Magyarország gazdasága sokszínű és egyben egyedi

Az „összeszerelőüzemezők” figyelmébe – 1. rész

Magyarország gazdasága sokszínű és egyben egyedi

A Gazdasági Összetettség Mutató (Economic Complexity Index - ECI) az egyes országok gazdaságának sokszínűségét és egyediségét méri. Magyarország ezen a ranglistán az előkelő 10. helyet foglalja el.

Máshogy fogalmazva a mutató az országok gazdaságának világkereskedelmi beágyazottságát és az előállított termékek egyediségét jellemzi. A világkereskedelmi beágyazottságot az mutatja, hogy mennyire sokszínű egy ország exportjának termékpalettája, míg a termékek egyediségét az jelzi, hogy hány további ország képes még a termékek előállítására.
Ez a mutató nem a Momentum és a DK frigyéből született szörnyszülötthöz hasonlatos, hanem a Harvard Egyetemen alkották meg, számításához az ENSZ COMTRADE adatbázisából származnak az adatok.

Magyarország gazdasága a tizedik helyezett ebben a képzeletbeli versenyben. Leginkább húzóágazatok az autógyártás, informatika, telekommunikáció, mezőgazdaság, elektronikai eszközök, gyógyszeripar, turizmus, szállítmányozás.
Megelőz minket többek között Japán, Svájc, Németország, Csehország, Ausztria, de magunk mögé utasítjuk az Egyesült Államokat, Olaszországot, Franciaországot, Kínát, Lengyelországot, Törökországot, Norvégiát, Kanadát, és még további százvalahány országot.

Az „összeszerelőüzemező” tucatértelmiségieknek üzenjük: a gazdaság nem a CEU gender szakjától működik, nem is érzékenyített menedzserek végeláthatatlan meetingjeinek sokaságától, nem is a libernyákok tudálékosságától, sőt nem is a fogalmatlan és fizetett O1G-zők sivalkodásától. Továbbá, nem a balliberális hírportálok (lásd HVG) torzításaitól lesz még inkább versenyképes. A gazdaság a munkától és a szaktudástól lesz sokszínű és más értelemben egyedi, ugyanígy munka és szaktudás szükséges az eladható termék előállításához.

Napjainkban folyó ipari változások keretéül az Ipar 4.0 szolgál, amely elnevezésében a negyedik ipari forradalomra utal, ahol egyre nagyobb szerepet kap az informatika és az automatizálás. Egy ilyen gyárban a gépek egymással kommunikálnak (M2M) és az automatikus döntésekben egyre inkább mesterséges intelligencia (AI) algoritmusok vesznek részt BigData alapokon. A széleskörű elterjedése évtizedekig tartó folyamat, tehát máról holnapra senkinek sem fogják a gépek elvenni a munkáját, csak a feladatkörök alakulnak át fokozatosan. A Skynet pedig továbbra is utópia marad.

Ezzel együtt folyik a szakképzésünk és oktatásunk felkészítése arra, hogy a magas szaktudás mellett alkalmazkodó és az új dolgok iránt nyitott szakembereket képezzünk.

Forrás:
https://www.mnb.hu/letoltes/hausmann-robert-stabilan-az-elmezonyben-osszetettseg-mint-a-jovo-sikereinek-alapja.pdf
https://www.visualcapitalist.com/countries-ranked-by-their-economic-complexity/
https://atlas.cid.harvard.edu/rankings
https://atlas.cid.harvard.edu/explore/?year=2018&country=102
https://hvg.hu/kkv/20180205_ipar_4_0_export_multik_termeles_ipar_4_ipari_forradalom_digitalizacio_strategiai_megallapodas
https://www.i40platform.hu/
https://novekedes.hu/ipar-4-0
https://www.ipar4.hu/
http://industry4.hu/hu/ipar4
https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1007%3Aaz-ipar40-a-bmszc-be-is-bekoltozott&catid=10&Itemid=166
https://itcafe.hu/hir/ibm_felmeres_uj_technologiak_ipar.html

Címkék: Gazdaság  Külföld 

Kapcsolódó