A KSH valós számokat közöl – a bérekről is - 2. rész

A KSH valós számokat közöl – a bérekről is - 2. rész

Az előző részben (1) a KSH bérstatisztikáival foglalkoztunk. Most folytatjuk.

Mellár Tamás – a neoliberális közgazdaság rabja – szerint a KSH által kimutatott számoknál lassabb a bérnövekedés (2), ami mindössze az ő véleménye. A Napi cikke megemlíti továbbá, hogy a KSH az öt főnél nagyobb vállalkozásokat veszi figyelembe, azaz kimaradnak a mikro- és kisvállalkozások, ahol szerintük lassabb a bérnövekedés. A (kettős)Mérce hasonló okosságokat közöl (3), sőt problémaként veti fel, hogy 1,7 millió dolgozó adatait nem számolja a KSH.

A fenti állításokkal a következő a problémák merülnek fel:

1. Ahogy azt a Mérce is helyesen írta, nem öt főnél nagyobb, hanem legalább öt fős vállalkozások adatait dolgozzák fel a KSH-nál.

2. A kereseti és létszám statisztika (4) alapja valóban 2019-től a legalább 5 fős vállalkozások NAV-tól származó adatokkal. A probléma mindössze annyi, hogy 2018-ig minden legalább 50 fős vállalkozás adatait figyelembe vették, de a 5-49 fős vállalkozásokat reprezentatív módon képviseltették csak a statisztikákban (5). Magyarul 2019-től sokkal pontosabb havi számokat közöl a KSH, ami a függetlenobjektív sajtó figyelmét „véletlenül” elkerülte, sőt pont az ellenkezőjét sugallják.

3. A Napi szövegezése arra utal, hogy a mikro- és kisvállalkozások mind kimaradnak a statisztikából. Ez azért hazugság, mert alapértelmezés szerint 9 főig beszélünk mikrovállalkozásról, 49 főig kisvállalkozásról (6), amelyet még a nettó árbevétel és a mérlegfőösszeg árnyal. Magyarul a mikrovállalkozások egy része marad ki, és elenyésző számú kisvállalkozás.

4. 1 fős mikrovállalkozásból 508.289 volt 2018-ban (nem meglepő módon ugyanennyi dolgozóval), 2-9 fős mikrovállalkozásban 583.094-en dolgoztak. Úgy 6-700.000 ember dolgozhat max 4 fős mikrovállalkozásban (7). Tehát nagyrészt egyszemélyes vállalkozásokról beszélünk, és ide a rozsdás bökőt, hogy ezek is családi vagy baráti társulások nagyrészt. Ugye senki sem akarja ezeket a vállalkozásokat komolyan statisztikázni? Maradjunk annyiban, hogy legtöbbjük igencsak jól él (1).

5. Problémaként vetik fel, hogy 1,7 millió ember adatait nem számolja a KSH. Igen, mert egyrészt nem számolja a maximum 4 fős mikrovállalkozásokat a fenti okok miatt. A statisztika teljes munkaidőre vonatkozik, de 243 ezren részmunkaidőben dolgoznak (8). Nagyon fontos, hogy az alkalmazásban állókra vonatkozik a statisztika, csak el kell olvasni a táblázat fejlécét. Tehát nem foglalkoztatottakra (9) vonatkozik, hanem a teljes munkaidős alkalmazottakra. Foglalkoztatott az, aki a vizsgált héten legalább 1 óra jövedelmet biztosító munkát végzett. Nem alkalmazott, de foglalkoztatott. Azaz lehet, hogy közmunkás, alkalmi munkás, feketén dolgozik, maszekol valahol, bedolgozik, külföldön dolgozik, a börtönben krumplit pucol, stb. Kit érdekel!?! Vásárol, ÁFÁ-t fizet. Érthető ugye, hogy miért a fogyasztást adóztatják magasabb ÁFÁ-val és nem a munkabért terhelik agyon?

Minden szám, statisztika és módszer kerek, főleg 2019-től.

Aki még most sem hiszi, hogy folyamatos és jelentős az emberek bevételnövekedése az nézze meg a kiskereskedelmi forgalom volumenváltozását (10, 11). Ez is hamisítja a KSH, mi? Nevetséges.

A probléma mindössze annyi, hogy Gyurcsány és sleppje kiabálja azt, hogy a KSH hazudik (12). A valóság ezzel szemben az, hogy pont ők kozmetikázták a gazdasági adatokat regnálásuk alatt, illetve készítettek olyan jelentéseket saját hatáskörben, amelyet a KSH-nak kellett volna (13). Jó kommunista, illetve liberális szokás szerint olyan tettekkel vádolják ellenfeleiket, amelyet pont ők követtek el. Nem is számítottunk másra.

Hivatkozások:
1. https://szamokadatok.hu/Post/1516/A_KSH_valos_szamokat_kozol_a_berekrol_is_1resz
2. https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mellar_harmadannyival_nonek_a_berek_mint_amit_a_ksh_kozol.676485.html
3. https://merce.hu/2019/12/18/a-ksh-17-millio-embert-kihagy-az-atlagber-szamitasakor-es-ezt-hivatalos-levelben-ismerte-el/
4. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qli001.html
5. https://www.ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz21.html
6. http://www.audit.labtech.hu/node/107
7. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qta005.html
8. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf008.html
9. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf002.html
10. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/kis/kis1812.html
11. https://szamokadatok.hu/Post/1563/Tobbet_vasarolunk_mint_az_EU_tobbi_tagorszaganak_lakosai
12. https://www.facebook.com/dk365/posts/2621016281322103
13. https://hvg.hu/velemeny/20100607_ksh_belyo_mellar

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó