Terv szerint halad a MOL Campus építése

Terv szerint halad a MOL Campus építése

Az új MOL-székház Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe.

Ütemterv szerint épül a MOL Campus, a MOL-csoport új székháza - derült ki a kivitelező cég sajtóközleményéből. A közlemény szerint a Market Építő Zrt. a kivitelezési projekt 10%-os készültségi szintjénél jár jelenleg. A MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Budapart-Kopaszi-gát látképébe, és Budapest egyik ikonikus épületévé válhat.

Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése a cél, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot.

A MOL Campus mintegy 86 000 négyzetméter alapterületű lesz, és 2500 munkavállaló számára biztosít munkavégzési lehetőséget. Az új irodaház kivitelezése 2019 szeptemberében kezdődött el, és azóta számos munkafolyamot végeztek el az építési területen.

Ennek során 2020. februárig elkészült a teljes földmunka és a torony épületrész cölöpalapja, valamint a 4400 köbméter betont magába foglaló alaplemeze. A teljes munkagödörben elkészült a szivárgó réteg és elindultak a magasfödém és a felszerkezet építési munkái is.

Már ekkor látható volt mind az öt toronydaru, melyek közül az egyik 176 méter magas lesz a későbbiek során.

A nyomvonalak 80%-os készültségnél járnak
Március közepén elkészült a teljes alaplemez, miközben 5000 köbméter betont öntöttek a födémekbe. A leendő épület melletti közműépítés véghajrájában volt, a nyomvonalak 80%-a kiépült, majd ehhez csatlakozott két darab 75 köbméteres csapadéktároló tartály kialakítása is.

Mindeközben a felvonulási területen az alvállalkozói létszám növekedésével párhuzamosan bővült a konténerváros is, ami jelenleg a főváros egyik legnagyobb építőipari organizációs helyszíne a több mint 180 konténeregységével.

Áprilisban és májusban a pódium épületrészen elkészült a négy pinceszint közül a legalsó kettő teljes szerkezetépítése, míg a -2. szint felett is több ütemben zajlik a födémépítés.

A torony épületrésznél elkezdődött a földszint feletti feszített födém kivitelezése. Mindezek mellett folyamatban van a szerkezetépítés felgyorsítására is szolgáló, közel 200 tonnányi kúszózsalurendszer kiszállítása és építése a területen. A talajszondázás, illetve annak összekötése teljesen elkészült. A legalsó pinceszinten megkezdődtek a szakági építések, a falazási, szigetelési, valamint az épületvillamossági és gépészeti munkák.

Egyedülálló kihívásokkal néznek szembe a szakemberek
Az új székház várhatóan 2022-ben készül el, azonban a BIM épületinformációs rendszernek köszönhetően már most látszik néhány érdekes adata, ilyen például többek között, hogy:

közel 5 500 homlokzati elem kerül az épületre,
több mint 594 000 kg súlyú acél szerkezete lesz,
a szakemberek több mint 57 200 m3 vasbetont dolgoznak be,
több mint 18 500 energiatakarékos lámpát szerelnek fel,
továbbá 25 367 m2 álmennyezetet fognak megépíteni,
csaknem 53 000 m2 padlóburkolatra lesz szükség,
valamint 1 739 darab belső ajtó található majd az épületben.
A projekt számos olyan építőipari kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem.

A munkafolyamatok a koronavírus helyzet miatt sem álltak le, fokozott egészségvédelmi előírások betartásával, rendszeres ellenőrzések mellett folyamatos a kivitelezés.

Miért fontos a MOL sikere? Egyszerű: a MOL magyar vállalat, a MOL sikere a magyar gazdaság motorja.

A régió legnagyobb vállalata a lengyel olajipari cég, a PKN Orlen, amely 20 százalékos emelkedéssel 22 milliárd euró árbevételt ért el. A második az árbevételét 17 százalékkal 16 milliárd euróra növelő csehországi Skoda Auto. A harmadik helyen áll a magyar Mol, 13,3 milliárd eurós árbevétellel, ami 16 százalékos emelkedés.

Azért tartjuk fontosnak erről is írni, mert a baloldali média ismét csak mellébeszél, mindenről írtak, csak a lényegről nem.

Sokaknak a MOL csak annyit jelent, hogy ilyen benzinkút is van Magyarországon, azonban a MOL ennél sokkal több. A MOL egy stratégiai vállalat, Magyarország büszkesége.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 26 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével több mint 30 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 80 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 9 országában.

A baloldal elherdálta és eladta a többi stratégiai vállalat mellet a MOL-t is, A cég magyar tulajdonhányada 2010-ben 15,6%, külföldi: 84,4%.volt. 2019-re a MOL több, mint 65%-a a magyar állam és magyar befektetők tulajdonába került.
Az ide vonatkozó információ: https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/szuverenitas-es-protekcionizmus-5718221/

Szeptemberben letették a MOL 1,2 milliárd euróból épülő poliol komplexumának alapkövét Tiszaújvárosban. Mára a beruházás meghaladta a 30%-os készültséget.

2021-ben kezdi meg működését, és 200 embernek ad majd munkát a MOL tiszaújvárosi poliol komplexuma.
Az 1,2 milliárd euróból megvalósuló projekt a MOL eddigi legnagyobb organikus beruházása.
A kivitelezésért felelős német thyssenkrupp Industrial Solutionsnek köszönhetően a gyár az elérhető legmodernebb technológiával üzemel.A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A MOL számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a MOL-csoport pénzügyi eredményéhez (EBITDA-hoz). A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják. A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

A beruházással a MOL-csoport a régiós vegyipar egyik legfontosabb szereplőjévé lép elő, hiszen a MOL lesz az egyetlen vállalat Közép-Kelet-Európában, amely a nyersolaj kitermeléstől a poliol előállításáig a teljes értékláncot felöleli.” – mondta Hernádi Zsolt. - „2021 után pedig az üzem jelentősen javítja Tiszaújváros vegyipari pozícióját, az itt meghonosított szakértelem és az új gyártási infrastruktúra további befektetőket csábíthat a térségbe.”A MOL-csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre.

Az alábbi videó a konkrét beruházásról szól, a MOL Youtube csatornáján pedig további érdekes videókat láthattok, pl. a 96 méter hosszú kolonna közúti szállításáról.
https://www.youtube.com/watch?v=myfnPF3x3fg

Mi, a Számok szerkesztői, kizárólag MOL üzemanyagot használunk, ezzel is hozzájárulva Hazánk sikeréhez. Az index.hu-t támogató Shell.t nagy ívben elkerüljük.

Forrás: https://molgroup.info/
A képen a már épülő MOL Székház látványterve látható

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/terv-szerint-halad-a-mol-campus-epitesevel-a-market
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/a-mol-lett-a-regio-harmadik-legnagyobb-vallalata.html

Címkék: Budapest  Fejlődés 

Kapcsolódó