Egyedülálló neoreneszánsz kastély újult meg Pest megyében 4.5 milliárd forintból

Köszönjük, Tiborcz István! (videóval!)

Egyedülálló neoreneszánsz kastély újult meg Pest megyében 4.5 milliárd forintból

Videó: https://youtu.be/-pX5g9-lwoQ

Az életveszélyessé vált 132 éves turai kastély megújult kívül belül, a környezete zöldebb lett, fákat ültettek és egy gyönyörű parkoz hoztak létre a környezetében. A kastély évtizedekig állt kihasználatlanul, romos állapotban, az épület annyira leromlott, hogy ha most nem újítják fel, talán már visszafordíthatatlanná vált volna a helyzet. Az épületet bárki megvehette volna, hiszen ugyancsak évtizedekig keresték a megfelelő befektetőt, aki hajlandó nem kevés pénzt áldozni a kastély megmentésére, de mind hiába: sem a baloldal, sem a baloldali "oligarchák" nem foglalkoztak ennek a műemléki védelem alatt álló, 1886-ban épült kastélynak a megmntésével.

Aztán jött Tiborcz István, aki amúgy vállalkozó, magyar emberek százainak ha nem ezreinek ad munkát és biztos megélhetést, sok millió adót fizet a költségvetésbe, a pénzét idehaza fekteti be, és itthon hoz létre új munkahelyeket, és mellette még a nemzeti vagyonunk megóvására is időt meg pénzt fordít. De van neki a baloldal szempontjából egy nagy hiányossága: Tiborcz István Orbán Viktor veje.

Ez az aprócska tény elegendő volt ahhoz, hogy az index, a 444, a hvg, a 24.hu és a többi álhírgyártó propagandagyár nagyjából 2 éven keresztül heti rendszerességgel leírja, hogy "a zorbán veje szállodát épít közpénzből és ellopja a kastélyt"
Ebből persze egy szó sem igaz, hiszen a kastélyt a vállalkozó megvette, a felújítást saját pénzből és hitelből valósította meg. Ugyanezt megtehette volna BÁRKI - csak nem tették, mert "nekik az, hogy magyar nem jelent semmit"

🇭🇺 Ezúton köszönjük Tiborcz Istvánnak, hogy megmentette a nemzeti örökségünk egyik jelképét, a műemléki védelem alatt álló, 1886-ban épült turai Schossberger-kastélyt! 🇭🇺

Egyedülálló neoreneszánsz kastély újult meg Pest megyében

Az életveszélyessé vált 132 éves turai kastély tetője nagy kihívásnak bizonyult, végül teljesen újjá kellett építeni. A legapróbb részletekig újjászületett a 19. századi külső.

Négy és fél milliárd forintból újult meg az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott és életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély. A projekt kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-nek számolt be a részletekről.

Csodás szállodaként él tovább az egykor düledező Turay Kastély (VIDEÓ+ GALÉRIA)

Teljes körű, külső és belső felújítást követően az eredeti pompáját visszanyerve megnyitotta a kapuit a BOTANIQ Turai Kastély. Az épületet gyakorlatilag az utolsó órában sikerült megmenteni a teljes enyészettől, annyira leromlott állapotba került a korábbi évtizedekben. Az 1883-ban épült, neoreneszánsz stílusú kastély műemléki rekonstrukciója minden apró részletre kiterjedt, így például a tetőfelújításhoz használt palalemezeket ugyanabból a palabányából szerezték be, mint az eredeti építkezésen. A felújítást követően új funkciókkal bővült a kastély, amely 19 vendégszobával, 10 és fél hektáron elterülő ősfás parkkal, 470 négyzetméteres terasszal és hangulatos, külső és belső medencével rendelkező wellness részleggel várja vendégeit. A felújított épületet és kastélyparkot elsőként a turai lakosoknak mutatták meg a hétvégén a hatalmas érdeklődés mellett megrendezett bejáráson.

Megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a BOTANIQ Turai Kastély. Az épület a több évig tartó teljes körű, külső és belső felújítást követően szállodaként és rendezvényhelyszínként várja látogatóit. A felújított épületet és kastélyparkot elsőként a turai lakosoknak mutatták meg a hétvégén hatalmas érdeklődés mellett megrendezett, több turnusos bejáráson, amelyen több mint 400 fő vett részt. „A település gazdasága és turizmusa szempontjából is jelentős a megvalósult beruházás, hiszen mintegy 30-35 fő, jellemzően környékbeli számára biztosít majd állandó munkahelyet, rendezvények esetében pedig további 5-15 fő dolgozhat időszakosan a kastélyban. Emellett minél több helyi beszállítóval és partnerrel szeretnénk együttműködni, a gasztronómia és a rendezvényszervezés területén” – mondja Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel divíziójának vezetője. Hozzátette: a rendezvényhelyszín és szálloda a nemzetközi szállodaipari gyakorlatnak megfelelően egy soft opening periódussal, azaz valamelyest szűkített szolgáltatáspalettával kezdi meg a működést.

Az 1883-ban, neoreneszánsz stílusban épült kastély jelentősen leromlott állapota, illetve tagoltsága számos kihívás elé állította a szakembereket. A 30 hónapig tartó felújítási munkálatok során a tetőszerkezetet födémig visszabontották – majd egy koporsófödém felépítését követően új tetőt húztak az épület fölé, miközben a 20, összeomlás szélén álló kéményt is tégláról téglára építették újra. Az épület jellegzetes, természetes palával fedett tetőszerkezete teljes egészében az eredeti állapotát tükrözi, köszönhető ez részben annak, hogy az új tető fedőelemei is ugyanabból a palabányából származnak, ahonnan a kastély építésekor is hozatták az építőanyagot. A rekonstrukció kritikus elemét képezte a felázás elleni védekezés, mivel a munkálatok megkezdésekor az épület alagsorában másfél méteres víz állt, amely a 6-8 réteg romos aljzatbeton rétegen keresztül szivárgott be az épületbe.

A teljes megújulási folyamat fontos részét képezték továbbá a restaurációs munkálatok, amelyek fő célja az volt, hogy a kastély korhű módon nyerje vissza az eredeti pompáját. Az egykoron gyönyörű, süttői, illetve sóskúti mészkőből készült korlátok, boltívek mindegyike felújításra vagy teljes újjáépítésre szorult a megfelelő karbantartás hiánya, valamint a természeti elemek okozta viszontagságok miatt. Az idő vasfoga nem kímélte a kastély falain található gyönyörű díszítő festést sem: a helyenként teljesen tönkrement díszítő elemeket közel 5 hónapig tartó folyamatos munka árán sikerült helyreállítani a turai kastélyban, aminek köszönhetően immáron az eredeti állapotú motívumok csodálhatók meg. Érdekesség, hogy a kastélyban található falfestményeket anno az a Scholtz Róbert festette, aki az Operaház díszítőfestését is készítette.

A felújítás során a műemléki helyreállítások mellett kiemelt szerepet kapott a modernizáció is, ennek megfelelően az épületben helyet kapott egy lift és a hatékony működést elősegítő modern gépészeti rendszerek. Szintén a modernizáció jegyében készült el a külső és belső medencével rendelkező wellness részleg is. Az exkluzív rendezvényhelyszínként és szállodaként újranyíló kastélyban 19 szobát alakítottak ki, reprezentatív termei és a kastély parkja pedig alkalmassá teszi majd esküvők, konferenciák, workshopok és tréningek megtartására is. „A BOTANIQ Turai Kastély elsődleges profilja az esküvők, céges és egyéni rendezvények lebonyolítása, de nagy hangsúlyt fektetünk a gasztronómiai és szállodai funkcióra is” – hangsúlyozza Csetnegi Zoltán, a BOTANIQ Turai Kastély szállodaigazgatója. A terasz a maga 470 négyzetméterével és 150 fős kapacitásával exkluzív helyszíne lehet fogadásoknak, míg a hétköznapokon kávézóként működő pálmaház mesebeli hátteret kínál koncertek, meetingek és kisebb találkozók számára 120 négyzetméteren. A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben. A látogatói jegy 2500 forint, amely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után a Pálmaházban szolgálnak fel.

„A BOTANIQ Turai Kastély tökéletesen példázza a BDPST Group alapfilozófiáját, miszerint vállalatunk a régi épületek megmentésén fáradozik. Úgy újítjuk fel a leromlott állapotú ingatlanokat, hogy azok modern funkcióval megtöltve, hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethetőek lehessenek, ezáltal további generációk tapasztalhassák meg az építészeti értékeiket” – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group hotel üzletág igazgatója.

Forrás, képek: https://nullahategy.hu/csodas-szallodakent-el-tovabb-az-egykor-duledezo-turay-kastely-video-galeria/
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2018/09/magyarorszagon-egyedulallo-klasszicista-kastely-ujul-meg-pest-megyeben
A kastély weboldala: https://botaniqkastely.hu/
A 444 videója, melyben annyi az üzenetük, hogy "k. jó kastély, milyen bulikat lehetne itt csapni" A videóban a még lepukkant állapotú épület belsejét is mutatják. Ezt mentette meg Tiborcz! https://youtu.be/g6aDBEYTr1U

Címkék: Hírek 

Kapcsolódó