Közszolgáltatások, közigazgatás

A polgári kormányzás 10 éve – 22. rész

Közszolgáltatások, közigazgatás

A közszolgáltatásokról is írt pár sort a Nézőpont Intézet:
„A közszolgáltatások minősége is javult a kormányprogramnak megfelelően, az Európai Életminőség Felmérés felmérése alapján 2012 és 2016 között minden érintett közszolgáltatás minőségének megítélése javult.”

Kiegészítve:
Az említett felmérés valójában a 2011 és 2016 közötti minőségi javulást mérte le (1). A grafikonon feltüntettük a 2011-es és a 2016-os magyar helyzet (kék és sárga oszlopok) mellett az EU átlagokat is (szürke és zöld jelek). Minden vizsgált közszolgáltatás esetében javulás látszik, sőt több tekintetben az EU-átlag feletti értékre javítottunk. Ez az emberek véleménye, az EU mérte fel, szóval még a liberálisok is elhihetik.

A közigazgatásra áttérve:
„A szaktudást ismét megkövetelik a közigazgatásban, visszaállították a korábban megszűntetett közigazgatási alapvizsgát (2) az egységes szakmai tudás és kompetenciák mérésének ellenőrzésére. Létrehozták a Magyar Közigazgatási Intézetet és Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (3), és a közigazgatásbeli elhivatottság erősítése céljából Magyar Közigazgatási Ösztöndíj-Programot (4) hirdettek, és új közszolgálati életpálya-modellt alakítottak ki.”

Kiegészítve:
A 2020-as évi ösztöndíjprogram is meghirdetésre került, amelynek nyertesei 7 havi belföldi és 3 havi külföldi szakmai gyakorlaton vesznek részt. Az adó és járulékmentes ösztöndíj összege havi 250 ezer forint.

Az NKE-n antikorrupciós témában hét kutatás valósult meg. Mint ismeretes a polgári kormányzás felderíti és küzd a korrupció ellen, míg a baloldal azzal a korrupcióval gyanúsítja a jobboldalt, amelyet valójában a baloldal követ(ett) el (7).
A közszolgálati életpálya-modell (8) kompetenciák, képzések, eredmények mentén valósul meg, azonban a közszolgálati, közigazgatási, közalkalmazotti bérek növelésre szorulnak.

Részletek:
1. https://www.eurofound.europa.eu/hu/eqls2016#7
2. https://kti.uni-nke.hu/kozigazgatasi-vizsgak/kozigazgatasi-alapvizsga/tananyag-es-kovetelmenyrendszer
3. https://www.uni-nke.hu/
4. https://osztondijprogram.kormany.hu/
5. https://pestisracok.hu/meghirdette-az-idei-kozigazgatasi-osztondijpalyazatot-a-miniszterelnokseg/
6. https://mandiner.hu/cikk/20200916_a_korrupcio_megelozeset_celzo_kutatasok_es_kepzesek_folynak_az_nke_n
7. https://szamokadatok.hu/Post/1866/Korrupcioellenes_intezkedesek_es_egy_kis_emlekezteto
8. https://bmprojektek.kormany.hu/uj-kozszolgalati-eletpalya
Forrás:
https://nezopont.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve-1.pdf
Előző rész:
https://szamokadatok.hu/Post/1889/A_nemzeti_vagyon_visszaszerzese

Címkék: Fejlődés 

Kapcsolódó