Otthonvédelmi akcióterv, devizahitelesek megsegítése

A polgári kormányzás 10 éve - 14. rész

Otthonvédelmi akcióterv, devizahitelesek megsegítése

Szociális biztonság témakörét a Nézőpont Intézet a következőképpen vezeti be:
„A Nemzeti Együttműködés Programjában a szociális biztonság területén belül egyre hangsúlyosabbá vált a családpolitika, ugyanakkor számos más dimenzió is figyelmet kapott. A 2010-es kormányváltást követően a legfontosabb és egyben a legsürgetőbb programpont a hitel- és lakbéradósok fedél alatt tartása volt. A szociális létbiztonság hosszútávú biztosítása érdekében fontos lépést jelentett a sok baj forrását jelentő devizahitelek 2010-es beszüntetése. Az otthonvédelmi akcióterv keretén belül 2012-ben létrehozták a Nemzeti Eszközkezelőprogramot, amely 7 év alatt 36 ezer családot mentett meg, és lehetővé tette a bankok által korábban elvett lakások kedvezményes visszavásárlását. Ugyanezen akció keretén belül 2014-ben megtörtént a devizaalapú jelzáloghitelek forintra váltása, a nem jelzálog hiteleké pedig 2015-ben.”

Kiegészítésképpen:
2003-ban a balliberális Medgyessy-kormány megszüntette a kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket (1). Korlátozták, majd megszüntették az adókedvezményt, szűkítették a hitelplafont, csökkentették a kamattámogatást, vagyis eltörölték a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők sokba vannak az államnak. Azaz maradtak az elégtelen monetáris politikából adódó magas kamatozású forint alapú lakáshitelek. A Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok zöld utat adtak a devizahiteleknek.

Deviza alapú hitel megnevezés pontosabb lenne, mert nem devizában történt a felvétel és a törlesztés sem, csak az elszámolás, de a köztudatba így épült be. A deviza alapú hitelhez így nem kellett volna deviza.

A törlesztés (2) az aktuális devizaárfolyamon történt, azaz az árfolyamváltozás komoly kockázatot jelentett mind a felvevőnek, mind pedig a banknak. A banknak azonban csak jelentett volna, ugyanis un. 1-3 hónapos swap ügyletekkel fedezték a hiteleket, amelyekkel a banki kockázatot minimalizáltak.

Fx-swap során a magyar bank forintot adott a külföldi banknak devizáért cserébe. Előre megállapodtak, hogy néhány hónap múlva milyen árfolyamon fogják visszacserélni. A végén mindenki megfizeti a másik kamatát, majd visszacserélték.

A magyar bank a swap ügylet lezárultával megkapta a kamatot, mintha a jegybankba tette volna a forintot (azaz alapkamatot), de a rendelkezésre álló devizát újra ki tudta hitelezni, azaz dupla hasznot könyvelt el.

Abban az időben irgalmatlan magas volt a jegybanki alapkamat (8-10%, most 0,6%), tehát hitelt csak ennél magasabb kamatra tudott adni a bank, ami nonszensz. Azaz a bank inkább megfizette a frank 1%-os kamatát, és kihitelezte a jegybanki alapkamat alatt pár százalékkal forintban számolva az összeget.

Ha nem száll el az árfolyam, akkor mindenki jól járt volna. De elszállt, mint a kismadár. A veszélyre egyébként többször figyelmeztetett az EU és az akkori PSZÁF is.

Sokszor felvetik, hogy miért csak az egyösszegű visszaváltást engedélyezte az állam. Azért, mert a visszaváltásig 160-ról 240 forintra emelkedett a svájci frank árfolyama. Minden maradék törlesztőrészlet visszaváltását nem bírta volna ki a bankrendszer.

Akik elveszítették otthonukat, azok lehetőséget kaptak a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. jóvoltából, hogy kedvezményesen visszavásárolhassák otthonukat, amellyel több mint 30 ezer család élt.

A maradék hitel forintosításra került (4) megadott árfolyamon és alacsony kamaton. Ezzel 2015-re kivezetésre kerültek a deviza alapú hitelek (5).

Számos helyen olvasható az a marhaság, hogy a forint alapú lakáshitelek ugyanúgy bedőltek, mint a deviza alapúak. Ezt a Portfolio (6) cáfolja, ugyanis a bedőlt deviza alapú lakáshitelek aránya legalább 2x akkora, mint a forint alapúaké. És akkor még nem beszéltünk a szabadfelhasználású deviza vs. forint hitelekről.

Részletek:
1. https://2010-2014.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jelentes-a-devizahitelesek-helyzeterol
2. https://bit.ly/2BVm8Zw
3. https://szamokadatok.hu/Post/1142/155_000_bajba_jutott_devizahitelest_mentett_meg_Magyarorszag_Kormanya
4. https://bankmonitor.hu/cikk/itt-vannak-a-forintositas-szabalyai/
5. https://szamokadatok.hu/Post/165/A_DEVIZACSAPDA
6. https://www.portfolio.hu/bank/20130216/hatbol-egy-lakossagi-hitel-bedolt-magyarorszagon-179838

Forrás:
https://nezopontintezet.hu/wp-content/uploads/2020/05/A-polgári-kormányzás-tíz-éve.pdf

Előző rész:
https://szamokadatok.hu/Post/1586/Egeszsegugyi_kiadasok_alakulasa

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó