30%-kal nőtt a szakképzésben oktatók bére! Most mi lesz?

"Oktatásegészségügyezők" figyelem!

30%-kal nőtt a szakképzésben oktatók bére! Most mi lesz?

A szakképzésben oktatók bére átlagosan nettó 80 ezer forinttal nőtt. Átlagosan 30 százalékos a béremelés az ágazatban dolgozó 32 ezer szakembernél. Ehhez a kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosított.

📌 Az általános pedagógusi béremelésről ebben a cikkünkben írtunk: https://szamokadatok.hu/Post/1632/Retvari_Megerkezett_az_emelt_ber_a_pedagogusok_szamlajara

Először kapják kézhez emelt fizetésüket a szakképzésben oktatók, átlagosan 80 ezres a növekmény

A kormány célja, hogy jobb, rugalmasabb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek egyik fontos feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. A júliustól érvényes, átlagosan 30 százalékos béremelés nyomán augusztus elején kapja meg először magasabb fizetését az ágazatban dolgozó 32 ezer szakember, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.
Közleményük szerint a magyar fiatalok a vállalkozások igényeihez igazodó készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerülhetnek ki a megerősített szakképzési rendszerből, így tisztességes munkával versenyképes jövedelemhez juthatnak.

Kiemelték: a gazdaságvédelmi intézkedések részeként és a fiatalok foglalkoztatásának további bővítése érdekében az ősszel kezdődő tanévben rugalmasabb, gyakorlatiasabb szakképzési rendszer várja a diákokat. A kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosít az oktatók 2020 júliusától érvényes, átlagosan 30 százalékos béremeléséhez.

Az intézkedésekkel teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer jön létre. A változások kedvező hatása lesz, hogy a pályakezdő fiatalok a magasabb fizetés miatt a szakképzésben helyezkednek el. A béremelés erősíti a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot is – írták.

Mivel az intézményvezetők látnak rá közvetlenül a munkavégzés minőségére, teljesítményalapú differenciálás alapján ők dönthették el, hogy kinek mekkora emelés jár. Döntéseiket a Szakképzési Innovációs Tanács munkacsoportja által összeállított oktatói értékelési rendszer támogatta. A munkáltató által megajánlott új bért országos átlagban az érintettek elsöprő többsége, a szakképzési centrumokban dolgozók mintegy 97 százaléka fogadta el – tette hozzá az ITM.

„A magyar oktatás rendszerében hasonló mértékű, minősítéshez kötött béremelésre még nem volt példa. A kimagaslóan teljesítő oktatók akár 60-70 százalékkal többet kereshetnek, az átlagos bérnövekmény meghaladja a 80 ezer forintot. A megújuló szakképzésben a szeptemberben induló tanévtől a diákok is többletjuttatást kapnak az újonnan bevezetett ösztöndíjak formájában” – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára a szaktárca közleményében.

Forrás: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200806_eloszor_kapjak_kezhez_emelt_fizetesuket_a_szakkepzesben_oktatok_atlagosan_80_ezres_a_novekmeny

Címkék: Megélhetés  Oktatás 

Kapcsolódó