyére került.

A kórházi beruházás első üteme 2017 novemberében kezdődött el. A munkálatok ideje alatt a régi épületben mindvégig működött az összes fekvőbetegosztály és járóbeteg-szakrendelés.

Az első ütemben egy különálló, modern létesítmény jött létre, a jelenlegi, második fázis részeként pedig a régi ingatlan udvarára kerül egy új központi épület, miközben a régiben nem állt le a gyógyítás. Az újabb ütem kivitelezési munkálatait szintén a Grabarics Kft. végzi.

A belgyógyászat, a sebészet, az urológia és a fül-orr-gégészet már az első szakaszban felépült új szárnyban működik.

Az első ütem a Betegápoló Irgalmasrend saját beruházásaként valósult meg, míg az udvaron készülő új központi szárny kivitelezését, valamint a műemlék épület felújítását, korszerűsítését állami támogatásból fedezik. A második fázis befejezése 2022 végére várható.
Évente 350 ezer beteget fogad az intézmény
A Budai Irgalmasrendi Kórházat 1806-ban alapították. Létrejötte óta az intézmény az ország minden részéről fogad pácienseket. Évente mintegy 350 ezer betegtalálkozás történik a létesítményben, amelynek 40 szakrendelésén 120 orvos és 450 főnyi szakszemélyzet dolgozik.

Az egészségügyi intézmény bővítése alkalmából leleplezték a Betegápoló Irgalmasrendet alapító, portugál származású Istenes Szent János szobrát csütörtökön Budapesten. Az alkotást Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész készítette.
Istenes Szent János (1495-1550) 44 éves korában megtért, ezt követően beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult embereket gondozott. Boldoggá 1630-ban, szentté 1690-ben avatták.

A második ütemet már az új épület befejezése előtt elkezdte a Grabarics Kft., ennek során a neogót stílusú műemléképület felújítása, korszerűsítése zajlik. Az 1900-as évek elején létrehozott, díszes épület teljes homlokzat-, tetőhéjazat- és tetőszerkezet-felújítást kap. A munkák során a mai modern technológiák beépítése mellett igyekeznek megtartani az eredeti építészeti stílusjegyeket.
A második ütem nem csupán a meglévő műemléki tömb felújítását tartalmazza: a régi épület udvarán egy új központi épületet is építenek. Az ott álló korábbi épületet már lebontották. A több mint 100 éves műemléképület új építésű szomszédjának stílusa figyelembe veszi majd a régi által hordozott stílusjegyeket
A Budai Irgalmasrendi Kórház a honlapján található információk szerint 214 éve, 1806-ban történt alapítása óta szolgálja a betegek gyógyulását.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/04/uj-epuletszarnnyal-bovult-buda-tobb-mint-200-eves-korhaza
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/mar-zajlik-a-betegellatas-a-budai-irgalmasrendi-korhaz-uj-epuletszarnyaban Magyar Építők 🇭🇺👍

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó