A KSH valós számokat közöl – a bérekről is. 1.rész

A KSH valós számokat közöl – a bérekről is. 1.rész

Ugye neked is ismerős az a balliberális propagandaszöveg (1), hogy a KSH hazudik a bérekről? Ezt azért terjesztik, mert nem akarják bevallani, hogy tényleg bruttó 400 ezer forintra emelkedett az átlagbér (2). Azért teszik, hogy hergeljék azt, aki ennél kevesebbet keres.
Különben meg igazuk van, mert tényleg hazudik a KSH, csak nem fölé lőnek a statisztikák, hanem alá. Még ennél is jobban élnek az emberek! Mutatjuk, miért.
Ugye te is ismersz olyanokat, akik minimálbérre vagy alacsony fizetésre vannak bejelentve, de borítékban még rengeteg pénzt kapnak? Esetleg te is így kapod a fizetésed egy részét? Ezt nem számolja a KSH.
Ugye ismerős, hogy a prémiumot sokan borítékban kapják és nem bejelentve? Ezt sem számolja a KSH.
Ugye te/ismerőseid kapnak caffetériát, Szép kártyát, sportutalványt, utazási támogatást? Ezt sem számolja a KSH a bruttó bérbe, mert ezek béren kívüli juttatások.
Van céges telefonod, amit magáncélra is használsz? Céges autót hajtasz magánutakon is? Illetve, neked is vannak ilyen ismerőseid, ugye? Ezt sem számolja a KSH.
Házhoz jön a mesterember, dolgozik fél-egy órát, azt mondja, hogy 15 ezer Ft és nem ad számlát? Ezt sem számolja a KSH.

Vajon miért leginkább az egyedülállók hőbörögnek az „alacsony” bérek miatt? Próbáljanak meg családban élni, megosztani a költségeket! Hátha akkor könnyebb lesz…
Kevesled a családi pótlékot? Neked a családi adókedvezmény nem tűnik fel? Az étkezési támogatás, az ingyenes tankönyv, a rezsicsökkentés, stb. sem tűnik fel (3)? Ezek nyilván nem bevételt, hanem kiadáscsökkentést jelentenek a családosoknak. Igen, a családosoknak, akik a jövőbe fektetnek.

Tényleg alacsony a fizetésed? Miért nem tanultál? Miért nem tanulsz most? Miért nem keresel jobban fizető állást? Azért, mert belekényelmesedtél a helyzetedbe és O1G?
Mediánoztok és mindenféle eltorzított dimenziók alapján hazudtok (4)? Szerintünk a medián sokkal alacsonyabb volt korábban az átlaghoz képest, mint most. Ugyanis 2010-ben a bruttó minimálbér 36,3%-át tette ki az átlagkeresetnek (5), 2020-ban pedig 161/400-al számolva 40,2%-át (szándékosan nem az első negyedévre vonatkozó 384 ezerrel számolunk). Ebből az következik, hogy 10 éve sokkal nagyobbak voltak a társadalmi különbségek, mint most. Azért, mivel a minimálbéresek sokkal messzebb estek az átlagtól.

Hivatkozások:
1. https://www.facebook.com/dk365/posts/2621016281322103
2. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli029b.html
3. https://szamokadatok.hu/Post/316/Atlagbert_kereso_csalad_netto_felhasznalhato_penzkerete_a_rezsi_es_az_iskolaiovodai_teritesi_dijak_befizetese_utan
4. https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mellar_harmadannyival_nonek_a_berek_mint_amit_a_ksh_kozol.676485.html
5. https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli041.html

Címkék: Megélhetés 

Kapcsolódó