Vannak akik beszélnek CT-ről, és vannak, akik átadják a soron következőt

Vannak akik beszélnek CT-ről, és vannak, akik átadják a soron következőt

Emlékezzünk! Karácsony Gergely azt ígérte a kampányban, hogy minden kerületben lesz CT, eltelt 9 hónap, se CT, se pénz. Karácsonyék még Februárban 10 milliárd forintot kaptak a kormánytól egészségügyi fejlesztésekre. Azóta síri csend övezi ennek a pénznek a sorsát. Fejlesztéseket az egészségügyben nem hajtanak végre, de még csak nem is terveznek, egyetlen pályázatot sem írtak ki.

A 10 milliárdról ebben a cikkben írtunk: https://szamokadatok.hu/Post/1156/Karacsonyek_hazudnak_a_Soros-penzrol
https://szamokadatok.hu/Post/400/5_ev_alatt_50_milliard_a_budapestiek_egeszsegeert

10 milliárd forint az jelenleg 75 darab CT berendezést jelent, tehát Karácsony Gergely ha akarta volna, akkor minden kerületben már három is üzemelhetne. Ennyit a populista baloldali politikusról, de most lássuk, mit tesz közben a kormány:

🧡 A vírus okozta elváltozást is kimutató CT-t adtak át Pécsett

A koronavírus-fertőzésre jellemző elváltozásokat is kimutatni képes képalkotó diagnosztikai berendezést adtak át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában pénteken. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az eseményen elmondta: a koronavírus-járvány elleni védekezési alapból 133 millió forintért vásárolt és az egyetem orvosi képalkotó klinikájának Rákóczi úti telephelyén üzembe helyezett komputertomográf (CT) akár már a laboratóriumi teszteket megelőzve is felfedi az orvosok előtt a vírus okozta tüdőelváltozást, segíti a betegség nyomon követését a kezelés és a kontrollvizsgálatok során.

– Használatával választ kaphatunk olyan kérdésekre, amelyekre más képalkotó diagnosztikai eszközökkel, például röntgen- vagy ultrahangkészülékkel nem – mutatott rá.

Magyarország megnyerte a koronavírus elleni első csatát, megfékezte a járvány első hullámát, és más országokkal ellentétben el tudta kerülni a tömeges megbetegedéseket – mondta, hozzátéve, hogy bár a magyar védekezés számít az egyik legsikeresebbnek Európában, a veszély nem múlt el, szakértők szerint fel kell készülni a járvány második, őszi hullámára.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a felkészülés nem lehetne eredményes megfelelő orvosi eszközök, felszerelések nélkül, ezért a klinikai központ új CT-je jelentős előrelépés a koronavírus elleni küzdelemben. Hozzáfűzte, a berendezésnek óriási jelentősége van más elváltozások, köztük daganatos betegségek korai felismerésében, továbbá tüdőszűrő-vizsgálatok elvégzésében is.

Schanda Tamás kitért rá: a pécsi egyetem klinikai központja a Dél-Dunántúl klinikai szintű betegellátó intézménye, Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, számos területen nemcsak régiós, hanem országos feladatokból is kiveszi a részét. A központ éves osztályos betegszáma több mint százezer, a járóbeteg-szakellátásban egymilliót meghaladó esetet lát el, a gyógyítás mellett kutató és oktató tevékenységet is végez.

Miseta Attila orvosprofesszor, a PTE rektora köszönetet mondott a koronavírus-járvány elleni védekezésben áldozatos munkát végző egyetemi dolgozóknak, egyben reményét fejezte ki, hogy a vírusra fél vagy egy év múlva már csak mint rossz emlékre fogunk visszagondolni. Úgy vélte, ha megtartjuk az előírásokat, kellő fegyelemmel követjük az utasításokat, továbbra sem lesznek nagyon komoly problémák.

Kiemelte, hogy az orvostudomány rohamléptékkel fejlődik, a 7-10 évvel ezelőtt vásárolt műszerek már amortizálódtak, cseréjük szükségessé válik. Ennek a folyamatnak egyik eleme az új CT vásárlása, amelyet a közeljövőben egy másik beszerzése követ.

Sebestyén Andor, a klinikai központ elnöke hangsúlyozta: az egyetem nem állhat meg a fejlesztésekkel, mert az a célja, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsa a régió lakosságának. Jelezte, már a döntéshozók előtt van a klinikai központ Rákóczi és Rét utcai telephelyének reorganizációját, klinikák modernizációját is tartalmazó fejlesztési koncepció.

Végezetül a "tükör"
https://szamokadatok.hu/Post/61/CT_es_MR
2010-hez képest ma kétszer annyit CT és MR berendezés működik Magyarországon, szakember is van hozzá, és sokkal több vizsgálatot is végeznek ezekkel a gépekkel.

"Amikor 2010-ben elkezdtük gyűjteni a képalkotó diagnosztikai eszközökkel kapcsolatos adatokat, országszerte 73 CT-berendezés és 30 MR-berendezés működött. Amikor 2019. november 21-én, múlt csütörtökön Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy Budapesten 27 CT-berendezés van, akkor még 124 CT és 76 MR, azaz összesen 200 nagydiagnosztikai eszköz működött az országban, de éppen aznap kapta meg engedélyét a 201. és 202. berendezés. És már ismert, hogy hol kezdi meg működését januárban a 203."

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/a-virus-okozta-elvaltozast-is-kimuto-ct-t-adtak-at-pecsett-8451456/

Címkék: Egészségügy 

Kapcsolódó