Az EU-hoz képest Magyarországon nincs pedagógushiány!

„oktatásegészségügyezők” – újra figyelem!

Az EU-hoz képest Magyarországon nincs pedagógushiány!

Megnéztük, hogy a legnépszerűbb képzési formákban (óvoda, alapfokú, középfokú és felsőoktatás) hány gyerekre/diákra jut egy pedagógus Magyarországon és mennyi az EU-átlag. Minél kevesebb diákra jut egy tanár, annál jobb a tanárellátottság. Előrevetítve: jól állunk.

Rétvári Bence korábban az OECD országokkal vetette össze Magyarországot oktatási kiadások tekintetében, de azt is megmutatta, hogy míg Magyarországon egy pedagógusra 12 gyerek jut, addig az OECD országokban átlagban 14.

Mi most az Eurostat adatait vizualizáltuk, amely az ISCED 2011 besorolási rendszer alapján dolgozik, így egységes rendszert biztosít a nemzetközi statisztikákhoz, de országonként is értelmezhető. Óvoda esetében az ED02-es kategóriát, alapfokú oktatás esetében az ED1-es és ED2-es kategóriák átlagát, középfokú esetében az ED3-as kategóriát, felsőoktatás esetében pedig az ED6-8 kategóriát vettük figyelembe. ISCED terminológiájában az ED2 alsó középfokot jelent, amely a mi 5-8. évfolyamunknak felel meg.

Látható, hogy az óvoda, az alapfokú oktatás és a felsőoktatás esetében Magyarországon kevesebb diák jut egy tanárra, mint az EU-átlag, azaz jobb a pedagógus ellátottságunk, mint a libernyákok által felmagasztalt EU-ban. Egyedül a középfokú oktatás esetében van egy kis elmaradásunk.

Ez azt jelenti, hogy máshol sincs több tanár, mindenhol legalább ilyen hiány van pedagógusokból. De ha píszík akarunk lenni és nem akarunk megsérteni egy sok országból álló szövetséget, akkor természetesen nincs pedagógushiány, minden rendben működik az EU-ban, és még Romániában is kolbászból van a kerítés. Ja, de akkor Magyarországon is! Sőt, itt még inkább!

Végezetül egy kis szemelvény a német oktatásról:
https://www.tiktok.com/@sarvari_peter/video/6851853146881346821
https://www.tiktok.com/@sarvari_peter/video/6852278394508414213

Hivatkozás:
https://szamokadatok.hu/Post/1978/Hazankban_nott_legjobban_az_oktatasi_kiadasok_aranya_az_OECD-ben
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/educ_uoe_perp04/default/table?lang=en
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Classification_of_Education

Címkék: Európai Unió  Oktatás 

Kapcsolódó