A koronavírus-járvány sem törte meg a CSOK népszerűségét! 466 milliárd forint 148 ezer magyar családnak

Az otthonteremtés és a családalapítás minden fiatal házaspár számára elérhető, és valósi segítséget nyújt

A koronavírus-járvány sem törte meg a CSOK népszerűségét! 466 milliárd forint 148 ezer magyar családnak

Töretlen a csok népszerűsége, a kifizetések a koronavírus-járvány ellenére megduplázódtak. Az idei első fél évben családi otthonteremtési kedvezmény (csok) formájában több mint 63 milliárd forinttal támogatta az állam a családokat - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tájékoztatása szerint 2020 első fél évében felpörögtek a csok-kifizetések: míg 2020. január 1. és 2020. június 30-a között 63,2 milliárd forintot, addig tavaly ugyanebben az időszakban ennek az összegnek a felét, mindössze 31,9 milliárd forintot fizetett ki erre az államkassza.

A Magyar Államkincstár kifizetési adataiból egyértelműen kiolvasható, hogy még a veszélyhelyzet ideje alatt is éltek a csok kínálta kedvező lehetőséggel a családok, és folyamatosan intézték az igénybevételéhez szükséges ügyeket - mondta.

A csok jelentős segítség az otthonteremtésben, ezzel a kormány 2020. július 31-ig több mint 148 ezer családot támogatott 466 milliárd forinttal - húzta alá az államtitkár.

A csok mellett a kormány számos - a családokat és a fiatalokat támogató - intézkedéseinek is betudható az, hogy sikerült demográfiai fordulatot elérni - emelte ki Tállai András, emlékeztetve arra, hogy 2020 első fél évében a születések száma 5,5 százalékkal több volt, mint az előző évben.

Már több mint ötéves a csok, amelyet új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekeik után a házastársak, az élettársak és az egyedülálló szülők, valamint a gyermeket vállaló házaspárok is igényelhetik - emlékeztetett az államtitkár.

A magyar családi otthonteremtési rendszer egyedülálló abban is, hogy a kormány biztosította kedvezményrendszer folyamatosan bővül - mondta az államtitkár. A tavaly július 1-én debütált falusi csok hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen azon túl, hogy július végéig közel 13 ezer család otthonteremtését segítette, hozzájárult kilencszáz olyan kistelepülés népességének a növekedéséhez is, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt - tette hozzá.

A falusi csok használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésére és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel tanyán, birtokközponton vagy preferált kistelepüléseken. Három gyermek után már akár 10 millió forint állami támogatás is járhat - ismertette Tállai András.

Mivel számokkal dolgozunk, ezért a támogatás sikerességét is számokban mutatjuk ki:

Közel 5 százalékkal több gyermek jött világra eddig idén, mint 2019 azonos időszakában!

• 2020 január-júliusában 52 825 gyermek született, ami 2488 újszülöttel több, mint a tavalyi adat. Közel 5 százalékkal magasabb ez a szám, mint 2019 első hét hónapjában.
• A gyermekvállalási kedv (TTA) 1,44-ről 1,53-ra nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.
• Az év első 7 hónapjában negyedével mérséklődött a természetes fogyás. (Köszönthetően a halálozások jelentős csökkenésének, valamint a születések érezhető emelkedésének.)"

Köszönjük a kormány családtámogató intézkedéseit!
"Minden magyar gyermek, újabb őrhely" /Orbán Viktor/
❤️🤍💚

🇭🇺 Családtámogatás, teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
🇭🇺 Videó: https://www.facebook.com/szamokadatok/videos/556505975240465
https://szamokadatok.hu/Post/1777/Minden_gyerek_egyenlo_eselyekkel_kezdheti_a_tanevet

Forrás:
https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-koronavirus-jarvany-sem-torte-meg-a-csok-nepszeruseget
https://szamokadatok.hu/Post/1764/Kozel_5_szazalekkal_tobb_gyermek_jott_vilagra_eddig_iden_mint_2019_azonos_idoszakaban

Címkék: Család  Megélhetés 

Kapcsolódó