Vállalkozások: kiszámíthatóság és növekvő termelékenység

A polgári kormányzás 10 éve – 24. rész

Vállalkozások: kiszámíthatóság és növekvő termelékenység

A Nézőpont Intézet elemzésének utolsó fejezetéhez értünk (További eredmények és megvalósítás alatt álló programok), ahol nem térünk ki minden részletre, inkább szemezgetünk.

Kiszámíthatósága a vállalkozások számára:
„A kiszámíthatóság terén a vállalkozások számára számos pozitív fejlemény történt az elmúlt tíz évben, melyek alapja az ország 2010 utáni politikai és gazdasági stabilitása volt. Szintén kedvező fejlemény, hogy olyan fontos kódexek újultak meg, mint 2012-ben a Munka Törvénykönyve (1) és a Büntető Törvénykönyv (2), vagy 2013-ban a Polgári Törvénykönyv (3). A vállalatok számára szintén meghatározó adószabályok a fő vonalakban állandóak maradtak, bevezették az egykulcsos adót (4), európai szinten a legalacsonyabbra csökkentették a társasági adót (5), és bevezették az azóta rendkívül népszerűvé váló kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) (6). Az Innovációs és Technológiai Minisztérium „A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030” (7) című anyagában azonban rámutatott, hogy európai uniós és más nemzetközi összehasonlítások szerint „Magyarországon egyes szabályozások minősége és hatékonysága tekintetében elmaradás mutatkozik”, illetve a „magyar kis- és középvállalkozások a szabályozást kiszámíthatatlanabbnak, a jövőt kockázatosabbnak ítélik meg, mint a nagyvállalatok.” Az ITM ezért célul tűzte ki a vállalkozásók számára fontos jogi környezet kialakítását.”

Kiegészítve:
A K&H elemzése szerint a KKV szektor bizalmi indexe már évek óta növekvő trendet mutat (8). Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai kkv-kra, ugyanis határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány ideje alatt – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. Az index jelenleg 12 ponton áll, ami nem jelent érdemi változást a koronavírus időszak előtti várakozásokhoz képest.

Egy cég termelékenysége az (árbevétel + pénzügyi műveletek + készlet növekedése – anyagi és vállalkozói költségek – amortizáció – tőke költség) valamint az átlagos létszám hányadosából számítható ki (9). 2010 és 2017 között 130,7%-kal nőtt a vállalataink termelékenysége, a V4-é 110,8%-kal, az EU-é pedig 112,2%-kal. Ezzel a V4-ek 96%-án állunk, azonban még sok teendőnk van, hogy az EU hatékonyságának 44,4%-át kitevő értéken javítsunk (7, 10).

Részletek:
1. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200001.tv
2. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200100.tv
3. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300005.tv
4. https://szamokadatok.hu/Post/1808/Baloldali_hazugsagok_a_median_jovedelemrol_es_a_tobbkulcsos_adorol_Az_egykulcsos_adoval_is_tobbet_fizet_az_aki_tobbet_keres
5. https://szamokadatok.hu/Post/176/Tarsasagi_ado
6. https://www.vallalkozas-okosan.hu/kisadozo_vallalkozasok_teteles_adoja
7. https://www.kormany.hu/download/6/f7/b1000/KKV_Strategia.pdf
8. https://uzletem.hu/vallalkozo/meglepoen-pozitivak-a-hazai-kkv-k-varakozasai-
9. https://effectsys.hu/termelekenyseg/
10. https://novekedes.hu/hirek/uj-kkv-fejlesztesi-strategiat-jelentett-be-a-kormany

Forrás:
https://nezopont.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve-1.pdf
Előző rész:
https://szamokadatok.hu/Post/1956/A_nemzeti_konzultaciok

Címkék: Gazdaság 

Kapcsolódó