Orbán Viktor Donald Trumpot támogatja és szurkol Donald Trump újraválasztásáért

Így vagyunk ezzel mi is! #MAGA! Donald J. Trump

Orbán Viktor Donald Trumpot támogatja és szurkol Donald Trump újraválasztásáért

Orbán Viktor Donald Trumppal egyeztetett. A józanul gondolkodó politikusok összetartanak, hiszen

Orbán Viktor múlt hét péntek reggeli rádióinterjújában beszámolt arról is, hogy előző nap, csütörtök este éppen a konyhában volt, amikor felhívta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, akivel hosszabban beszéltek a járványügyi védekezésről, az elnökválasztásról és még számos amerikai–magyar együttműködési kérdésről. Mint mondta, a „mai politika kollegiális, beszélünk egymással, akár kisebb társaságban is, nemcsak a nagykövetek vagy jegyzékváltás útján”.

Elmondása szerint az amerikai elnök kifejezetten szoros, majdnem baráti viszonyt ápol a kelet-európai országok vezetőivel. „Ugyanígy vagyunk a német kancellárral is” – mondta Orbán Viktor, aki megemlítette azt is, szurkol Donald Trump újraválasztásáért, mert amit az elnök csinál, az jó ennek a térségnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Donald Trump olyan dolgot vitt véghez, amiért Nobel-békedíjat osztanak.

Szijjártó Péter Washingtonból jelentkezett be Facebook-oldalán, a videóban kifejtette, hogy az Egyesült Államok segítségével Izrael békemegállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Szijjártó szerint Trump olyan dolgot vitt véghez, hogy azért Nobel-békedíjat érdemelne:

Donald Trump olyan megállapodást hozott tető alá, amit nem sokan gondoltak volna. Az ilyen teljesítményekért szoktak Nobel-békedíjat adni.

Két olyan megállapodást írtak alá, amely teljesen új fejezetet nyithat, a háborúzás, a terrorizmus helyét átveheti a béke. Ez – mint kiemelte – azért is fontos, mert a Közel-Kelet biztonsága befolyásolja Európa biztonsági helyzetét is.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó. Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump is őszintén, világosan beszél víziójáról, a politikai korrektség, a képmutatás egyikőjükre sem jellemző, ez pedig megteremti a kiváló együttműködés lehetőségét. Továbbá mindketten határozottan fellépnek az illegális migrációval szemben, hasonlóan gondolkodnak a keresztény közösségek védelméről, a családok támogatásáról, továbbá világpolitikai kérdésekben is egyetértenek – mondta még Szijjártó.

A külügyminiszter útja során megállapodást írtak alá a legnagyobb magánkézben lévő, tőzsdén lévő űrkutatási cég és a magyar kormány között is.

Energiakérdésekről Szijjártó Péter azt mondta: Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shellel egy hosszútávú gázvásárlási konstrukcióról. Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy minél több forrásból és minél több útvonalon tudjon földgázt beszerezni.

Szijjártó Péter találkozott továbbá David Cornsteinnel, aki budapesti nagykövetként befejezi tevékenységét, novemberben visszatér az Egyesült Államokba. Ennek kapcsán a miniszter azt is elmondta, hogy javaslata szerint - amit Orbán Viktor el is fogadott - Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felelős miniszteri biztosa lehet Magyarország következő washingtoni nagykövete.

Forrás:
https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-trumppal-egyeztetett-8650545/
https://mfor.hu/cikkek/makro/szijjarto-peter-szerint-trump-nobel-bekedijat-erdemelne.html

Címkék: Politika 

Kapcsolódó