A magyar gazdaság visszaesése kisebb az EU-s átlagnál

A magyar gazdaság visszaesése kisebb az EU-s átlagnál

Kijöttek a 2020 második negyedéves EU-s gazdasági adatok. Előző év azonos időszakához viszonyítva Magyarország GDP-je 13,5%-kal esett a második negyedévben, ami kedvezőbb az EU-átlagnál (14,1%). Az Eurozóna ennél még nagyobb visszaesést produkált: 15%-ot.

Ami bíztató, hogy míg a 2009-es gazdasági válság mélypontján a balliberálisok Magyarország GDP-jét 8%-kal csökkentették, addig az EU átlag visszaesés 6%-on megállt. Most pedig jobbak vagyunk az átlagnál.

Magyarország gazdasága nyitott, ami azt jelenti, hogy erős külkereskedelemmel rendelkezik. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kereskedelmi partnerek gazdaságának hektikussága jelentősen kihat a magyar gazdaságra is. Ennek fényében még inkább bíztató számokat látunk.

Igazán érdekes a harmadik negyedéves szám lesz. Tekintve a munkahelymegőrző, munkahelyteremtő intézkedéseket, adókedvezményeket, gazdaságélénkítő lépéseket, bizakodóak lehetünk.

Lehetne persze az előző negyedévhez viszonyítani a számokat, azonban az nem ad reális képet. Március közepén állt le az élet nálunk, valahol pedig két héttel előtte. Az még az első negyedév. Tehát sok helyen már korábban elkezdett beesni a gazdaság. Q2-ben nagyjából ugyanúgy jött ki a vírusból mindenki, illetve akik előbb kezdték, azok sokszor előbb is lazítottak. Ha a Q1-hez néznénk a számokat, akkor a beeséshez viszonyított beesés torz képet mutatna, mintha a teljes beesést nézzük az egy évvel korábbihoz képest.

Vannak olyan államok, amelyek nem vezettek be szigorú korlátozásokat a gazdaságvédelem miatt. Cserébe többen meghaltak, de a legszerencsétlenebbek, pl. Svédország még 8,3%-os visszaesést is produkált. Aztán rosszul járt Spanyolország (22,1%), Franciaország (19%), Olaszország (17%). Ausztria kb. ugyanúgy áll, mint mi (13,3%). Németország gazdasága mindössze 11,7%-ot gyengült, ami a magyar export szempontjából jó hír.

Forrás:
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10545332/2-14082020-AP-EN.pdf/7f30c3cf-b2c9-98ad-3451-17fed0230b57
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qpt001.html
http://osszkep.hu/2017/03/magyarorszag-a-vilag-egyik-legnyitottabb-orszaga/

Címkék: Európai Unió  Gazdaság 

Kapcsolódó