Szeptembertől minden diáknak ingyenes a tankönyv – szól a hír (videó a cikk végén, benne Rétvári Bence)

A Számok csapata konkrét példán mutatja be ennek jelentőségét

Szeptembertől minden diáknak ingyenes a tankönyv – szól a hír (videó a cikk végén, benne Rétvári Bence)

Sokan természetesnek veszik, sokan nem tudják, hogy milyen fájdalmas volt régen minden tanévkezdés az egyszerű magyar családoknak. A baloldal az egekbe emelte a tankönyvek árát, a tankönvkiadót privatizálták, az egy és a kétgyerekes családoktól megvonták az adókedvezményt, a szocpolt eltörölték, és 11,3%-ra emelték a munkanélküliséget, a gáz árát háromszorosára, az elektromos áram árát duplájára emelték, devizacsapdába sodorták az embereket azzal, hogy eltörölték a kamattámogatott forinthitelt, ezzel családok százezreit sodorták a szakadék szélére, egyeseket a szakadékba.

2010-ben jött a szemléletváltás: a devizahiteleket kivezették, a Nemzeti Eszközkezelő segítségével minden bajba jutott család megtarthatta otthonát, a rezsi árát átlagosan 25 százalékkal csökkentették, bevezették a családi adókedvezményt, a családtámogatási rendszert, a tankönyvkiadó ma már állami tulajdonban van, és nemrég megvette a Magyar Állam a tankönyvek előállítását végző Alföldi Nyomdát is, ezzel biztosítva a tankönyvellátás teljes biztonságát, a gyártást pedig profit alapú helyett non-profit üzemmódba kapcsolva.

A magyar családok ma ingyen kapják a tankönyveket! A 2020/21-es tanévtől már minden diák – összesen 1,2 millió tanuló – teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára hétfőn.
Rétvári Bence kifejtette: az intézkedés érinti az alsó, felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is.
Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése 13,5 milliárd forintba kerül, aminek fedezetét az idei és a jövő évi költségvetés egyaránt tartalmazza – ismertette. Az államtitkár megjegyezte: korábban akár 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat.
Úgy fogalmazott: a kormány a családtámogatások egyik formájaként tekint a tankönyvellátásra, és fontosnak tartja, hogy egy családbarát országban a gyermekvállalásnál ne merüljön fel szempontként az, hogy a tankönyvek megvásárlása később mekkora költséget jelent.
Kiemelte, hogy az állami tankönyvek jóval alacsonyabb költséggel készülnek, mint a magánkiadók könyvei, és az ügyintézés is jóval kevesebb adminisztrációt ró az iskolákra, miután az digitális felületeken zajlik.
Jelezte: kiemelt szempont az esélyteremtés is, azaz nem kell mérlegelni, hogy egyik vagy másik tankönyvet azért választják, mert olcsóbb vagy drágább, hanem az iskola, a diákok profiljához lehet igazítani a rendeléseket.
Közölte: a tankönyvek gyártása a szokott menetrend szerint zajlik, és biztosítható lesz, hogy augusztus végére minden iskolába megérkezzenek a teljesen ingyenes tankönyvek.
A képen egy átlagos magyar család szeptemberét mutatjuk be. Apa átlagbért keres, anya minimálbért, a két gyerek 9. és 11. évfolyamosok. A maradék nettóból kell kifizetni minden mást, például a rezsit, ami 2008-ban 25 százalékkal került többe, mint ma.
Mindenki láthatja, hogy a kétgyerekes családunk ma 2,7-szer több pénzből gazdálkodhat, mint 2008-ban. Az összegeknél végig nettó összegeket írtunk. 2008-2020 között az infláció mértéke 35%-ot tett ki, ezért akik kételkednek az intézkedések és a reálbérnövekedés mértékében azoknak leírjuk, hogy az inflációt is figyelembe véve a növekedés 1,76-szoros, azaz 2008-hoz képest az említett család 76%-kal tud több mindent venni a fennmaradó pénzükből.

Forrás:
A hír: A 2020/21-es tanévtől már minden diák – összesen 1,2 millió tanuló – teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket
https://kaposvarmost.hu/hirek/orszagos-hirek/2020/07/20/szeptembertol-minden-diaknak-ingyenes-a-tankonyv.html
Infláció: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qsf001.html
Minimálbér: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli041.html
Átlagbér: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qli001.html
Tankönyvek ára: https://www.bama.hu/gazdasag/tankonyvek-huzos-arak-2-147300/
Bérkalkulátor 2008: https://www.nettober.com/index.php?p=berkalk20080101
Bérkalkulátor 2020: https://www.hrportal.hu/berkalkulator-2020.html
Idei átlagbér: https://24.hu/fn/gazdasag/2020/06/30/400-ezer-forint-fole-nott-az-atlagber/
Családi pótlék összege: https://vasarlocsapat.hu/_kalkulator/_csaladi/csaladi-potlek-osszege.shtml
Családtámogatás teljes lista: https://szamokadatok.hu/Post/996/Minden_a_csaladtamogatasrol_-_Teljes_lista_a_baloldali_alhirek_ellen
Videó: https://youtu.be/e-vcTwVkZsU

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó