A környezettudatosság jegyében újul meg a Fazekas Mihály Gimnázium épülete

Debrecen 2030 Program

Debrecennek nincs 160 milliárd forintja állampapírban a fiókban, ennek ellenére folyamatosak körszerűsítik a középületeket a zöldebb jövő, az élhetőbb város és környezete érdekében.

Korszerű és környezettudatos – ezek jegyében újul meg a Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épülete. Az energetikai korszerűsítés részeként hőszivattyús rendszert kapott az iskola, kicserélték a nyílászárókat, a szigetelés után pedig napelemeket is felszerelnek majd. A beruházás a Debrecen 2030 részeként 255 millió forintból valósul meg.

Tavasszal kezdődött a Fazekas Mihály Gimnázium egyik épületének energetikai felújítása. A régi ablakokat újakra cserélték, és elkezdték kiépíteni a geotermikus energiával működő hőszivattyús rendszert. Jelenleg a hőszigetelést végzik, később pedig napelemeket is felszerelnek majd.

Papp László polgármester azt mondta: Debrecenben az oktatás stratégiai ágazat, az elmúlt öt évben 30 oktatási és nevelési intézményt újított fel a város.

- Több mint 7 milliárd forintot költött a város az elmúlt öt esztendőben a városban működő oktatási intézmények fejlesztésére. Ezek egy része energetikai felújítás volt, hasonlóan az itt látható fejlesztése, másik része pedig külső, belső felújítás, részben kombinálva energetikai fejlesztéssel - emelte ki Papp László.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy a gimnázium az országos és a vidéki iskolák rangsorában is előkelő helyen szerepel.

- Abszolút megérdemli ez az iskola a teljesítményével, azzal, amit a tanári kar és a gyerekek itt kihoznak magukból, hogy ne csak mint szellemi műhely legyen kivételes, hanem lassan az infrastruktúrát is olyan szinte hozzuk, amit az ország egyik legjobb gimnáziuma megérdemel - emelte ki Kósa Lajos.

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte: a kormány a jövő évi költségvetésben csaknem 80 milliárd forintot szán az oktatásra, mivel fontos, hogy képzett szakemberek kerüljenek ki az iskolákból. Emellett felhívta a figyelmet a klímavédelemre is.

- Nem beszélni kell a veszélyhelyzetről, hanem cselekedni kell, a cselekvésnek pedig egy fontos része, hogy környezetbarát, energiatakarékos rendszerek működnek a közintézményekben - hangsúlyozta Pósán László.

A beruházást a Debrecen 2030 program részeként 255 millió forintból valósítják meg. A korszerűsítés várhatóan ősz elejére készül el.

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/a-kornyezettudatossag-jegyeben-ujul-meg-a-fazekas-mihaly-gimnazium-epulete/2020/07/22/
https://www.facebook.com/debrecenvarosa

Címkék: Videók 

Kapcsolódó