Modern városok: kétmilliárdos szakképzési fejlesztés valósult meg Tatabányán

Tükröt állítunk a baloldal elé: ők hagyták leromlani az oktatást és az egészségügyet, az Orbán-kormány újjáépíti azt!

Modern városok: kétmilliárdos szakképzési fejlesztés valósult meg Tatabányán

Tatabányán átadták az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakképzési központját, amelyet 2,4 milliárd forintos beruházással a volt városi kollégium leromlott épületének felújításával alakítottak ki.

A szakképzési centrum alkalmas arra, hogy a vállalatoknál folyó gyakorlati képzést modern eszközparkkal egészítse ki a gépészet, a közlekedésgépészet, a vegyészet, az informatika, az elektronika területén, továbbá tizenkét szakképesítést nyújtó oktatásban – ismertette Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) polgármester.

Elmondta: az intézmény hasznát elsősorban a tatabányai és környékbeli fiatalok és felnőtt munkavállalók élvezhetik. A laborokban vállalati oktatókat is képezhetnek, amivel a duális képzés személyi feltételeinek kialakításához járulnak hozzá.

A centrum két korábban önálló iskola, a Bánki Donát Ipari Szakközépiskola és a Péch Antal Műszaki Szakképző Iskola és Gimnázium összevonásából jött létre. Az itt tanulók létszáma eléri a 850-et. A beruházás 2,4 milliárd forintból valósult meg a Modern városok program keretében, ebből közel félmilliárd forintot eszközfejlesztésre fordítottak.

„Tatabányán a helyi politikában közmegegyezés tárgya, hogy kiemelt területnek tekintjük az oktatás fejlesztését. A Modern városok program keretében a kormány együttműködési megállapodást kötött az önkormányzattal egy oktatásfejlesztési program kidolgozásáról” – mondta Schmidt Csaba, az új intézmény kancellárja, a város korábbi polgármestere.

A közelítőleg 11 milliárd forintból megvalósuló tatabányai oktatásfejlesztési program része az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá fejlesztése, a duális képzés bevezetése, a most átadott a szakképző központ kialakítása, valamint a száz éves bányakórház gimnáziummá alakítása is a katolikus egyház közreműködésével.

Új laboratóriumokkal várja diákjait a Bánki Donát-Péch Antal Technikum
Modern Városok Program - Tatabánya

A Kormány 100 %-os, 2.3 milliárd forint értékű finanszírozásával befejeződött az egykori középfokú kollégium szakképzési központtá történő átalakítása. Az új pneumatikai-, elektronikai-, robotikai- és vegyészeti laboratóriumok kialakítására mintegy 500 millió forintot fordítottunk.

Úgy látszik, hogy a történelem kereke is felgyorsult és tíz évenként ismétli önmagát, így a Tatai-medencében is szembe kell néznünk az aktuális gazdasági válságokkal. A bányászat 30 évvel ezelőtti összeomlását követően sikeresen indítottuk el Tatabánya gazdaságszerkezetének átalakítását. A 2000-es távol-keleti krízist követően az elektronikai vállalkozások mellé autóipari, gépgyártó és orvostechnológiai eszközöket előállító vállalkozásokat telepítettünk le. A 2008-as gazdasági válságot követően egyre nagyobb figyelmet szenteltünk a nagy hozzáadott értéket előállító beruházók megnyerésére.

A következő évtizedben gyökeresen át fog alakulni az ipar, egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás, a hagyományos gépjárműgyártás mellé pedig felzárkózik az elektromos gépjárművek előállítása. Ebben a versenyben csak akkor maradhatunk talpon, ha kiváló elméleti és gyakorlati tudással rendelkező munkavállalók lépnek be a munka világába. Ebben fog nagy segítséget nyújtani a most átadott technikum.

📌 Forrás, további képek:
https://www.facebook.com/tataimedenceert/posts/3227530043995276
https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/08/28/modern-varosok-ketmilliardos-szakkepzesi-fejlesztes-valosult-meg-tatabanyan
https://www.kemma.hu/galeria/atadtak-tatabanya-legmodernebb-iskolajat/

Címkék: Oktatás 

Kapcsolódó