Átadták a 2,4 milliárd forint állami forrásból felújított Brenner János Hittudományi Főiskola épületét szerdán Győrben

Átadták a 2,4 milliárd forint állami forrásból felújított Brenner János Hittudományi Főiskola épületét szerdán Győrben

Gyurcsányék egész biztosan egy fillért sem költöttek volna egy egyházi tanintézményre (egyikre sem), inkább csak elvonták volna a pénzt, mint ahogyan azt tették 8 éven keresztül. Ezzel szemben ma más a helyzet, és mindenre jut elegendő forrás, figyelem, és szakember.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében azt emelte ki, hogy egy olyan, a történelmi múltból itt maradt épületet mentettek meg, amely a 21. század nevelését és oktatását szolgálja kispapok és civilek számára.

Az épületről az első írásos emlék a 14. századból maradt fenn, ami „óriási dolog egy város életében” – mondta, hozzátéve, ha az egyház, a településvezetők és a kormány összefog, akkor fantasztikus dolgokat tud megvalósítani.
Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavasszal a győri Káptalandombot – ahol a hittudományi főiskola is található – nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

A múlt és a név kötelez – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Káptalandombon őrzik Szent László hermáját, a Mátyás király könyvtárához tartozó Corvinát, de tiszteletet ébreszt boldog Apor Vilmos és a vértanú szerzetes, Brenner János emléke is.
Kitért arra is, hogy sokan úgy gondolják, „az egyházaink poros intézmények, amelyek a múltban úgy ahogy működtek”, ugyanakkor ahogy a múltban, úgy most is mind az oktatás, a nevelés és a kultúra területén is értékeket mentenek és teremtenek újat.

A Brenner János Hittudományi Főiskolán 29 kispap tanul a győri, a szombathelyi és a kaposvári egyházmegyékből, valamint környékbeli szerzetesnövendékek. Emellett a győri egyházmegyéből 57 civil, a szombathelyi egyházmegyéből pedig 44 civil tanul teológiát – mondta.
Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemrég újraválasztott elnöke arról beszélt, hogy a kispapok és a főiskola hallgatói már méltó, a mai körülményeknek megfelelő környezetben tanulhatnak. Mindent, amit beépítettek az épületbe, nem luxus, de a mai igényeknek megfelelő – fogalmazott.
Kitért arra is, hogy a papnevelés az egyház életében mindig fontos helyet foglalt el, mert ők azok, akik a jövő egyházát és az evangelizáció jövőjét biztosították és biztosítják a jövőben is.

Horváth Zoltán Barna projektmenedzser elmondta, hogy 2018 év elején indult egy energetikai korszerűsítéssel a fejlesztés, akkor a fűtéskorszerűsítés és a padlásszigetelés készült el; 2018 novemberében kezdődött a 3100 négyzetméter alapterületű épület teljes körű felújítása, amely részeként egyebek mellett felújították a homlokzatot és a belső tereket, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a csatorna- és a villanyhálózatot. A zárószakaszban a Mosoni-Duna partján elhelyezkedő épület árvízvédelmi kerítését újítják meg.
A Brenner János Hittudományi Főiskola felújítása része annak a 7,7 milliárd forintos felújítási programnak,
amelyben a győri egyházmegyében a főiskola épülete mellett további négy oktatási intézmény épületét újítják meg, emellett restaurálják a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső terét, felújítják a tatai Szent Kereszt felmagasztalása templomot és szintén e beruházási program részeként alakították ki a Káptalandombon augusztus 14-én átadott zarándokszállásokat.

Emlékeztető: Gyurcsányék 2010 előtt a felsőoktatástól is mindig csak elvették a pénzt: a felsőoktatási dolgozóktól elvettek egy havi bért, eladósították az egyetemeket és teljesen fizetőssé akarták tenni a felsőoktatást.
A kormány stabilizálta az egyetemek és főiskolák működését, segíti őket a fejlesztésekben, a felsőoktatási dolgozók bérét pedig 2016 óta több lépcsőben emelte.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/atadtak-a-felujitott-brenner-janos-hittudomanyi-foiskola-epuletet-8641137/
https://demokrata.hu/magyarorszag/gyurcsanyek-csak-elvettek-a-felsooktatastol-110493/

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó