A választás után a liberális ellenzék megpróbálja destabilizálni Fehéroroszországot

A módszereket 6 éve Kijevben begyakorolták

A választás után a liberális ellenzék megpróbálja destabilizálni Fehéroroszországot

Ha valaki azt hiszi, hogy a volt szovjet tagköztársaságokban nincsenek ugyanazok a balliberális erők, melyek szerte a világok káoszt, anarchiát szülnek, és beteges eszméket propagálnak, akkor az téved.

Fehéroroszországban választás volt, mely választáson nagy fölénnyel győzött a hatalomban lévő elnök, Lukasenko. Az, hogy Lukasenko milyen elnök, milyenek a fehérorosz törvények, milyenek az elnök módszerei azon lehet hosszasan vitatkozni, egy viszont tény: a posztszovjet térségben Fehéroroszország az egyetlen olyan ország, amely meg tudta őrizni és tovább tudta fejleszteni az iparát és a mezőgazdaságát. Az ország gazdasági problémáit nagy mértékben fokozzák a "nyugati, demokratikus szankciók", azaz a gazdasági korlátozások, a külső nyomásgyakorlás, mellyel "Európa utolsó diktátorát", ahogy egyesek fogalmaznak, megpróbálják ellehetetleníteni, az országot pedig térdre kényszeríteni, ezek ugyanazok az erők, melyeknek Orbán Viktorral és Magyarországgal is problémájuk van. Ennek az oka olyan egyszerű, mint egy faék: Lukasenko is, mint ahogyan Orbán Viktor, vagy Putyin, vagy Trump, és még sok másik elnök illetve ország, független külpolitikát folytatnak, a döntéseiket nem egyeztetik a "gazdag nagybácsival"

A választás lezárult, a cikkünk írásának időpontjában hivatalos eredmények még nincsenek, de az exit pollok alapján Lukasenko fölényes, 75-80%-os győzelmet aratott.

Az ellenzék már hetekkel a választás előtt hamis közvélemény-kutatásokat terjesztett, azt hazudták, hogy az elnöknek 3%-os a támogatottsága, ezzel megalapozva a hangulatot csekély szavazótáboruknál a bukás utáni forrongáshoz. Júliusban USA új konzult küld Minszkbe több évnyi diplomáciai szünet után Jeffrey Giauque személyében. Véletlen lenne? Pont a választások előtt két héttel? A nemrég elfogott 32 orosz zsoldoskatonáról a Fehérorosz hatóságok azt állították, hogy terrorcselekményeket akartak elkövetni, közben kiderült, hogy egy ukrán cég felhívására indultak Törökországba, Minszkben csak átszálltak volna másik repülőgépre, ekkora fogták el őket a hatóságok. Az egész akciót az ukránok tervelték ki, hogy megrontsák Moszkva és Minszk kapcsolatát.

A választás órákkal ezelőtt lezárult, hivatalos eredmény még nincs, de az ellenzék már utcára küldte híveit. Minszkben kődobálás, a rendőrökkel való összecsapások és rendbontások sorozata következett és tart jelenleg is, melyet a rendőrök kellő mértékkel hárítottak, könnygázt, és hanggránátokat alkalmaztak, több, rendőrökre támadó személyt előállítottak. Lukasenko nem lesz olyan gyáva, mint Janukovics volt, ő rendet fog tenni a városban. Elnököt szavazófülkében kell választani, és nem az utcán köveket dobálva.

Az ellenzéki TV csatodna (Dozsgy, azaz "eső") online közvetíti az eseményeket, a kommentátorai felfokozott hangulatban vannak, kétértelműen fogalmaznak, polgári elégedetlenségre, elhúzódó tüntetésekre, blokádra szólítanak fel, mindezt nem kevés külföldi pénzzel a zsebükben. A választás még ki sem hirdetett eredményét hamisnak nevezik, és azt nem ismerik el. A tüntetőket támadásra biztatják, arra kérik, hogy ne féljenek, ezzel kőkeményen beavatkoznak a választási rendszerbe, gyakorlatilag irányítják a tüntetést. A beszélgetések hátterében ugyanaz a néhány képkocka forog ismétlődve, a rendőri intézkedéseket mutatják, de az azt megelőző kődobálást, rendőrök elleni atrocitásokat nem.

A választás ott is pontosan ugyanúgy működik, mint Magyarországon: hamisítani nem lehet, mivel minden egyes választási bizottságban minden elnökjelölt emberei jelen vannak, az urnát együtt pecsételik le, együtt bontják ki, a szavazatokat közösen számolják, az eredményekről szóló jegyzőkönyvet minden tag kézjegyével hitelesíti és aláírja. A jegyzőkönyveket pedig ugyancsak az összes jelölt megbízott emberei jelenlétében összesítik és ebből lesz a végeredmény. A hivatalos eredmény részeben ezért is érkezik késéssel, mivel egyes ellenzéki bizottsági tagok egyszerűen megtagadják a jegyzőkönyvek aláírását, ezzel is időt húzva, ezzel is teret adva a "hamisított eredmény" közbeszédnek, mondván, hogy azért nem közlik még az adatokat, mert most hamisítják azokat meg.

Kíváncsian várjuk a 444, az index, a hvg, a 24.hu és a népszava tudósítását a Belorusz eseményekről. Szerencsére a mi szerkesztőségünkben van orosz nyelvet is beszélő munkatárs, ezért nem okoz nekünk problémát az információ gyűjtése első kézből.

Forrás: Youtube élő közvetítés https://www.youtube.com/watch?v=Vpc8QXYZMao
https://by.usembassy.gov/embassy/minsk/charge-d-affaires/
https://24.hu/kulfold/2020/07/30/terror-zsoldos-orosz-feheroroszorszag/
https://mandiner.hu/cikk/20200810_orszagos_tiltakozasok_feheroroszorszagban

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó